夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

希望每位選擇復合既夫婦都可以好似你咁有個好結果就好了!!

其實要做到復合成功仲咁恩愛, 相方都要努力, 但對方做唔做, 我地做妻子既根本冇辦法去控制佢
唯有先做好自己, 希望可以感動到佢再次投入呢段感情, 希望在明天…. 各位姐妹努力呀, 加油呀!!

原帖由 Issac830 於 10-5-17 22:46 發表
我接受返我老公都4年啦仲生埋第二名,當中過程真係需要無限"正能量"!!!好彩佢都好有誠意和忍耐力!!!各位姊妺加油!!!
隨緣

別墅

呢段咁辛苦既過程, 請問大家有冇試過瞓得唔好? 可能壓力大, 心情差...

請問有冇方法可以瞓得好d呀??
依家成日半夜就會醒之後就瞓唔噃... 或者發夢... 好辛苦...
隨緣

複式洋房

原帖由 bbqk 於 10-5-28 17:38 發表
呢段咁辛苦既過程, 請問大家有冇試過瞓得唔好? 可能壓力大, 心情差...

請問有冇方法可以瞓得好d呀??
依家成日半夜就會醒之後就瞓唔噃... 或者發夢... 好辛苦... ...

我跟你一樣 !
好辛苦.
我好需要一些正能量, 但腦袋中滿是負面思想.

大宅

我以前日間會四圍去, 去到好遠, 去到好累, 令到自己一落床就訓, 訓醒我就會覺得自己仲生存緊, 諗下無左個個人仍然可以生活.. .跟住又去忙過, 去離島, 去迪士尼, 去海洋公園... 咩地方都好... 如是者... 忙.. .就係對我來講最好的減壓方法

複式洋房

對的, 忙是可以暫時逃避, 但一靜下來就很難過。

大宅

原帖由 buyer 於 10-5-29 10:27 發表
我以前日間會四圍去, 去到好遠, 去到好累, 令到自己一落床就訓, 訓醒我就會覺得自己仲生存緊, 諗下無左個個人仍然可以生活.. .跟住又去忙過, 去離島, 去迪士尼, 去海洋公園... 咩地方都好... 如是者... 忙.. .就係對 ...

係! 我嗰時都係咁. 生理上要忙到累可以睡. 建議去 D 無咩人無一家大細o既地方, 海邊 or 行山, 吸收大自然能量, 等自己個心平靜 d.
心理上就睇多 d 勵志書, 心靈雞湯都已經有排睇, 區樂文及葛雋就簡單易明好多正能量, 睇到累又去睡...

係一個過程, 要時間吸收, 慢慢會發覺, 人好渺小, 控制唔到其他人, 自己執著都改變唔到其他人, 執著只令自己痛苦, 妳就會慢慢接受及放下, "不計較, 不挑剔, 不強求", 得到了一種心靈上o既美, 是愛自己o既改變, 請好好細味.

大宅

係, 我個陣就狂去圖書館睇書, 好多都關於婚姻或者兩性, 選積極, 正面的書... 那些好慘, 童話公主王子的小說就唔好睇住~~
我推介
1. 原諒別人, 放過自己
2. 破鏡可重圓
3. 5種愛的語言
4. 大老婆俱樂部的網頁
5. 香港公教婚姻協會網頁內的每月期刊
6. 香港家庭更新協會的期刊

以上既野都陪左我大部份時間, 之後既路, 仲會越走越平靜... 努力呀....對將來要有昐望... 今日既唔開心, 係對自己磨練, 到呢個時間過去左, 回頭再望, 就會發覺雨後彩虹真係好靚嫁.. 唔好 放棄呀, 各位姐妹~~~

複式洋房

我現在覺得最痛苦的是沒有人可以傾訴. 他是回來了, 但我們之間還有許多問題, 他亦不許我去講/問任何關於他這後婚外情的事, 好像要我當沒有事發生. 我不敢告訴我的親人, 朋友. 我感到很無助. 甚至有時我看不起我自己. 昨天我狠狠的用指甲抓自己的手臂, 紅紅的一道道痕.

民房

原帖由 tekapo 於 10-5-31 07:42 發表
我現在覺得最痛苦的是沒有人可以傾訴. 他是回來了, 但我們之間還有許多問題, 他亦不許我去講/問任何關於他這後婚外情的事, 好像要我當沒有事發生. 我不敢告訴我的親人, 朋友. 我感到很無助. 甚至有時我看不起我 ...

我都明白無人可以傾訴係好辛苦既,就不如在呢度傾下,大家都會支持你。
你提到佢好像當無野發生過,我諗可以咁樣去理解既:
一個人做錯過事,都唔係好想人地成日提佢以前點錯點錯,而且你一同外面講,佢就覺得你令他無面。

我覺得講唔講係你既自由,唔到佢去控制,因為話到底錯的係佢。如果你覺得唔講對段關係有幫助,自己雖然辛苦但係值得,咁你就唯有忍下;否則我覺得你同邊個人說,尤其係自己最親的人,係無錯既。

我覺得你同佢講下,會唔會找一次一舖過講晒你想知想問既野,深情對話,講左呢一次後,以後就close file,咁會唔會好d。

大宅

畀面勳章

今日終於鼓起勇氣寫出我的感想.

事發至今都已差不多兩年了. 到現在只要得我一個人時我都會想起件事, 有時都重會問點解佢會咁做. 但係每當我有咁想法時, 我都會去做一D令自己開心的事, 最好就去睇吓D正面D的書. 總之要自己盡快開心返.

路係好難行, 不過我覺得值得的. 因為問心. 出事一定唔係佢個人一個問題. 我睇返轉頭, 當時小朋友細, 我全情專住於小朋友身上, 每日安排以小朋友為先。 
自己亦變成事事安排好,無理過佢感受. 當然佢係錯得好交關. 但係我想如果掉轉當時有個男人對我好, 我會點呢? 問心, 當時關係真係好淡, 我怕我都會出事.

再者. 我覺得我選擇咗原諒佢, 我就必須要放低呢件事(等同佢放棄第三者一樣). 所以呢段時間就算係事發初初, 我都係無提呢件事. 而對佢我做返以前同佢拍拖時所做的一切. 原來咁做係唔會忽視咗小朋友, 相反, 一家人比前融洽咗.

咁做絕對唔係CHEAP. 冷靜想想, 對住你所愛而付出, 咁係因為你真係愛佢. 愛就唔好再計較佢之前做過D咩. 最重要係以後一家人可以做咩. 同埋你再嬲佢有咩意思. 真的, 過去已成過去. 發生咗就係發生咗. 再抱怨, 再埋首於痛苦世界又有何用. 你不停責怪佢, 你究竟想佢點? 你唔係想佢愛你咩? 只要佢愛你一個, 咁你重要D咩. 千奇唔好似一D女人咁諗, 要個老公又叻又有錢又要錫你又要風趣, 又要做家務, 又要聽話. 相信好多老婆都做唔到一個完美的老婆.

總結係想盡快離開痛楚, 可以幫到你的人就只有自己. 一念天堂一念地獄. 唔好似D 80後咁, 咩都話無人幫所以做唔到. 你睇吓上一代女人幾多都係婚姻生活唔如意, 佢地都係咁行落去.

大宅

所愛而付出, 咁係因為你真係愛佢. 愛就唔好再計較佢之前做過D咩. 最重要係以後一家人可以做咩.所愛而付出, 咁係因為你真係愛佢. 愛就唔好再計較佢之前做過D咩. 最重要係以後一家人可以做咩.

大宅

我同你嘅情况差唔多,依家生活得好開心呀!!希望各位復合中的夫婦都能正面地為將來努力呀!!

原帖由 goodvp 於 10-6-3 17:10 發表

事發至今都已差不多兩年了. 到現在只要得我一個人時我都會想起件事, 有時都重會問點解佢會咁做. 但係每當我有咁想法時, 我都會去做一D令自己開心的事, 最好就去睇吓D正面D的書. 總之 ...

大宅

我事發至今都有大半年, 越來越懂得愛鍚自己, 而我倆既情況越來越好, 有時我都會諗, 無婚外情, 我就唔會澈底反醒自己, 婚外情雖然傷左我倆既心, 但亦同事在復合後更令我地更珍惜大家, 老公都覺得現在愛我比以前更多.

各位媽媽互相支持下啦... 唔洗怕... 有我地各位媽媽行過都無事, 你地個家都可以安然渡過, 努力啦.

我好建議各位參加新庭更新協會的"恩愛夫婦營"... 對婚姻關係真係好有用呀

大宅

畀面勳章

"越來越懂得愛鍚自己, 而我倆既情況越來越好, 有時我都會諗, 無婚外情, 我就唔會澈底反醒自己, 婚外情雖然傷左我倆既心, 但亦同事在復合後更令我地更珍惜大家

無錯, 聽起上嚟好似好荒謬. 但係除去心痛外, 一家人的感情真係好過以前好多. 自從小朋友出世後, 我的名字是媽咪, 他是爸爸. 現在我會叫他老公, 他叫我老婆, 唔好以為咁係好簡單, 開始時我真係叫唔出口, 但係而家叫得好好聽TIM

等待驗證會員

我都係。
近來情況越來越好, 感覺有點回到拍拖那時。
其實我自己都有反省過...以前太忽略佢了...雖然男人出軌, 是男人不對, 但有時候...日子耐了, 大家都少了關心對方, 好多時好多事都變得理所當然。兩個人之間不知不覺中出現了裂縫...我們並不察覺, 沒有補救....而這裂縫...會就時間而慢慢變大....最後...可能放了別人在中間.....

其實兩個人一齊, 係好深既學問。希望大家繼續加油~
俾多點溫暖他, 讓他知道家有多好!

原帖由 goodvp 於 10-6-8 17:11 發表
"越來越懂得愛鍚自己, 而我倆既情況越來越好, 有時我都會諗, 無婚外情, 我就唔會澈底反醒自己, 婚外情雖然傷左我倆既心, 但亦同事在復合後更令我地更珍惜大家

無錯, 聽起上嚟好似好荒謬. 但係除去心痛外, 一家人的 ...

大宅

哈哈... 最近真係充滿正能量喎~~~

很希望在其他討論區, 討論到婚外情的媽媽有機會入來這版, 我真的很明白經歷婚外情那個時間很苦, 情緒大起大落, 做事沒有動力, 對自己亦失去自信..... 幸好當時遇到好多前輩給我支持, 到今日走過晒這個時間, 看到新的自己時, 那種興奮, 係難以型容的, 這個重新的家給我的快樂比以前更溫馨.... 我真心希望各位雨後彩虹的媽媽能一起支持 那些在風雨中的媽媽....

複式洋房

原帖由 buyer 於 10-6-8 20:22 發表
哈哈... 最近真係充滿正能量喎~~~

很希望在其他討論區, 討論到婚外情的媽媽有機會入來這版, 我真的很明白經歷婚外情那個時間很苦, 情緒大起大落, 做事沒有動力, 對自己亦失去自信..... 幸好當時遇到好多前輩給我支 ...

等待這刻來.

大宅

原帖由 goodvp 於 10-6-8 17:11 發表

無錯, 聽起上嚟好似好荒謬. 但係除去心痛外, 一家人的 ...

冇錯!!冇錯!!一隻手掌拍唔響在怪責對方出軌的同時,自己都要反醒吓係咪曾經忽略過對方,小朋友當然重要,但想想將來到老每日伴在你身邊與你長相斯守的就是他!!

我同老公在小朋友面前多數叫對方做Daddy & Mami,不過兩個人的時候就會叫返老公老婆,感覺真係唔同架!!有時阿仔見到來電顯示就會叫"老公!!老公!!"好好笑!!

大宅

Yes, 不是要 "忘記" , 是學習 "放下"

原帖由 全為愛 於 10-4-3 00:14 發表
以上幾位提到 "忘記",覺得很困難。
個人認為,是絕對沒可能忘記有這樣一件重大的事情發生過的,婚姻中的背叛是如此的痛得入心入肺,怎會有一天忘記得了它呢!
因此,我覺得不必費心去努力忘記,目標並不是忘記 (因為根本不可能),目 ...

複式洋房

原帖由 goodvp 於 10-6-3 17:10 發表

事發至今都已差不多兩年了. 到現在只要得我一個人時我都會想起件事, 有時都重會問點解佢會咁做. 但係每當我有咁想法時, 我都會去做一D令自己開心的事, 最好就去睇吓D正面D的書. 總之 ...

you are right, forgive and move forward. it really need courage and trust. i will afraid that he will repeat the same mistake. in fact, mine has done the same mistake twice......... i forgave him and happy together, now I realize that he still has relationship with that colleague

首頁
34567...8

尾頁

跳至