樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無買?

別墅

我只買火險, 新樓的話會考慮買的

大宅

我自己就有買家居保。其實家居保的保險範圍,不單只保家居,也有好多你們沒有留意的地方。最重要是公眾責任險,如:你屋企窗戶跌落街,弄傷了途人、及他人或公眾的物品,他人可向追究責任,除時賠償的金額你估都估的金額。

大宅

係, 我都係驚呢d. 
咁應該同銀行買定係call 保險agent? 每個幾多錢到?

原帖由 peggy319 於 10-4-4 00:47 發表
我自己就有買家居保。其實家居保的保險範圍,不單只保家居,也有好多你們沒有留意的地方。最重要是公眾責任險,如:你屋企窗戶跌落街,弄傷了途人、及他人或公眾的物品,他人可向追究責任,除時賠償的金額你估都估的金額。 ...

王國會長

王國會長

有呀. 例如漏水漏左去人間屋或相反, 甚至第三者責任等, 買個保障都好.

原帖由 小熊帽 於 10-4-3 21:58 發表
你地有無買?

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

我啱啱買左樓, 只係買左火險, 仲考慮緊買唔買家居保險好呀!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

王國會長

王國會長

家居裝修保險跟一般家居保險是不同的, 要分開買, 當年我間屋裝修時也有另外買裝修保險.

單獨買火險就有, 但就冇聽過只買水 + 火險. 水險會在家居保險內保埋的, 你所講的水 + 火險好可能就是家居保險.

有部份屋苑管理處會為全屋苑買火險而不用自行買的.

原帖由 smallsam 於 10-4-5 00:25 發表
如果會裝修, 一定要叫裝修c fu買第3者保險.
唔可以信佢, 要佢比保險單正本你. 好多c fu好奸, 比報價單你睇叫你比$但其實無買, 到時有事(e.g. 整地版搞到樓下個天花), 佢就會說服你唔好claim保險, 整花佢公司個底之類既說話, 話免費幫樓下整返, or分分中唔比你知, 自己同樓下傾掂數. 但我想講, 佢幫樓下補天花的油$/ 牆紙..一定係計埋入你到, 只係你唔知...

我唔知大家口中家居保險既內容有d咩, 但如果想真係買個保障, 我覺得買水 + 火險都夠. 因為係最大wok而又係會無原因咁發生

大宅

我屋苑有幫公共地方買火險,咁係咪即係我唔使買喇?thanks

王國會長

王國會長

好難講, 最好也是問管理處屋苑個火險保唔保私人室內及保D 乜.
但就算保埋你室內, 火險只保跟火有關的損失, 仲可能有條件限制(有D 只保個結構), 如果想有保障的話, 自己買家居保會全面D.

原帖由 msyeung 於 10-4-5 13:25 發表
我屋苑有幫公共地方買火險,咁係咪即係我唔使買喇?thanks

禁止訪問

好媽媽勳章

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不如睇吓
http://www.hkfi.org.hk/b5_tips_household.htm

原帖由 msyeung 於 10-4-5 13:25 發表

王國會長

王國會長

我見你要比7百幾(折左後)1年應夠買份家居保喎. 因我買那份家居保也是大約$1 一呎一年.

另外我覺得家居保其中一個重要保障係責任保障-當因家居發生事故而導致第三者身體受傷或財物的賠償.

原帖由 smallsam 於 10-4-5 14:59 發表

多謝提醒, 咁我真係要搵反份保單出來睇下先, 我印象真係唔係套餐的家居保咁買,只係買左水, 因為當時我比較過$同承保內容gar...

至於火險, 我係單獨買的, 頭半年bank買morgate 送then keep住續就唔知8折定7折per y ...

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

有無需要買家居保險?

首先, 如果貴宅尚在按揭期內, 銀行必須要求買火險, 因為你一日未供完層樓, 層樓仍然屬於銀行, 銀行為保自身利益, 會要求閣下買火險, 你供完層樓就好自為之; 留意火險, 一定包括水險, 唔通消防隊來知道你有買火險無買水險就唔救火咩, 而且水是各下流, 燒唔到唔代表無水災.
火險一般2仟元上下, 決定於樓價高低, 銀行知道你怕麻煩, 而且大多數業主無理, 都會給你一個比較高的價, 你的保險經紀為求搵食, 報價會進取一些, 當銀行知道你找經紀後, 又會識趣地減價, 你唔領情就會在你申請過程中留難你, 又說什麼什麼, 我試過狂炳個銀行職員, 以為可以大安置意一定有生意.
屋苑管理公司只買他們管理的地方的火險,, 包括他們自己的儲物櫃, 你家中的事你自家負責.
裝修保險是另外的, 瑩瑩老豆說得很清楚.
家居保險是對府上的東西保險, 你自己也包括, 一切財物或生物遭遇不幸也包, 基中最重要是第三者保險, 它是整份保險最重部份, 例如我的財物只保60萬, 第三者就5佰萬, 唔使驚, 我家一仟呎以下, 一年都是800元. 舉兩個例子, 你唔小心跌咗隻狗落街擲親人, 被警方拘捕並控告你, 但你證明是隻狗自己唔小心, 刑事上你無事, 但受害者仍然可以向你索償, 你有買保險就不怕; 例子2, 消防隊救火時, 用水射咗你家外牆塊石屎落街, 仲擲傷他人, 官府告你, 你說屋外的事我管不了, 你找管理公司吧, 管理公司按公契又話唔關佢事, 你估個官點決定?

別墅

佢報左裝修有價單, 唔明點解再可以入多次數個業主會唔知呢?

原帖由 smallsam 於 10-4-5 00:25 發表
如果會裝修, 一定要叫裝修c fu買第3者保險.
唔可以信佢, 要佢比保險單正本你. 好多c fu好奸, 比報價單你睇叫你比$但其實無買, 到時有事(e.g. 整地版搞到樓下個天花), 佢就會說服你唔好claim保險, 整花佢公司個底之類 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

多謝各位意見. 我問過管理, 只包公共地方.
咁我一定會買.

洋房

家居保險一年先幾百元,每日唔駛$2就有個保障

首頁

尾頁

跳至