自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個工人 係我前夫以前個boss用開
用左十幾廿年 直至兩年幾前先唔要
俾我地請佢

頭個年幾 呢個工人都好好
做野好有交帶 又乾淨 又錫我兩個仔

直至大半年前 工人話佢老公響菲律賓去左
想唔做 返菲律賓照顧個仔
咁我就俾佢返鄉下啦

佢返左鄉下幾個星期後 主動approach我 話想返黎做
因為佢走左之後 我都冇請工人
佢肯返黎做 我照請返佢

點知 佢返黎之後 變左
佢成日都會唔記得去校巴站接大仔放學
有得我7歲的大仔自己行返番屋企

雖然唔係話好遠 而且唔洗過馬路
但中間會經過個油站 我覺得好危險
我已經打電話俾佢 提佢要揍哥哥放學 佢都可以唔去
根本就係懶

有次 大細仔(細仔2歲幾)都病左
雖然屋企有大人, 但係大人訓緊覺
個工人都夠膽 襯我去返工 丟低我兩個仔 自己落街買野
兩個仔發燒 叫佢每隔兩個鐘打黎REPORT俾我聽
兩個仔體溫係幾多
結果佢冇打黎 我見佢冇打黎 就打返去屋企問佢
佢可以作D體溫俾我... 兩個仔發高燒 佢可以同我講兩個仔都冇燒!
直至屋企大人起身 先知兩個細路發高燒

近排 細仔又病 冇返學 請病假響屋企休息
我叫左個工人 唔好帶細仔出街
到我返到屋企 佢先好落街買菜
有一日 我同事響我屋企附近間麥當勞食lunch
見到我工人 同發緊高燒既細仔響麥當勞食緊野
細仔仲食緊漢堡包
因為個時我有野做 所以冇即刻落去麥當勞睇下係咪真係
但同事有相為證 好難唔信
我返到屋企問細仔 今日有冇去邊度黎
細仔話冇
我再問多次, 細仔知衰 唔出聲
我見細仔玩緊個happy meal玩具.問佢係邊個俾佢
細仔話: 唔講得
我同細仔講 唔准講大話 今日係咪去左麥當勞食野
細仔先話 係 , anita姐姐帶佢落去食happy meal
佢話唔好同媽媽講 因為媽媽會angry
要keep this as secret
when mama asks you, don't tell Mama

搞錯! 做野唔上心 又照顧不周 仲要教我仔講大話

最後 唔知係咪因為食完麥記 定係出左街吹風
細仔發左好多日高燒 依家入左醫院 接受抗生素治療

跟住我問個工人 做咩帶BB出街
佢答我話佢冇
我俾埋張相佢睇, 問呢個係咪佢黎既
佢先話帶左BB出街買魚煲粥俾BB
個朝我煲左粥俾BB先出去返工 份量都唔少 細仔一個人一定食唔哂
而且我見到個煲度仲有一半我個朝煲既粥
講大話都作個好D既黎聽
我問佢: 乜BB咁hungry咩? 要煲多煲粥?
佢話: Oh no, I bought the fish for dinner
佢真係當我懵既 個晚條魚係我之前個日買

真係忍唔住 教訓左佢鑊金既

工人可能知衰 細仔入左醫院呢個幾星期, 都表現得好好
記得去接哥哥去邊度上課外活動 抹野又清潔左
好多野唔洗提佢 佢都記得

呢個工人 炒唔炒好 定係再俾機會佢?
(我見佢比起其他菲律賓/印尼公主 都唔算好差)

男爵府

[url][/url]

別墅

其實唔西問, 見你咁長篇, 實有問題, 唔睇都知, 炒炒炒!!!!!

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

大宅

抄.. 抄左佢最少你可以唔再花時間打甘多字

男爵府

好驚請個新既
仲衰過依家呢個

大宅

好媽媽勳章

比著我就一定炒
仲要搞到個細既入左院有無搞錯...
仲要教個小朋友講一話 咁佢下次帶個男人番黎
佢就教你個仔話無呀 咁仲得了的

子爵府

原帖由 sharonwing_17 於 10-4-5 20:01 發表
比著我就一定炒
仲要搞到個細既入左院有無搞錯...
仲要教個小朋友講一話 咁佢下次帶個男人番黎
佢就教你個仔話無呀 咁仲得了的

比著我就一早炒左,即唔會有麥記事件之前

男爵府

好媽媽勳章

我都正有此煩惱~

大宅

Dishonest!
no need to think --> 炒

首頁

尾頁

跳至