跳至

首頁

尾頁

洋房

有無第一胎係公立醫院開刀生既媽咪?係地呢胎會選開刀定試自己順產?我第一胎唔夠度數,要陣痛完再開刀...我想開刀,我老公又話驚危險...我就覺得開刀好似重安全過順產...唔知點好...

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

仲有我, 我今次都係會揀番開刀, 雖然我老公一o的都唔想我開刀~ 我上次陣痛入院, 但係子宮就一度都未開, 姑娘話呀b個心跳唔靚仔, 有個dr就入o黎話幫我催生, 跟住就幫我穿左羊水, presso的半水出o黎o個陣, 條臍帶走埋出o黎所以要緊急開刀
我反而就係因為仲有個大所以prefer開刀, 開刀o的時間o係自己預算之內嘛, 我8月中預產, 如果開刀就係wk39, 我個女又係8月中開學, 產假放前2後8, o岩o岩可以第1個wko既產假陪佢玩1wk, 之後就入院開刀, 出院仲o岩o岩趕得切同佢開學, 我自己8月尾又要考試...仲有10日時間溫書添~ 所以我一定要揀開刀先得..如果自己生o既話, 所有野都會失o西預算啦~
仲有就係試過開刀, 開刀完o既傷口痛我知我頂得住, 但係我未試過子宮開o個隻痛, 我都唔知自己頂唔頂得到, 所以都係咪攪~ :;pppp:

珍珠宮

我會試順產
聽講第二胎快好多

大宅

回覆 1# 咖央 的文章

乜唔係第1胎係順產, 第2胎先會快嫁咩??

珍珠宮

回覆 5# koala小寶寶 的文章

我朋友係咁, 第一胎開刀, 第二胎都很快

複式洋房

我第一胎開刀既,因為穿左水但子宮頸唔開,所以緊急開刀,今胎我會試順產.順產始終復原得快D嘛!仲有好似BB0606咁講,人一世物一世咩都試下啦!雖然應該會好痛,但都想試下嘛!

大宅

我第一胎係兩年前, 因為穿左羊水後, 我受感染突然發燒, 為免BB出世時受感染, 所以要緊急開刀。

不過今胎, 我都諗住開刀....因為我覺得政府醫院一向鼓勵人順產, 但第一胎開過刀的人, 若第二胎揀順產, 係有一定風險的, 陣痛時有可能會令子宮裏面個舊傷口爆裂(因為我兩胎相隔唔夠三年), 政府醫院都係因為咁, 先會容許我地自行選擇開刀定順產....若果唔係有風險, 佢地又點會肯俾我地揀喎, 一定迫我地順產啦~.....開刀又要麻醉師, 又要有醫生, 佢地開支都大D....

同埋我問過政府既醫生, 若我揀順產, 咁若果真係咁唔好彩, 子宮舊有的傷口爆裂, 會有咩影響, 個醫生話會對大人同BB都有影響.....可能都要緊急開刀....咁我又問佢, 若我揀開刀, 又會有咩影響, 佢話第二次開刀, D肉的切口無以前咁好, 所以可能會出血較多, 生完要輸血....
咁我覺得, 既然個醫生形容的兩種風險機會%差不多, 咁當然揀一個傷害性較低...至少唔會傷害到BB先...(不過講到底, 生仔點都有風險, 大家可以當係個參考吧)

禁止發言

好媽媽勳章

洋房

我係04年生,到今年都差不多6年,你地記唔記得之後個傷口痛左幾耐致返到工?我太耐,唔記得啦....hohoho,
同埋我上網見話如果第一,二都開刀,第三胎再開的話,要打直開刀架....

珍珠宮

我果時產假放左2個月, 不過, 好似第二個禮拜開始已經唔多痛
夠一個月自己去商場買野, 但好累.
我最記得頭兩個禮拜, 痛到傻, 起唔到床, 行得好慢, 講野大聲d都痛.

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

原帖由 bb0606 於 10-4-8 00:08 發表

不過最好問下E生啦,,我果個E生見議我順產囉...

其實我都係問醫生的, 政府醫生就建議我揀順產, 但當我問佢有關風險等問題時....佢雖然好努力咁勸我順產, 但講來講去...我聽到AND GET 到的...都係順產風險及危機都大過開刀囉...我問佢既野佢又解釋唔到...只係好盲目咁話:「總之我會建議你順產」...但所講的內容又說服唔到我....我果刻都好迷茫, 因為我自己都覺得順產的話, 復元好似會快D...上一胎開刀, 要戒口好耐... :(

之後我再問我自己睇開的私家醫生, 佢一早知我會在政府生的, 我問佢其實順產同開刀的風險...佢反而好客觀咁同我分析, 佢的結論係, 第一胎開刀, 第二胎揀返開刀比較好, 雖然都一樣有好多人係第二胎成功順產, 但若要計個風險及帶來的傷害性, 第二胎揀順產的危機率係高過第一胎囉...不過佢最後當然都係叫我自己同政府果邊個醫生研究啦....

之後我又聽過一些在政府醫院做的朋友講....政府係一定會主張人順產, 所以第一胎先會無得被我地揀, 強迫我地順產...(除非有些特別CASE)....雖然我都想想地試下順產...但聽完我朋友咁講, 及私家醫生的建議, AND 政府醫生果種滿足唔到我的答案...我便覺得揀番開刀穩陣D囉...不過呢個ONLY我自己個CASE, 可能人人情況又會唔同~

洋房

我第二胎在公立開刀..今次第三胎都會開刀...唔會試生...費事煩!第一胎係順產...自己覺得開刀好過順產好多...生完都唔特別feel到有咩唔同..好似仲好d..因為唔洗次次如廁之後又要洗傷口又唔洗咁痛

洋房

原帖由 bb0606 於 10-4-8 00:08 發表

不過最好問下E生啦,,我果個E生見議我順產囉...

我e生反而叫我開刀...同下面媽咪一樣..e生話試生好大可能(6成)都自己生唔到..最後都係要開刀..仲有可能令之前傷口爆裂..所以我唔會試生喇!

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

我有血壓高0架, 諗諗下又想開刀生.

大宅

10吋??? 咪好長, 會唔會係10CM呀!!

我都想試生, 我睇報紙, 佢地話外國有statistic係第一胎開刀, 第2胎順產都ok. 仲話第1,2胎開刀, 第3胎就一定冇得揀係開刀.

香港人只不過係因為好多人揀左再開刀, 就好似第一胎開刀, 第2胎就一定要開刀, 搞到成數好似好低.....其實係咪應該試下呢??????

但係我又問過私家e生, 佢地話要睇第一胎係咩原因, 如果係no progress, 今胎最好要係細過上一胎, 先有機會...

我上胎得5度 no progress, 個b仲要係6磅多, 搞到我心大心細, 都係要睇最後果2個月先決定到!!

你地點揀?

原帖由 bb0606 於 10-4-9 00:15 發表
我緊急開刀既~痛左一星期左右啦,,但係我條疤都有差唔多10吋長呀...

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我第一胎緊急開刀,今次第二胎都想開刀,昨天問過醫生佢比我開刀,到時30週幾約時間開刀。

大宅

我第一胎因為bb唔掉頭所以開刀,而呢胎問左政府e生,佢都主將我順產,不過我同老公都會揀開刀,因為始終自己知道開刀後既痛,而順產又要經歷另一種痛,所以都係開刀好!

首頁

尾頁

跳至