樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

陪月勳章

有d人淨係會諗唔好蝕底, 所以有咩都申請左先... 到時賺多d, 都唔會退番間屋出黎比真正有須要既人...

我都係大學畢業, 身邊都有人咁同我講過, 但從來都無考慮申請, 因為對自己有一定期望... 所以都好明白樓主諗法 ~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

我真係唔多明,而家啲八十後(部分)諗乜。
問題一︰點解一出嚟做嘢就要買樓?唔可以同屋企人住?
問題二︰點解出嚟做咗幾年嘢,要買咗樓先可以結婚?冇錢都可以租住先。

剛才亞視新聞都有個八十後話,因為買唔起樓,所以婚期要推遲。佢話09年初睇中一個100萬,首期三成的話,要30萬,但當時未儲到錢。而家個單位已升至170萬,首期三成要50幾萬,佢話點儲都跟唔到樓價。如何政府復建居屋,買100萬的話,按九成,只雖10萬首期。點解買私樓同人講要三成首期,啲樓好貴,儲唔到錢。但買居屋就話只需首期一成,就可以上車。買私樓唔可以按九成麼??啲乜道理??又話政府跟本冇幫八十後。喂!點解政府只係要幫依班人呢?

珍珠宮

原帖由 hv245 於 10-4-6 23:11 發表
我記得個大學生仲話, D有樓果D都唔明又唔會理無樓D人..........

真係好想同佢講有樓果D都捱左好多苦. 唔係淨識一味講我買唔起樓, 我人工低唔夠.......

我阿媽當年供樓十幾厘息, 節衣縮食. 阿媽成日話當年買平"食 ...

對!上個年代的人會自己節衣縮食,死慳死抵,從來冇諗過要政府幫。點解依一代嘅年輕人,只懂怨天尤人?

侯爵府

這些便是所謂, 70後, 80後, 90後的分別...

70後唔靠政府, 80後反政府, 90後靠政府..

珍珠宮

原帖由 焯媽媽 於 10-4-6 23:45 發表

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

回覆 1# hv245 的文章

樓主說得好!有好多大陸來的低收入的都買樓啦!他地未必有12K/月喔!系未?

珍珠宮

因為內地來的肯「挨」!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 焯媽媽 於 10-4-6 23:45 發表

agree...

我自己都係 70 後, 只有中五程度, 初初出嚟做嘢人工只有 $2,800.00, 我都係節衣縮食, 供完細佬&細妹讀大學, 儲咗10年錢, 先儲到50%首期, 終於喺上年先買到樓.

但係好似我細妹, 佢就係 80 後, 但係一年就去幾次旅行, 你話想買樓都幾難啦 (好在佢都無要求一定要買樓).

水晶宮

買唔起樓就住公屋...失業就索性申請埋綜援...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

我都是70後, 買樓養仔女都是靠自己, 慳慳埋埋, 結婚唔夠錢未旅行結婚, 無錢買樓未租屋, 儲唔夠首期買新樓, 未買層新界舊樓, 養得起車不過寧將錢儲起搭公共交通, 唔會買名牌, 買嘢會格價, 現在可以夠錢換層大的的樓了, 都唔明現在那些年輕人話無錢買樓, 又要住市區, 又要住新樓, 又要買名牌, 新款電話影音一出新款要買(我電話家庭電話唔壞都唔會換), 結婚又要豪, 無錢買樓又話政府, 你估前世欠你哋咩 !

珍珠宮

原帖由 stephanieching 於 10-4-7 15:05 發表
我都是70後, 買樓養仔女都是靠自己, 慳慳埋埋, 結婚唔夠錢未旅行結婚, 無錢買樓未租屋, 儲唔夠首期買新樓, 未買層新界舊樓, 養得起車不過寧將錢儲起搭公共交通, 唔會買名牌, 買嘢會格價, 現在可以夠錢換層大的的樓了 ...

我都係呀!嗰時結婚真係冇乜錢,搵最平嘅地方擺幾圍請親戚食飯(因為好平,連報置都係DIY),揾最平嘅婚照(少於五千蚊)。因為我地兩公婆都要供自己讀書,都係租樓住。

而家新一代?嘩!要擺可能要二、三十圍,又整甚麼海報呀!又整報置呀!又搵攝製隊呀!又要整嘉賓回禮呀!.......一大堆一大堆可免則免的事務要辦,結果就駛了幾十萬。又去拍豪華婚照,又駛幾萬。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Agree! d後生要努力呀!唔使搞人

別墅

very agree with you all. I also can't really agree some of the 80's thoughts.
I also worry about my BB's mindset towards finanical management and "hardworking" issues.
Generation Gap really BIG!!!

大宅

absolutely同意

珍珠宮

學我阿媽話齋,應駛則駛。結了婚才可以慢慢儲錢架!而家,總算可以置業了。

首頁

尾頁

跳至