興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

想買個高清電視, 但其實最想係可以係高清電視睇到電腦d 電影或節目等. 請問咁做會唔會有咩問題? 或要什麼配套會較好. 咁做會唔會 load 得很慢.
Thanks

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將個IDTV 當mon駁PC就得. LOAD 得快定慢就睇你部電腦LA.

原帖由 popokit 於 10-4-6 19:55 發表
想買個高清電視, 但其實最想係可以係高清電視睇到電腦d 電影或節目等. 請問咁做會唔會有咩問題? 或要什麼配套會較好. 咁做會唔會 load 得很慢.
Thanks

別墅

咁... 請問睇電腦的電影, 仲會唔會有比普通電腦Monitor有較清效果架?!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我用多媒體播放器, 以HDMI駁LCD電視睇下載返嚟嘅bluray
不過同就咁响LCD MON睇, 無乜分別...
可能2部都唔係full HD (TV: 26吋, MON: 19吋)

大宅

效果視乎你張display card級數, 條HDMI線都可以好大分別

原帖由 小倩 於 10-4-7 21:04 發表
我用多媒體播放器, 以HDMI駁LCD電視睇下載返嚟嘅bluray
不過同就咁响LCD MON睇, 無乜分別...
可能2部都唔係full HD (TV: 26吋, MON: 19吋)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 jericho 於 10-4-9 09:24 發表
效果視乎你張display card級數, 條HDMI線都可以好大分別

onboard only~

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 小倩 於 10-4-9 10:00 發表

onboard only~

唔怪得你話無分別

本來想買個media player, e.g. xtreamer, 可能是暫時最好的, 不過覺得而家這些產品都在急速發展中, 好快出新款, 又會平d好d, 都係等下先

我最近買咗一張支援1080p有hdmi輸出的顯示咭(geforce gt200)加到部舊骰仔電腦, 再駁電視, 用mon和lcd電視睇就好大分別, 清好多, 色鮮好多
(唔好用dvi和聲音分別輸出的咭, 會影音唔同步)

而家仲買了個802.11n的router, 用無線網路連到房的電腦, 除可以用廳的骰仔電腦上網外, 仲可以將房電腦下載的電視節目, movie, 分享到廳的電腦在電視睇(唔使抄來抄去), 都好掂喎

我更將廳的電腦用spdif駁到hi-fi系統, 5.1 dts都出到
效果唔錯

不過經無線網路睇720p dts就好順暢, 但1080p dts 就間中一次有小小窒, 現在仲整緊

終於試到喇, 要1080p dts 經wireless播片唔窒格
起碼要
1. 行802.11n (300Mbps) router, 3 x 3 天線 (3dbi)
2. 行802.11n (300Mbps) adapter 2 x 2 天線
3. adapter要直接見到router (不是直望, adapter會收到好多錯誤訊息)
4. 暫時都要直接行有線lan, 又要等下一個制式
.. 未試加大天線 (5dbi), 不過驚生cancer???

有無ching可以指教下 ......

王國長老

原帖由 Wilbert 於 10-4-10 00:03 發表

唔怪得你話無分別

本來想買個media player, e.g. xtreamer <-- 呢個我知好嘢, 我買時sales都係推介呢隻 & Olevia 我最終買咗Olevia, 一來因為佢平 (平三百呀), 二來係xtreamer無貨, 可能是暫時最好的, 不過覺得而家這些產品都在急速發展中, 好快出新款, 又會平d好d, 都係等下先

我最近買咗一張支援1080p有hdmi輸出的顯示咭(geforce g ...

我部機嘅spec無乜特別~

CPU: Intel Core2Duo E6750 @ 2.66GHz
Motherboard: Gigabyte GA-EG45M-UD2H
Ram: 4G
HDD: 750G (祼族), 80G (內置) & 250G (USB Ext)

全用onboard嘢.
Audio仲要係駁落mon嗰speaker咋~

而個Media Player就係 Olevia ZP-530 高清多媒體播放器 (自行安裝1T HDD)~
本想用HDMI Hub駁TV, 但係唔知點解插咗落去無聲 焗住次次又插又拔 (個HDMI Hub駁NowTV解碼器又OK喎 )

除咗加張靚display card (好似以以有張ATI嘅low profile, 但係咩model無印象), 有咩建議可以自設平靚正home theatre

不過我唔明, 高清播放器駁TV, 我係用HDMI
但駁MON我係用USB入電腦喎 (當EXT HDD), 理應唔係駁TV靚啲咩

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 小倩 於 10-4-10 03:11 發表

我部機嘅spec無乜特別~

CPU: Intel Core2Duo E6750 @ 2.66GHz
Motherboard: Gigabyte GA-EG45M-UD2H
Ram: 4G
HDD: 750G (祼族), 80G (內置) & 250G (USB Ext)

全用onboard嘢.
Audio仲要係駁落mon嗰speaker咋~

...

其實你部機好勁, 我部機係pentium4, 不過可以加張pci-e display card, 我揀asus low profile 1g ddr3 geforce engt 220, $5xx, 華碩出品都唔平, 不過唔錯, 但未試清楚

gt 220勝在薄身, 又有full hd解碼, 耗電低 (有張叫colormax gt220好似平好多)

hdmi輸出要在電腦-->控制台-->聲音及音訊裝置-->音訊-->預設裝置揀番另外張sound card (我張display card上的sound card), 或者你要在那個olevia的menu上揀番

我裝了個叫final codec 2010新春版(所有format都解到)用來俾media player classic軟件加硬件解碼, 并可以揀輸出裝置,

普通錄影tv節目的聲音就用預設裝置(display card)出電視機對喇叭, 有dts或5.1聲道就揀底板上的sound card經spdif out送到hifi-amplifier

唔知你有沒有在olevia揀1080p輸出, 所以tv/mon出來影像沒有分別, 現時有好多media player都話支援1080p, 不過輸出時就是720p或者影像出來跟本唔似1080p, 所以我都係唔敢買(除了xtreamer和himedia300a/500a)

**xtreamer之前話可以對應hd-audio解碼, 而家話人地唔批, 所以都唔會買media player, 用display card加codec好過

首頁

尾頁

跳至