家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我搬屋時,上手留左部三星波輪式洗衣機俾我,用左一個月左右就ko左啦~本身想買大眼雞,點知唔夠闊....咁諗住睇下頂揭式,點知唔夠位打唔開個蓋(佢o係放洗衣機個位上面整左個板,冇得拆),結果一定要搵返波輪式洗衣機.....但波輪式多數都係日本機...又係玩得2-3年...而家好煩惱呀....大家有冇用緊邊隻波輪式好架??

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

波輪式??我唔知咩呢,
但你怕用得2-3年就壞,問下人用邊款會耐用啦,
到買機時,去最好電器買啦,買時即比埋機價5%保費,包你5年,有壞你找代理廠維修好就比單據佢實報實消,比番錢你的!

大宅

最好電器都有機價5%保費?我以為得豐x先有咋...我而家都問緊人邊隻好...thx呀

伯爵府

係未大眼雞呀?其實唔係咁易壞姐, 小心保養就ok啦, 我屋企部機都用左5年啦

翡翠宮

原帖由 kittyalice 於 10-4-9 22:19 發表
最好電器都有機價5%保費?我以為得豐x先有咋...我而家都問緊人邊隻好...thx呀

保費你問清楚先呀,因昨晚睇到報紙話要10%,
我上年是5%的,唔知是否佢加左價?

別墅

我諗你買 d 大牌子的日本機啦! 通常都用到好多年, 我部都"anXsonic用左五年, 我仲諗住有排用. 因狀態還好好. 我家姐部National 日本機用左十多年才KO.

或且買機果時問清楚Sales, 點用才可以耐用d.
修理洗衣機個cf話.
e.g. d 衫唔好放太多(overload), 如太多衫要洗, 就買大容量少少.
將衫內的硬物拿晒出來等等.

伯爵府

係呀, 衫放70-80%好啦, 一來多d位比衫轉動, 乾淨d, 二來太多衫會振壞摩打, 好嘈同易壊, 洗衣粉唔好落太多, 柔順劑最好加少少水稀釋, 用完部機要抹乾, 唔好濕濕就關門, 上次個c苦咁教我架

大宅

唔該晒咁多位呀....已經買左金章啦~不過要廿幾先送貨~咁好賣~哈哈~
(唔夠位o個度已解決 ^^)

翡翠宮

原帖由 kittyalice 於 10-4-15 01:20 發表
唔該晒咁多位呀....已經買左金章啦~不過要廿幾先送貨~咁好賣~哈哈~
(唔夠位o個度已解決 ^^)

嘩....現在買電器好快送貨嫁,咩你咁耐!

首頁

尾頁

跳至