跳至

首頁

尾頁

別墅

亞B綱一歲, 從未試過一覺瞓到天光. 五個月界夜奶至今都喺一晚哭醒3-4次. 我哋檢驗過尿片,肚餓問題,室溫,所有嘢都正常. 一般五分鐘內瞓番. 近幾日吾知系咪出街多左, 一晚哭醒8-10次. BB睡時已有音樂盒嘅音樂長開. 都吾知點解咁. 好咀喪. BB一晚醒咁多次我好擔心, 驚影嚮佢發育同健康.

請問有冇BB都喺咁?
有冇人可以教我點做可以令BB一覺瞓到天光? 謝謝!

別墅

奶咀佢吾肯用,可能不嬲無比佢用,買咗返離都冇用. 出牙吾太肯定, 因為佢已有8個牙齒.

呢幾日咁無同佢去咁多街, 無睇禁多電視, 就好好多, 但都喺一晚哭醒3-4次. 都吾知點以令佢一覺瞓到天光.

CherlyMomMom,
How did you train your baby to sleep by herself? Please kindly share. Thx.

別墅

多謝各位媽咪提供嘅方法, 計劃同BB開始學習自己睡覺. 今晚BB食完奶都未開始訓練已自己瞓咗! 佢前幾晚開始一晚只一晚哭醒一次, 希望佢可以好快一覺瞓到天光.

請問大家嘅BB喺自己入睡? 或是需要入睡協助(例如奶瓶,奶嘴,遙遙到睡)? 因為我亞B喺要遙到睡.

別墅

多謝大家提供嘅方法. 四月中, 我買咗一本好書. 我跟隨書上嘅方法, 用咗五日, 成功訓練我BB一覺瞓到天光. 書上重提出很多BB睡覺問題&解決方法. 我之前好想早d答覆大家, 但公司真喺好多嘢做.

現在跟大家分享這本由一個德國學者寫嘅好書, 希望可以幫助到有同樣問題嘅Daddy, Mammy.

書名: 每個孩子都能好好睡覺 (作者: Jedesm Kind Kann Schlafen Lernen)
website: http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789862410196

別墅

Hi 曾高,

Yes I brought the book in 商務.

I just tried going to hkbookcity.com to do a search for you. It seems they have the book when you type ISBN: 9789862410196

Also, under Under 三聯書店, they seem to have it as well. You can call their shop to ensure they have the book.
http://www.jointpublishing.com/b ... mdSearch=%B7j%AF%C1

Otherwise you can also try 天地圖書:
http://www.cosmosbooks.com.hk/topic_5/page_2.asp

Hope it helps.

Cheers

別墅

曾高, are you able to find the book? If not, have a try at ebay, they should have it =)

別墅

曾高, 你個囡囡瞓覺有冇好d呀?

首頁

尾頁

跳至