在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Colander,
我住喺薄扶林㗎,你呢?
我個仔依家兩歲四個月大,我都煩梗点教佢。

原帖由 Colander 於 10-4-25 14:01 發表
我住港島西,有冇74MAMA係呢邊住呀?
近排煩緊個囡D脾氣,有乜辦法呢,佢一唔LIKE就大叫,好噪!又唔係次次肯坐厠所,依家佢先得19個月大。 ...

大宅

My son also same age....my mom is living yr area; but i lived in Kln.

My son don't like sharing , if some body tooks his toy in school, teacher said he'll get angry and hit anothers....needs teacher explain to him that's not the good way, then he'll half willing to apology to the classmate.

原帖由 theo1216 於 10-4-28 23:12 發表
Colander,
我住喺薄扶林㗎,你呢?

男爵府

Hi,
我也是74...仔仔age 8,ftm 8年 ,期間也有工人姐姐,但可惜末遇到好的,所以所有事自己做...多多chating!

複式洋房

我都係住喺薄扶林呀!真好,有你做我鄰居。
你囝囝係咪12/07BB?返緊邊間playgroup/nursery呀?
我囡囡返緊Woodland,你打算去邊間Kindergarten/primary school?
大家交流吓呀!
原帖由 theo1216 於 28/4/2010 11:12 PM 發表
Colander,
我住喺薄扶林㗎,你呢?

大宅

Hello! I'm also 74mama, my son 23 months, live in Kwai Chung, let's chatting chatting...:lol

複式洋房

咁繑,真係好喇! 我囝囝番梗Victoria Nursery, 所以新學年會繼續口係Victoria番K1。咁你女女番邊間Woodland?

原帖由 Colander 於 10-4-30 16:53 發表
我都係住喺薄扶林呀!真好,有你做我鄰居。
你囝囝係咪12/07BB?返緊邊間playgroup/nursery呀?
我囡囡返緊Woodland,你打算去邊間Kindergarten/primary school?
大家交流吓呀!
...

複式洋房

其實大部份小朋友都唔會主動share玩具,但求佢地有大人勸告之下願意咁做囉,不過打人就點都係錯,你可以嘗試買d故事書係教關於manner嘅,然後解釋俾佢知,同埋你地都唔好打佢,因為小朋友會confuse點解你可以打我而我唔可以打人。唉!其實唔同年紀嘅小朋友都有佢地嘅麻煩野,我地巳經好好彩,可以有多D時間自己教,總之就一齊努力加油啦!

原帖由 yorn 於 10-4-29 00:02 發表
My son also same age....my mom is living yr area; but i lived in Kln.

My son don't like sharing , if some body tooks his toy in school, teacher said he'll get angry and hit anothers....needs teacher ...

大宅

係啦, 我剛和工人協意termination.
一個月後就會自己帶佢啦, 我好驚吾得呀!!

希望大家互相支持下啦

原帖由 theo1216 於 10-5-1 16:30 發表
其實大部份小朋友都唔會主動share玩具,但求佢地有大人勸告之下願意咁做囉,不過打人就點都係錯,你可以嘗試買d故事書係教關於manner嘅,然後解釋俾佢知,同埋你地都唔好打佢,因為小朋友會confuse點解你可以打我而我唔可以打人 ...

複式洋房

亞囡返緊美景台嗰間Woodland,由1歲返到依家,到9月想轉啦,但係未定邊間。
Victoria都好多人揀,你囝囝返Belcher嗰間嗎?D老師好唔好呀?返英文班定bilingual呀?
原帖由 theo1216 於 1/5/2010 04:13 PM 發表
咁繑,真係好喇! 我囝囝番梗Victoria Nursery, 所以新學年會繼續口係Victoria番K1。咁你女女番邊間Woodland?

大宅

阿仔而加好多野問呀, 但同STRANGER又吾肯講野, INTERVIEW時實吾得啦

複式洋房

我囝囝番緊北角海峯園果間維記英/粵班,都ok啦,比較hea啲,新學年會

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

大家好! 我個b 十個半月大,暫時仲係ftm. 要同各位前輩交流交流一下.

大宅

大家好,我都係74年媽媽,我有2個仔,1個18歲,1個1個月20日,我做ftm做咗16年,早兩年先出去做嘢,點知意外有咗細仔,而家重新再開始過

諾諾2010年4月6日出世,重7.1lb;1個月零6日重10.8lb;  2個月零3日,重13.6lb;4個月零3日,重18lb;6個月零3日,重22lb、身長71cm

大宅

冇黎一排已經多左咁多74ftm啦...

我煩緊幾時同個囡戒奶咀呀...佢好鍾意個奶咀..仲改左名...以前瞓覺先要...但依家16個月啦...用左年幾...近排越來越依賴...一喊or扭計就要...連大大後換片都要奶咀...都唔知點算...唔比就不停叫住奶咀個名...

係咪應該早d戒定係由得佢...等佢返學怕羞先戒好呢...你地有冇類似經驗呀?

好驚戒時冇得瞓呀...因為佢依家瞓瞓下半夜醒左,要比返個奶咀佢先自己瞓返架...

男爵府

你好勁!
但又要重新辛苦過, 不過....我地重後生, 未過40.

原帖由 yy060300 於 10-5-26 15:19 發表
大家好,我都係74年媽媽,我有2個仔,1個18歲,1個1個月20日,我做ftm做咗16年,早兩年先出去做嘢,點知意外有咗細仔,而家重新再開始過

大宅

又幾好WOR, 有個大仔幫下手.

原帖由 yy060300 於 10-5-26 15:19 發表

大宅

[quote]原帖由 ching828 於 10-5-27 14:33 發表
你好勁!
但又要重新辛苦過, 不過....我地重後生, 未過40.

但係我覺得自己老,好似無咩精力,已前好似無咁辛苦,而家每日好似去咗做苦力

諾諾2010年4月6日出世,重7.1lb;1個月零6日重10.8lb;  2個月零3日,重13.6lb;4個月零3日,重18lb;6個月零3日,重22lb、身長71cm

大宅

原帖由 yorn 於 10-5-27 18:35 發表
又幾好WOR, 有個大仔幫下手.

佢抱嚟玩吓就得,一喊比返我,叫佢幫手,我自己做完佢都未做

大宅

做左FTM之後, 阿仔第一次無工人幫手之下, 星期日發高燒39.7, 今日又係....好C辛苦呀....又要TUM佢飲水, 食野.....突然又賴POO POO, 又要洗....再係噤, 我都頂吾住啦

醫生話要塞肛, 自己頂硬上埋LOR. 佢好大力反抗...要第三次先成功JA

好`TIRED NOW....SLEEP LA...佢今晚又要MID NITE CRYING 架啦

洋房

Hi maomao101, I live in MOS and am also 74 mama, share more when you are free.....

How old is your bb?

原帖由 maomao101 於 10-4-16 22:49 發表
我住馬鞍山, 臨生時先做ftm, 到宜家未夠半年.
係呀, 請工人真係講彩數, 我個工人之前話識湊b, 點知都係唔係好得, 所以宜家主力做所有家務同煮飯, 我湊b... ...

首頁

尾頁

跳至