跳至

首頁

尾頁

別墅

我而家37wks, 醫生叫我39wks 再去做胎心聲測試, 請問有冇做過同埋點解要做既?

大宅

我因為体重下降左D,這兩週覆診都有做。

佢地驚阿B有事,聽一聽,好似有媽咪report因測試先知原來有宮縮連自己都唔知。

基本上有兩條皮帶,跟兩個sensor,一個聽阿B心跳,一個測試妳宮縮的情況,有個button比妳presss,feel 到阿B郁就press。部機會好似心電圖咁record。

帶D野去睇,好鬼悶,我第一次做左個幾兩個鐘,早兩日做左一個鐘到。有張notice寫住起碼30分鐘。

原帖由 heman07 於 10-4-9 10:27 發表
我而家37wks, 醫生叫我39wks 再去做胎心聲測試, 請問有冇做過同埋點解要做既?

----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 wwpig 於 10-4-9 16:06 發表
我因為体重下降左D,這兩週覆診都有做。

佢地驚阿B有事,聽一聽,好似有媽咪report因測試先知原來有宮縮連自己都唔知。

基本上有兩條皮帶,跟兩個sensor,一個聽阿B心跳,一個測試妳宮縮的情況,有個button比妳presss,feel 到阿B ...

yes 係呀~我上胎有做~今胎唔知洗唔洗呢
d姑娘仲話~做得唔好要再做多半個鐘~再唔好再做.....可能會搞好耐.....

別墅

多謝晒兩位mami回覆, 可能我bb都係因為細而要做測試....

好似心電圖咁? 咪好似陣痛時部機咁?

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 heman07 於 10-4-9 18:28 發表
多謝晒兩位mami回覆, 可能我bb都係因為細而要做測試....

好似心電圖咁? 咪好似陣痛時部機咁?

好似心電圖咁有張紙印出黎~都係同陣痛部機一樣咁測...

別墅

原帖由 onionpig 於 10-4-10 07:01 發表

好似心電圖咁有張紙印出黎~都係同陣痛部機一樣咁測...

明白, 我重以為唔知咩事要做呢樣, 當時又唔記得問醫生. 而家都放心晒...

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

別墅

原帖由 hyogacom 於 10-4-10 21:14 發表
我呢排個個星期都要做2次,已經做過4次,下星期又要去了...
如果下下一星期2次,去到40WEEK,我就冇啦啦用多左2,3千蚊...
做咁密都唔知有咩用,好似係到呃錢咁..做完之後又乜都唔講叫我走.. ...

嘩, 要做咁多次都幾浪費時間同錢, 又話要做個幾兩個鐘, 都幾悶wor~~

我o係政府醫院做唔使錢. 可能私家會緊張d, 所以做得密d掛~~

別墅

我都係係政府做,剛剛做過一次,E生話因我已38週,隨時生得,SO要CHECK過先准走JA....華,成千蚊一次,好貴...
quote]原帖由 heman07 於 10-4-11 15:13 發表

嘩, 要做咁多次都幾浪費時間同錢, 又話要做個幾兩個鐘, 都幾悶wor~~

我o係政府醫院做唔使錢. 可能私家會緊張d, 所以做得密d掛~~ [/quote]

男爵府

原帖由 hyogacom 於 10-4-10 21:14 發表
我呢排個個星期都要做2次,已經做過4次,下星期又要去了...
如果下下一星期2次,去到40WEEK,我就冇啦啦用多左2,3千蚊...
做咁密都唔知有咩用,好似係到呃錢咁..做完之後又乜都唔講叫我走.. ...

係啦~上胎我都係政府做~佢做一次~都係60蚊之麻~私家好似好厄錢咁...跟著到阿b出世~私家十個有九個都話阿b黃~又要照燈~阿B又要住院~又要比多少少錢~都唔知佢地係真唔係

別墅

原帖由 aw188 於 10-4-11 20:31 發表
我都係係政府做,剛剛做過一次,E生話因我已38週,隨時生得,SO要CHECK過先准走JA....華,成千蚊一次,好貴...
quote]原帖由 heman07 於 10-4-11 15:13 發表

嘩, ...

佢安排我39週2去做.

下! 你意思係要比一千蚊做一次定係話其他mami o係私家做要比一千蚊一次?

首頁

尾頁

跳至