基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

點解你地識更多學說, 好犀利! 如果係我真係會比人問到口啞啞.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 agape 於 10-4-11 19:26 發表

這是做"人云亦云".
很多基督徒連聖經一次也沒看過,他們又怎會理會那一天才是真正的復活節.

基督徒連聖經一次也沒看過?冇可能的。只係多數人唔知點計。

依家復活節好似係春分後第一個月圓跟住果個weekend。猶太曆係咪咁計逾越節?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

禁止發言

禁止發言

王國長老

王國長老

原帖由 858D 於 10-4-11 09:31 發表
可能我此話一說,我的帳戶也不保呢。

為何要這樣講? 版主可沒有查封這裡會員帳戶的意思, 此話可能會誤導其他會員的.mouth:
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 agape 於 10-4-11 23:59 發表

也許你教會較勤力.我見很多基督徒連找某一卷書也不能.
其實你查下猶太人何時守逾越節就知.

mouth: 講起慚愧,我搵舊約都係好唔熟(尤其係小先知書)

剛剛響網上睇左過往幾年既既復活節星期日vs逾越節既星期日:

2006 :復活節16/4,逾越節16/4
2007 :復活節8/4,逾越節8/4
2008 :復活節23/3,逾越節20/4
2009 :復活節12/4,逾越節12/4
2010 :復活節4/4,逾越節4/4

照咁睇逾越節同復活節其實多數係一致既。2008年應該係因為月圓同春分差太近(春分20/3,月圓22/3)所以有出入。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

好媽媽勳章

我剛剛想起...逾越節其實不就正正預示了復活節嗎?我好似響度兜圈咁...mouth:

禁止發言

禁止發言

珍珠宮

原帖由 edea 於 10-4-12 00:11 發表

為何要這樣講? 版主可沒有查封這裡會員帳戶的意思, 此話可能會誤導其他會員的.mouth:mouth:" />

謝謝 edea 關照到我的顧慮。 更謝謝解譯版主(們)的意思,查封這裡會員帳戶的原則。

“此話可能會誤導其他會員的。” 此一言點醒 自我中心較重 的我。

我向各讀者說聲 對不起,我出這話時沒有想到會誤導其他會員。純是自己對自己帳號的顧慮。

我有此故慮是因為個人在此的觀察的經驗, 可能是我觀察力弱的原因。 我想我還是應該尋求其他途徑與版主(們)咨詢 版規,解譯原則的幫助。可否提供些渠道可以幫助本人私下舉例咨詢呢?私人傳信可以嗎? 犯版規原則的事是我一萬個不願做的事呢。謝謝!

大宅

原帖由 小蘅媽媽 於 10-4-12 00:24 發表

mouth: 講起慚愧,我搵舊約都係好唔熟(尤其係小先知書)

剛剛響網上睇左過往幾年既既復活節星期日vs逾越節既星期日:

2006 :復活節16/4,逾越節16/4
2007 :復活節8/4,逾越節8/4
2008 :復活節23/3,逾越節20/4
2009 :復 ...

我也嘗試在網上翻查了資料,但好像和你search的有很大出入。這裏好像有交代他們是根據猶太人以色列官方曆法去計算﹕

The Jewish Calendar that dates from the time of Hillel II (359 CE, AM4119)is the official calendar of the State of Israel. It is used to determinethe dates for Passover provided here.

It is a lunisolar calendar based on computations rather than visual observations (visual observations of the young crescent Moon were used in ancient times). Passover begins on the same liturgical date, Nisan 15, each year. The dates for Passover for the years 2000-2029 using the civil calendar (CE=Common Era, or Gregorian) are:

Year CEPassoverYear CEPassoverYear CEPassover
2000April 202010March 302020April 9
2001April 82011April 192021March 28
2002March 282012April 72022April 16
2003April 172013March 262023April 6
2004April 62014April 152024April 23
2005April 242015April 42025April 13
2006April 132016April 232026April 2
2007April 32017April 112027April 22
2008April 202018March 312028April 11
2009April 92019April 202029March 31

(要highlight先看到,或click入去原址參看)

The holiday begins at 6 p.m. (or sunset) on the previous day.
For further information see theExplanatory Supplement to the Astronomical Almanac,ed. P. K. Seidelmann (1992), Chapter 12,"Calendars",by L. E. Doggett. Most books on calendars describe the details of the Jewish Calendar.

http://ancienthistory.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=ancienthistory&cdn=education&tm=29&f=00&su=p897.8.336.ip_&tt=2&bt=1&bts=1&st=24&zu=http%3A//aa.usno.navy.mil/faq/docs/passover.php

大宅

以下這個也有點出入﹕但一樣是和easter 並不如你查的一致﹕2000-2050。小蘅媽媽,可否提供你給予資料的網址?

http://antipas.net/easter_dates.htm

入面會看到,有時easter和逾越節相差幾天,有時卻相差近一個月那樣多。

http://antipas.net/easter.htm

大宅

我是無法得入面內容的真確性,only 參考﹕

王國長老

王國長老

原帖由 858D 於 10-4-12 06:38 發表

謝謝 edea 關照到我的顧慮。 更謝謝解譯版主(們)的意思,查封這裡會員帳戶的原則。

“此話可能會誤導其他會員的。” 此一言點醒 自我中心較重 的我。

我向各讀者說聲 對不起,我出這話時沒有想到會誤導其他會員 ...

不要緊, 基本版規在每版置頂可見, 有時在版規以外, 版主會因應情況對個別會員作出勸喻, 會員有問題歡迎和版主溝通.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

好媽媽勳章

我係響google打"jewish calendar"然後click第一個網址

http://www.hebcal.com/hebcal/

果度有一個跟年份同月份查番猶太曆的link。

唔多知passover同星期幾有冇關係。復活節一定係weekend,係咪咁所以有幾日既差別?

其實...我覺得哪日先係"正確"並唔係真係咁重要。我都唔識計農曆,每年都係"人云亦云"咁過年,又唔覺得有咩唔妥。最重要係大家有個共識係果日咪得囉。每年有個日子認真回想復活呢件事,邊一日先正確呢D technical 野等專家去操心吧。

禁止發言

禁止發言

禁止發言

禁止發言

伯爵府

好媽媽勳章

睇完有D唔明。

亞伯拉罕果段,我對舊約真係唔熟,只知道有後裔、割禮、獻以撒,從來都冇聽過或讀過神兩次經過血池這段。果個救贖既約係出自邊度?

還有,主耶穌釘十字架係預備日,跟住就係安息日,然後七日第一日復活。安息日唔係星期五日落至星期六日落嗎?點解Good Friday是錯的?

首頁
12345...6

尾頁

跳至