母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女出左世4日..呢4日我都忍住痛喂佢食人奶..
唔知點解每次埋身喂我就痛到入心...頭2日冇咩奶..成日都要喂..每次我就含住泡眼淚喂佢,,,佢又食唔飽,搞到有D黃...後尾佢食到我流晒血..我老公就話唔想我咁辛苦..寧願俾佢食奶粉..不過我唔想佢從此就變成奶粉B..所以有用手吱d奶出泥喂..後來姑娘話bb同我都配合得好好..只係我乳頭太軟..所以先會痛..仲話埋身喂食食下就唔痛,,所以我又開始埋身喂...
今日喂左一邊15分中我痛到就暈底咁..我老公就叫我停下..點知呀b嘔奶..嘔出泥ge多數都係我d血...我真係好唔開心..我想俾最好ge佢...但每次諗起喂佢又痛佢又食唔飽,我就想放棄/.\有冇人有過好似我咁ge經驗?你地痛左幾耐先唔痛?

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見到你咁辛苦真係想同你講加油,仲有就係想讚你一句:你真係一個好媽媽。

我諗你而家經歷緊嘅係每個奶媽一定曾經經歷過,亦都係將來諗住餵人奶嘅準媽媽必需要有嘅心理準備,回想當時我第二日已經俾我小牛食損咗,仲要唔識用電泵攪到兩邊乳頭損到冇眼睇,就連健康院姑娘都嘩一聲。每次餵奶都含住兩包服淚,阿B又好似食極都唔飽咁,情况同你一模一樣...

放鬆D,人奶媽呢條路你仲有好多同路人,問題總有解诀嘅方法,我果時就真係頂唔順叫老公去買晒唔同牌子嘅 nipple shield 返嚟,(得A牌好用) cup 住餵咗幾日,每次餵完都用奶奶搽番落 nipple 到,兩三日已經好番七八成,之後D皮肉un咗,就唔會再損啦。

媽媽奶係造物主為仍未成熟嘅小生命預備嘅食物,我小牛就快七個月大啦,我而家諗番轉頭淨係記得果時係好痛,但一見到佢健康快樂,仲不時伏在我身上好lum咁,有幾痛已經唔記得啦。放鬆D,有時間盡量休息多D,好快你會体會到餵奶嘅樂趣。

加油呀,支持你,有乜唔開心就上嚟傾吓,祝福你。

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-4-11 01:20 發表
唔知點解每次埋身喂我就痛到入心...頭2日冇咩奶..成日都要喂..每次我就含住泡眼淚喂佢,,,佢又食唔飽,搞到有D黃...後尾佢食到我流晒血..我老公就話唔想我咁辛苦..寧願 ...

別墅

睇完你呢篇點覆我真係喊左出泥..生之前我真係冇諗過原來喂人奶條路係咁難行..我真係咩方法都試過...連個姑娘話用d唔知咩菜當bra帶我都試埋..有時我痛到頂唔順彈起..呀b到好無辜咁望住我..我知道佢唔係想整痛我..佢都一路好努力學習食奶..咁我先有d勇氣堅持落去...好多謝你ge支持,,,俾我更有信心捱落去..
原帖由 prisyan 於 10-4-11 01:46 發表
見到你咁辛苦真係想同你講加油,仲有就係想讚你一句:你真係一個好媽媽。

我諗你而家經歷緊嘅係每個奶媽一定曾經經歷過,亦都係將來諗住餵人奶嘅準媽媽必需要有嘅心理準備,回想當時我第二日已經俾我小牛食損咗,仲要唔識用 ...

複式洋房

你真係偉大...嘔出來都係血._.
我頭果一個星期都係損住來餵,係餵之前唧D奶查下,同唧D比BB個口,等佢個口冇咁我諗會好D,記得餵完都查D奶(醫院姑娘教)

我訓住餵太眼訓會訓著...咁就唔會咁痛苦.....

大宅

你好叻呀!
我好彩冇啜損經驗, 但乳腺炎都試過幾次!
我朋友都同你case一樣(bb好大力, 啜到出好多血), 佢後來多d用泵, 又戴nipple shield, 最後都餵左一年~

支持你!!!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-4-11 01:20 發表
唔知點解每次埋身喂我就痛到入心...頭2日冇咩奶..成日都要喂..每次我就含住泡眼淚喂佢,,,佢又食唔飽,搞到有D黃...後尾佢食到我流晒血..我老公就話唔想我咁辛苦..寧願 ...

好明白你果種痛 因為我都試過,真係痛到入心入肺!
不過,我就無你甘嚴重,嘔出黎既奶,全部都係血...
我細女出世,頭2日,係醫院,已經啜到我乳頭損左,因為我天生乳頭好短,所以BB要好用力去啜;第一胎時,我乳頭仲係“粒”入去mouth: 後來係忍痛下俾大女啜左出黎....
我自己就會買羊脂膏去搽,BB可以食落口,無問題既,一來可以保護乳頭,2來可以令乳頭快D好,雖然搽左都係會痛,但都好過無搽!你亦可以試下改變餵人奶既方式,例如攬球式,都會有幫助減輕你既痛楚。
我亦試過痛到根本掂都唔可以掂個乳頭,我就pump出黎俾BB食,果種痛,真係痛到身上所有神經都痛埋呀
我大女最後食左4年半人奶,到自然離乳。
細女,依家都仲食緊人奶,但我乳頭已經無再俾佢啜到痛,可能佢大個左,識得點去食我呢個短乳頭
所以,你要努力加油!
但如果真係唔能夠再堅持落去,亦唔好勉強自己,太大壓力對自己同BB都唔係好事!
祝你一切順利!
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

唔記得講,乳頭保護盾都有D用,可以一試!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

加油呀,你真係好叻,咁痛都仲堅持到!!
我只係俾bb啜損左,我未試過出血,但我都仲記得有幾痛,搽完奶要等d奶乾左先好帶bra呀。我搽左2日就好返晒,之後bb就識啜唔再痛啦
感激遇上你~

大宅

睇完你個post, 真係要讚下你俾個叻字你, 好偉大啊~~我有以下建議:
1. 正確的含啜係應該唔會痛的, 佢食奶果時個口應該係包住全部或大部份乳暈, 而唔係只包住你個乳頭. 如果佢個咀形係錯, 不單止會令你損或流血, 佢亦都唔會食到最多o既奶, 所以要train返啱佢個咀形, 你可以搵健康院或醫院姑娘幫你. (係呢方面我同我個仔都搏鬥過一段時間, 俾d心機同耐性, bb需要時間去進步, 你得o既!!)
2. 暫時你可以將d奶泵出黎或者出來然後用匙餵, 等你好番先再埋身餵佢, 唔好輕易放棄埋身
3. 如果較返啱佢個咀形, 係可以繼續餵而你又唔會再繼續傷落去的, 每次餵完可以將d人奶塗係乳頭上, 乾左之後再戴返bra
4. 如果搽人奶都唔得的話可以試下羊脂膏, 我用緊medela的羊脂膏, 好快好的
加油!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你要加油呀,你而家經歷緊嘅嘢,我都剛剛經歷過了,現在我個乳頭已經好番晒,冇損la,你記得每次餵完bb一定要用人奶揸番自己個乳頭,會好快好GAR!
原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-4-11 01:58 發表
睇完你呢篇點覆我真係喊左出泥..生之前我真係冇諗過原來喂人奶條路係咁難行..我真係咩方法都試過...連個姑娘話用d唔知咩菜當bra帶我都試埋..有時我痛到頂唔順彈起..呀b到好無辜咁望住我..我知道佢唔係想整痛我..佢都 ...

別墅

其實我都知過左呢個階段就唔痛,,不過真係痛到個人冇晒心機...今日開始試用泵,,都泵倒一安半一邊,咁都好過冇得俾佢食丫..諗住等過幾日好返d再努力埋身喂!

等待驗證會員

TRY 去買羊脂膏用... 係咪餵完都整一PAT落去,快好D....

妳睇吓自己OK 唔OK... 我覺得妳咁盡力,已經係好媽媽... 最緊要自己身體同心情,BB仲有好長既路要妳陪....

開頭我餵又損.... 用PUMP都損....
姑娘話我同BB姿勢啱, 但呀B都係食唔到好多,

埋唔到身我就用PUMP....

唔知咁樣好唔好,不過而家佢都5個月....

別墅

you can pump or squeeze the milk out and feed her or supplement with a bit formula using spoon or a small cup (cup feeding, you can ask the nurse to teach you). Just don't feed milk with bottles at this stage.
Watch out and don't get imflammation as you're bleeding, there's a wound. If it's too painful, consult a doctor. I got imflammation last month and saw a doctor, who gave me very good ointment to heal the wound. I pumped out the milk after wiping the nipples. They recovered in two days. Your nipple definitely need rest if it's hurt. Besides the feeling of pain affects milk production actually. You can breastfeed your baby very soon!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Thanks for the sharing from all of you.. my baby is just 2 days old.. and my nipples are bleeding too..

should I stop for a while (squeeze 1st?) or just apply the cream/milk (i dont think i have milk now) and keep letting him to suck??
the nurse is not really helpful in private hospital.. my older boy refused to suck, I dont want to miss this chance!

大宅

kerkermui

Don't give up. You will soon feel better. It's only two days and probably milk supply not yet established. Once it is established, you can apply the milk on the nipple.

I understand that it's painful, especially when there are nobody in the hospital can help you. Try not to give up while not giving yourself too much pressure.

原帖由 kerkermui 於 10-4-11 21:52 發表
Thanks for the sharing from all of you.. my baby is just 2 days old.. and my nipples are bleeding too..

should I stop for a while (squeeze 1st?) or just apply the cream/milk (i dont think i ...

別墅

如果未損,可以將人奶塗在乳頭,有滋潤作用;但如果已經損左,就用羊脂膏,非常杰,可以快D好返。

快快叫屋企人去幫你買羊脂膏。

祝你餵人奶成功。

大宅

Me. too but u will be fine soon like me!!

Keep going, never give up....few days later will be fine .....just tell yrself , how much u love yr baby then u can make it. PM me if u need help.

琥珀宮

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-4-11 20:21 發表
其實我都知過左呢個階段就唔痛,,不過真係痛到個人冇晒心機...今日開始試用泵,,都泵倒一安半一邊,咁都好過冇得俾佢食丫..諗住等過幾日好返d再努力埋身喂! ...

其實,如果你真係好痛,可以食止痛藥,只要份量適當,係絕對安全,放心!

大宅

真係痛到入心入肝... 絕對明白...
去多兩次健康院請教人奶姑娘
如果bb真係唔識食... 考慮泵... 泵得幾多得多....
同埋唔好俾bb食奶樽, 用杯or spoon... 如果有 nipple confusion, 好慘...

如果太辛苦, 俾bb食幾餐奶粉, no harm的... 不要太強迫自己... 身體要緊
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

別墅

我用緊TT奶樽,又唔見有咩問題..可能我個女為食,,咩放入口都係咁啜....近呢2日冇埋身喂個NIPPLE已經好返好多..諗住聽日再埋身博殺,希望成功!
原帖由 mrschoy 於 10-4-12 14:45 發表
真係痛到入心入肝... 絕對明白..
去多兩次健康院請教人奶姑娘
如果bb真係唔識食... 考慮泵... 泵得幾多得多....
同埋唔好俾bb食奶樽, 用杯or spoon... 如果有 nipple confusion, 好慘...

如果太辛苦, 俾bb食幾餐奶 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊