樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

環境、交通ok嗎?

伯爵府

BK Milk勳章

環境一流, 好寧靜, SHK樓, 用料靚, 如果唔介意週邊冇店鋪, 真係好好住, 早上有村巴去中環&cwb, 全日有村巴去荃灣, 屋苑閘口有小巴去屯門, 行5-10分鐘有公共巴士站, 好多條巴士線。

我住左10年了

大宅

原帖由 moyan 於 10-4-12 21:25 發表
環境一流, 好寧靜, SHK樓, 用料靚, 如果唔介意週邊冇店鋪, 真係好好住, 早上有村巴去中環&cwb, 全日有村巴去荃灣, 屋苑閘口有小巴去屯門, 行5-10分鐘有公共巴士站, 好多條巴士線。

我住左10年了 ...

我都睇緊樓,好鍾意帝濤灣既居住環境,不過擔心交通問題!
請問出荃灣既村巴幾耐一班?車費幾多?

伯爵府

BK Milk勳章

朝早和下年返工返學繁忙時間15分鐘一班, 其他時間30分鐘一班, 15-20mins到荃灣, 舒適準時, 車費$7
呢個屋苑好少街外人會留意, 好多時都係有朋友親友住開先會留意到, 我搬左一次都揀返呢個屋苑。樓底較高, 窗超大, 一層只有4伙, 假日會所都唔太多人, 管理好, 十年樓仲好新淨。

大宅

原帖由 moyan 於 10-4-12 23:56 發表
朝早和下年返工返學繁忙時間15分鐘一班, 其他時間30分鐘一班, 15-20mins到荃灣, 舒適準時, 車費$7
呢個屋苑好少街外人會留意, 好多時都係有朋友親友住開先會留意到, 我搬左一次都揀返呢個屋苑。樓底較高, 窗超大, 一 ...

我係「無飯煮婦」,唔知有無鋪頭送外賣呢?

大宅

我都住緊帝濤灣,上年暑假搬入黎.(買之前亦有睇過愛琴海岸/豪景花園/碧堤半島的單位)

呢度只有兩間店舖,i.e.一間7-11(營業至晚上11時),一間茶樓.如果想叫外賣,黃金海岸的茶餐廳亦可以送到.

我每日都搭村巴出中環,8:05分上車,8:40分就到中環;放工有時甚至可以25-30分鐘就返到屋苑.村巴落車行1-2分鐘就返到屋企.

我買呢度既時候,都擔心交通問題.不過,我和老公依家返工放工的車程,反而比以前住市區的車程更短.(路程遠了,但車程短了.)

若要說帝濤灣的缺點,我覺得"康輝路"的行人路比較窄.(如果不是搭村巴,而是乘搭其他交通工具(如:962, K51...),就需要行經"康輝路")另外,呢度以用家為主,炒家應該絕無僅有.所以樓價未必跟隨其他樓一樣大起大落.

除此以外,我同老公真係好滿意呢度.我囡囡在復活節時,參加了會所舉辦的"復活蛋設計比賽",仲贏左個"優異獎"(豬肉獎),嘻嘻!!

政府已經刊憲招標,在小欖交匯處闢設巴士轉乘站,唔知到時會否有更多巴士線途經小欖附近?
http://news.gov.hk/tc/category/infrastructureandlogistics/100219/html/100219tc06001.htm

伯爵府

BK Milk勳章

其實樓下有間酒樓和7-11, 黃金有茶歺廳, pizza hut, kfc, 元綠等都有送外賣, 我都同意琬晴B話康輝路行人路窄, 但其實可以遲一個站落車, 行後門入都ok。
如果工作時間穩定, 地點又近mtr or 中環都好方便
因為我個仔喺油麻地返學, 都睇過市區樓盤, 再比較上落校車時間, 其實差唔多, 只係慳10分鐘左右, 所以最後冇搬。

其實9成單位都有車位, 自己揸車更方便, 附近又有沙灘, 超市, 放假喺附近行吓都好舒服。

原帖由 joey29 於 10-4-13 11:12 發表

我係「無飯煮婦」,唔知有無鋪頭送外賣呢?

大宅

原帖由 琬晴B 於 10-4-13 14:50 發表
我都住緊帝濤灣,上年暑假搬入黎.(買之前亦有睇過愛琴海岸/豪景花園/碧堤半島的單位)

呢度只有兩間店舖,i.e.一間7-11(營業至晚上11時),一間茶樓.如果想叫外賣,黃金海岸的茶餐廳亦可以送到.

我每日都搭村巴出中環,8: ...

我本身住天水圍,返工返屯門,但係這2區都唔係好好住!(通街飛仔飛女同大陸人)
有諗過深井同荃灣,不過樓價貴,會供得好辛苦!

依家聽你地咁講,似乎帝琴灣都相當唔錯!

伯爵府

BK Milk勳章

我囝囝都喺呢度過了一個快樂的童年, 日日都好多朋友仔一齊喺會所玩, 全年都可以游水, 節日會所又有活動, 好開心架, 不過揾補習老師或參加街外的興趣班會麻煩d, 可能要搭車。

原帖由 琬晴B 於 10-4-13 14:50 發表

我每日都搭村巴出中環,8: ...

伯爵府

BK Milk勳章

帝琴灣是另一小型樓盤喎

我老公好憎大6新移民, 佢都唔想住喺公共屋村隔離, 帝濤灣最細850呎, 附近冇屋村, 冇咩閒雜人出入。

原帖由 joey29 於 10-4-13 16:00 發表

我本身住天水圍,返工返屯門,但係這2區都唔係好好住!(通街飛仔飛女同大陸人)
有諗過深井同荃灣,不過樓價貴,會供得好辛苦!

依家聽你地咁講,似乎帝琴灣都相當唔錯! ...

伯爵府

BK Milk勳章

深井舊少少的樓盤唔貴吖, 食嘢方便, 樓下大把歺廳, 好適合無飯wife

大宅

原帖由 moyan 於 10-4-13 16:19 發表
深井舊少少的樓盤唔貴吖, 食嘢方便, 樓下大把歺廳, 好適合無飯wife

海韻、麗都又太舊,縉皇居同碧緹又太貴!

我依家住慧景軒,都係天水圍既孤島,叫外賣都係靠隔離屋村既茶餐廳。不過,我就係鍾意靜,唔鍾意多人,尢其係大陸人,又嘈又無禮貌!

別墅

聽你地咁講, 帝濤灣都唔錯, 我都好怕新移民!

伯爵府

BK Milk勳章

附近有屋村都有好處, 買嘢平, 易揾鐘點工人, 易揾補習老師, 熱鬧d囉。

洋房

請問大家, 有無村巴出TST? thanks.

大宅

的確,有時幫小朋友安排興趣班令我有點苦惱,因為這裡是純住宅,所以我依家通常盡量安排小朋友在星期六上興趣班,老公駕車接載.

Moyan,請問你有沒有幫囝囝報過會所舉行的課程,如"Fun in Art",Ping Pong球之類?知不知道質素如何?謝謝!!

題外話,"帝灣"亦係新地樓,我都想買,不過買唔起,嗚嗚....

原帖由 moyan 於 10-4-13 16:08 發表
我囝囝都喺呢度過了一個快樂的童年, 日日都好多朋友仔一齊喺會所玩, 全年都可以游水, 節日會所又有活動, 好開心架, 不過揾補習老師或參加街外的興趣班會麻煩d, 可能要搭車。

...

伯爵府

BK Milk勳章

我囝囝多年前暑假上過art班, 游水, 羽毛球班都ok但art班比出面貴少少, 後來去左荃灣畫畫, 游水和羽毛球也一對一, 非常滿意, 台拳班都好好, 而家只跟daddy打golf, セ都冇上

大宅

Moyan,
請問你囝囝在荃灣哪裡學畫畫?謝謝!

我知道南豐中心有好多,豪輝中心又有創美,真係花多眼亂.

首頁

尾頁

跳至