論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

現在正用的工人在我家差不多3-4年了, 湊大我的三歲半大女, 感情要好
這工人工作尚可, 最令我滿意係湊我2個女都令我放心, 不過因為一次又一次的財政問題,我地決定了要終止合約
一天晚上我回家後, 工人把事情提出, 當然我就有d發火, 話左佢幾句, 亞女見到我同姐姐咁講野, 叫我: 媽咪, 食飯啦, 唔好講野先啦, 食左飯先啦....(言下之意係唔想我鬧姐姐)
食完飯, 姐姐出左廳, 我地又再講呢件事, 當時姐姐講到喊, 亞女更知事情不妙, 然後雙眼通紅, 流眼淚, 唔出聲, 望一望我又用紙自己擦眼淚, 我見到佢咁, 我都好傷心
當晚我地又收到追數電話, 亞女好敏感, 不停問我同爸爸發生咩事, 我地就同佢講: 無事, d人打錯電話
臨瞓前, 亞女又再問我地: 姐姐係咪要返菲律賓? 唔好啦, 我好鐘意佢. 然後, 又再眼紅紅
我宜家好心up, 因為我炒佢事在必行, 到時可能即叫即走, 又或者比1,2日通知就走, 我真係唔知亞女到時突然間無左姐姐點算? 我點同佢解釋? 我想比定心理準備佢, 不過佢一定會同姐姐講
教下我, 點做好?

大宅

原帖由 mc11 於 10-4-12 11:09 發表
現在正用的工人在我家差不多3-4年了, 湊大我的三歲半大女, 感情要好
這工人工作尚可, 最令我滿意係湊我2個女都令我放心, 不過因為一次又一次的財政問題,我地決定了要終止合約
一天晚上我回家後, 工人把事情提出, 當 ...

當你姐姐走左之後, 你囡囡就慢慢習慣啦佢都係得3歲好快就唔記得啦.
一係話姐姐屋企有緊要事要走趕唔切say bye, 同一定要走因為佢有屋企人係度, 同你用左佢都差唔多4年都好快完約啦

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係因為搵唔到野做,再容不下姐姐
忍心炒左佢,佢d說話都好感動架
問我可唔可以抱下bb,跟住同bb講
你要聽話.乖乖地呀~咁 真係感動度流眼淚

伯爵府

樓主係搵定工人replace才炒現在呢個工人嗎?

如果是的話, 炒工人期間盡量不要有小朋友在場, 暫托親友家/叫親友帶小朋友出外走走.

你可以話工人姐姐都好掛住家中小朋友, 佢好想見佢地, 所以要返屋企, 講多幾次, 小朋友就會明工人姐姐同自己媽媽一樣, 做工做耐左都想念家人的.

況且新姐姐到, 製造多點機少讓新姐姐多接觸少主(一起wk end outing), 小朋友自然好快適應新姐姐.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 mc11 於 10-4-12 11:09 發表
我宜家好心up, 因為我炒佢事在必行, 到時可能即叫即走, 又或者比1,2日通知就走, 我真係唔知亞女到時突然間無左姐姐點算? 我點同佢解釋? 我想比定心理準備佢, 不過佢一定會同姐姐講
教下我, 點做好?

如果係我, 我唔會比個女一早知, 亦唔會比1,2日通知期個工人, 係炒就即炒即走, 唔好比自己麻煩, 仲要炒佢時唔好比阿女在場, 阿女番嚟先至再慢慢解釋, 又或者講一個善意既大話等小朋友安心d...

別墅

算啦, 幾感動都要面對現實, 我啲細路10歲, 已經唔記得晒以前湊個佢地既姐姐lu.... 時間會沖淡一切.

複式洋房

係, 已經有安排, 請緊新姐姐
所以呢段時間仲keep住舊姐姐, 呢段時間會有1-2個月(如果佢d債主唔搵到上門的話...)
我都有打算到時帶走2個女先炒姐姐, 唔想佢feel到果d氣氛, 我估佢都好唔開心
仲有1個月, 呢段時間係咪要減少姐姐同亞女既相處呢?
仲有d咩可以做, 去減低小朋友既唔開心
突然間一日返屋企以後見唔到姐姐, 佢會點? 我好擔心...

原帖由 mylulu007 於 10-4-12 12:40 發表
樓主係搵定工人replace才炒現在呢個工人嗎?

如果是的話, 炒工人期間盡量不要有小朋友在場, 暫托親友家/叫親友帶小朋友出外走走.

你可以話工人姐姐都好掛住家中小朋友, 佢好想見佢地, 所以要返屋企, 講多幾次, 小朋 ...

複式洋房

我是一隻烏龜, 我的姐姐在做了三年後, 也有類似的情形發生過, 但我沒有覺得應該要炒掉姐姐, 我覺得姐姐比我還會照顧家事, 照顧小朋友的日常需要, 所以我讓她自己解決財務公司的問題..
但過平安無事的再二年多之後, total 做了快要六年的姐姐還是跑掉了, 所以小朋友更加沒有安全感... 不明白為什麼每天在一起的人突然不見了...
雖然我覺得當時, 我們沒有採取正確的行動去炒她, 而且.. 事實証明, 她後來還是有問題的跑掉了... 我還是知道, 當我再遇到同樣的問題時, 我還是會做一隻烏龜, 因為, 家裡沒有一個好工人照顧小朋友, 真的會讓我容易發瘋的..

我反而覺得, 如果在即炒了她之後, 她還有二個星期在香港的時間, 到最後一天, 可以約她在她上機之前, 讓女兒到機場或是外面一個舒服的地方, 和她吃一餐飯, 謝謝她先前的努力, 而且也可以讓女兒看到, 是姐姐自己做錯事, 姐姐自己覺得要離開的, 姐姐也想回家陪陪她的家人了, 好好說再見.....

禁止訪問

好媽媽勳章

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

多謝各位過來人, 同我講小朋友好快適應新生活, 我都知總有一日say goodbye, 不過真係驚太突然小朋友難接受

meimeiM, 我都有一刻想過完埋個約先算, 忍住佢先, 不過當日同個工人講呢單野, 佢比我一個"博炒" / don't care的感覺, 所以我先決定炒佢, 見到你的經驗, 我都估, 我唔炒佢, 佢遲早都走路. 我宜家炒佢, 可能對佢黎講仲好
唔好話自己係烏龜, 我地都係working mom, 有時真係靠晒d工人, 我好明白

伯爵府

原帖由 mc11 於 10-4-12 14:05 發表
多謝各位過來人, 同我講小朋友好快適應新生活, 我都知總有一日say goodbye, 不過真係驚太突然小朋友難接受

meimeiM, 我都有一刻想過完埋個約先算, 忍住佢先, 不過當日同個工人講呢單野, 佢比我一個"博炒" / don't c ...

記得同財務講工人邊日LAST DAY, 等佢地搞掂埋筆數...HAHAHA

伯爵府

原帖由 mc11 於 10-4-12 13:02 發表
係, 已經有安排, 請緊新姐姐
所以呢段時間仲keep住舊姐姐, 呢段時間會有1-2個月(如果佢d債主唔搵到上門的話...)
我都有打算到時帶走2個女先炒姐姐, 唔想佢feel到果d氣氛, 我估佢都好唔開心
仲有1個月, 呢段時間係咪 ...

呢兩個月, 盡量有關小朋友既事都自己take care啦, 一來等你再update一下小朋友的時間表, 新工人到都可以教到佢. 二來舊工人唔駛掂小朋友咁多, 小朋友日常問題第一個choice唔係工人, 就會好快唔記得需要工人.

男爵府

原帖由 2heiBBmama 於 10-4-12 12:50 發表

如果係我, 我唔會比個女一早知, 亦唔會比1,2日通知期個工人, 係炒就即炒即走, 唔好比自己麻煩, 仲要炒佢時唔好比阿女在場, 阿女番嚟先至再慢慢解釋, 又或者講一個善意既大話等小朋友安心d... ...

agreed.

首頁

尾頁

跳至