嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

bb 女包尿片 ,
可能尿片包住 ,
bb 女的下體及 pat pat 位都紅晒
我想問吓
可以搽 d 咩可消除咁呢 ?
請大家指教一下 ...

複式洋房

每次換片一定要用爽身粉呀, 同埋唔好等條片滿晒先換片, 見到濕左就一定要換, 最好盡快換, 咁D 水氣唔會焗住個PAT PAT.
如果佢柯得少, 就"殊殊"聲引佢柯多少少就即刻換片, 如果"殊"左佢都唔柯就都係要換片GA LA, 不過少心"殊"完佢係你抹緊PAT PAT先黎柯WOR

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 JR0828 於 12/4/2010 11:42 發表
每次換片一定要用爽身粉呀

唔可以用爽身粉呀,尤其BB女TIM呀,會容易有陰道炎同唔記得咩LA
多D同佢換片
每次同佢換片時用清水同佢抺乾淨,再印番乾
之後同佢搽D CREAM,我就搽凡士林既
如果許可既等一陣至同佢包番片.

複式洋房

用爽身粉時小心D 唔好整落入面咪得囉, 只係搽係大脾"啦"同PAT PAT, 我個女4個月大啦, 都冇事. 沖涼幫佢沖乾淨D 個下面咪得囉

原帖由 kellyly 於 10-4-12 11:46 發表

唔可以用爽身粉呀,尤其BB女TIM呀,會容易有陰道炎同唔記得咩LA
多D同佢換片
每次同佢換片時用清水同佢抺乾淨,再印番乾
之後同佢搽D CREAM,我就搽凡士林既
如果許可既等一陣至同佢包番片. ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 JR0828 於 12/4/2010 11:48 發表
用爽身粉時小心D 唔好整落入面咪得囉, 只係搽係大脾"啦"同PAT PAT, 我個女4個月大啦, 都冇事. 沖涼幫佢沖乾淨D 個下面咪得囉

幾小心都會有D飛左入去KA
所以而家無醫生建議用爽生粉LA
就算比你沖都唔會沖到陰道裡面LA

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

婦 嬰 健 康 的 大 敵 - 滑 石 粉

為 了 婦 嬰 健 康 ﹐ 一 些 家 庭 主 婦 常 將 一 些 含 有 滑 石 粉 的 香 粉 如 爽 身 粉 等 帶 入 家 庭 ﹐ 殊 不 知 ﹐ 含 有 滑 石 粉 的 爽 身 粉 在 給 人 們 帶 來 涼 爽 ﹑ 舒 適 的 同 時 ﹐ 也 將 災 難 悄 悄 地 帶 到 了 家 庭 。

滑 石 ﹐ 又 名 塊 滑 石 ﹑ 飛 滑 石 ﹐ 有 利 水 通 淋 ﹐ 清 熱 解 暑 ﹑ 收 澀 之 功 ﹐ 藥 理 研 究 表 明 ﹐ 它 是 硅 酸 鹽 類 礦 石 ﹐ 主 要 含 有 硅 酸 鎂 ﹑ 氧 化 鎂 ﹑ 氧 化 硅 ﹑ 氧 化 鋁 等 ﹐ 這 些 化 學 物 質 特 別 是 硅 酸 鎂 的 化 學 結 構 與 世 界 公 認 的 致 癌 物 石 棉 特 別 相 似 ﹐ 故 滑 石 也 有 致 癌 性 。 女 性 若 經 常 使 用 滑 石 粉 為 主 要 成 份 的 爽 身 粉 等 ﹐ 滑 石 粉 的 微 小 顆 粒 有 可 能 通 過 陰 道 ﹑ 宮 頸 ﹑ 宮 腔 及 開 放 輸 卵 管 進 入 卵 甾 ﹐ 並 附  積 聚 在 卵 甾 上 ﹐ 刺 激 卵 甾 上 皮 細 胞 增 生 ﹐ 這 種 長 期 的 刺 激 ﹐ 有 可 能 誘 發 卵 甾 癌 。

美 國 《 流 行 病 學 雜 誌 》
曾 告 誡 “ 女 性 慎 用 滑 石 粉 ” 。 他 們 在 研 究 中 發 現 ﹐ 經 常 在 陰 部 撒 爽 身 粉 等 香 粉 的 女 性 ﹐ 可 使 卵 甾 癌 的 發 病 率 增 加 6 0 % 。 患 卵 甾 癌 的 女 性 ﹐ 大 多 有 多 年 接 觸 滑 石 粉 的 歷 史 ﹐ 。 病 理 檢 查 也 發 現 ﹐ 7 5 % 的 卵 甾 癌 患 者 ﹐ 其 組 織 切 片 中 可 以 風 見 到 直 徑 2 微 米 左 右 的 滑 石 粉 顆 粒 。

嬰 兒 使 用 爽 身 粉 等 香 粉 ﹐ 吸 入 呼 吸 道 後 ﹐ 容 易 誘 發 過 敏 ﹑ 窒 息 等 ﹐ 從 而 導 致 嬰 兒 死 亡 。 據 報 導 ﹐ 已 有 8 例 嬰 兒 因 吸 入 滑 石 粉 而 死 亡 。 有 一 母 親 在 為 其 1 2 周 齡 的 嬰 兒 換 尿 布 時 ﹐ 不 慎 將 少 量 爽 身 粉 灑 在 了 嬰 兒 臉 上 ﹐ 母 親 當 時 很 快 地 擦 淨 了 嬰 兒 臉 上 的 爽 身 粉 ﹐ 但 由 於 嬰 兒 吸 入 了 爽 身 粉 的 粉 塵 ﹐ 結 果 很 快 地 發 生 了 呼 吸 困 難 ﹐ 致 使 嬰 兒 窒 息 而 死 亡 。

因 此 ﹐ 為 了 婦 嬰 健 康 ﹐ 預 防 卵 甾 癌 及 嬰 兒 窒 息 的 發 生 ﹐ 婦 女 及 女 嬰 ﹑ 女 童 在 洗 浴 後 千 萬 不 要 在 大 腿 根 部 ﹑ 會 陰 部 ﹑ 下 腹 部 塗 抹 以 滑 石 粉 為 主 在 原 料 的 爽 身 粉 ﹑ 痱 子 粉 等 ﹐ 嬰 兒 最 好 不 用 此 類 爽 身 粉 ﹐ 若 因 病 情 確 實 需 要 使 用 ﹐ 應 注 意 防 護 ﹐ 萬 萬 不 要 將 滑 石 粉 吸 入 呼 吸 道 ﹐ 以 防 發 生 過 敏 ﹑ 窒 息 或 吸 入 性 肺 炎 等 。

首頁

尾頁

跳至