跳至

首頁

尾頁

別墅

我小兒子2歲, 識講好少野, 叫人都識叫, 識講少量名詞, 最鍾意講"巴士", car, ..但係佢好似好想講野, 但又未識成句講, 最近去健康院跟進, 姑娘打開圖畫書叫佢指日用品的圖晝, 但係佢一個都指唔出. .
點算. 好擔心.

我現在勤力左同佢講野, 同買左些認圖的圖晝書同佢睇. 同佢講多些, 布望有進步啦.

珍惜眼前人

別墅

回覆 1# janet818 的文章

我仔仔都係, 只講太空話,好少單字,
醫生叫我做評估,
但政府同私家都要至少排幾個月,
番左playgroup半年只有少少進步,
又搵唔倒同齡小朋友互相刺激下,
已經同佢唔停口講...
都唔知仲可以點幫佢
超擔心

複式洋房

我個仔都係剛剛2歲, 今日返健康院CHECK講野, 都係唔合格! 2歲半又要再返去!
我自問都成日同佢講野, 但佢都係唔多開口, 我都唔知點!
仲要成日俾旁邊的人話我做咩唔教佢講野, 又話唔識講野唔得! 所以都好唔開心!!

別墅

回覆 3# qualala 的文章

我都係成日比99個邊d人話,
仲將仔仔同細小小嘅表妹比較,
姑奶個女就點叻,
我個仔就...
久而久之, 都唔想同佢地見面,
見少左人, 可能因為咁又差d啦

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 janet818 於 10-4-12 23:05 發表
我小兒子2歲, 識講好少野, 叫人都識叫, 識講少量名詞, 最鍾意講"巴士", car, ..但係佢好似好想講野, 但又未識成句講, 最近去健康院跟進, 姑娘打開圖畫書叫佢指日用品的圖晝, 但係佢一個都指唔出. .
點算. ...

2歲是考bb什麼?因呀女2歲也要返健康阮呢...

複式洋房

我仔仔都係前幾日剛剛2歲, 平時就好多野講, 但都係聽唔明的BB話, 講單字都係好少, 返健康院姑娘打開圖畫書叫佢指日用品的圖畫, 佢又全部指得出嚟喎! 但全程都唔出聲, 姑娘又俾佢PASS, 其實佢咩都識只係唔肯講....

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 tszfungmama 於 10-4-14 10:25 發表
點解阿女兩歲唔駛返健康院? 佢都係星期日剛兩歲, 今年一月返左健康院, 姑娘話到4歲先返去喎?

如果18個月果次去健康院評估冇問題就唔駛再返,直到4歲先要再返…

我仔仲有幾日就2歲,而家咩都識講,中文識講句子,英文就淨係識講單字,又成日唱歌,應該係同佢返育嬰園有關啦~~

別墅

咁姑娘有冇咩建議比妳呢? (除咗同bb講多d野之外)

原帖由 shadma 於 10-4-14 10:20 發表
我個仔尋日去健康院, 講野唔PASS, 要2歲半再返去..........

BTW, 呢度個個都係仔仔???????

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡歲半都唔合格,砌積木又唔識,講嘢又唔係得。

佢尋日返咗去健康院,會部都pass晒,都係問佢識唔識講啲句子,同埋叫佢指吓書入面啲圖畫。

我都係平時同佢講多啲嘢,同埋做多啲練習,好似食飯時佢要食菜就教佢講食話食菜先比佢,佢手指指就唔睬佢,咁佢好快就可以講到。

慢慢嚟啦,都唔急得,我記得我阿妹個仔都係好遲先可以講到句子,但係一識講就會好多嘢講架啦。

洋房

我個仔又係, 不過姑娘話番咗學就會OK架喎........

別墅

回覆 7# rainrain613 的文章

兩歲去健康院, 姑娘拿本圖畫書出來, 她講出圖畫的名稱, 叫阿仔指出她所講出的圖片. 但阿仔好似唔多願做. 可能平日少教佢. 所以現在勤力些教佢.

姑娘又問我, 仔仔平時識講些什麼句子/名詞等. 好似係考埋我的記性.
現在阿仔一識講些什麼都最好用筆記本記下來了
珍惜眼前人

別墅

回覆 12# wcbaby 的文章

姑娘都係話番學 (n1)多d語言刺激便會講,
但係兒科醫生就叫我盡快做評估和治療, 叫我"唔好拖"...
我覺得唔知信邊個好...

大宅

我亞細b都係歲半之後話4歲先再返健康院, 以前大b都成日有得返做評估, 測驗之類, 而家dBB已經少左, 政府比左咁多資源, 點解做出黎既野得咁少, 去左邊樹 ? D 大陸人黎生都收佢錢啦, 收埋收埋咁多$去左邊 ?

原帖由 tszfungmama 於 10-4-14 10:25 發表
點解阿女兩歲唔駛返健康院? 佢都係星期日剛兩歲, 今年一月返左健康院, 姑娘話到4歲先返去喎?

大宅

我仔仔都係岩岩2 歲返左健康院做評估, 2 歲半要再返去...

睇書仔果part 我仔仔都有d 識指返果樣係咩, 但係因為佢仲係講得好少單字, 未識講句子, 所以姑娘話2 歲半返去再睇下有無進步先...我平時都同佢教佢講好多野, 但係佢唔會跟我講...係到佢想講果陣先會講

其實佢平時都唔停口講野, 不過係講黎講去都係果d 單字, 同埋太空話囉..

我都唔知可以點教佢講...so worry..

洋房

doublecat,

你睇邊個兒科咁講架, 我睇LHK又話無問題, 男仔係遲D............

男爵府

原帖由 doublecat 於 10-4-15 09:14 發表
姑娘都係話番學 (n1)多d語言刺激便會講,
但係兒科醫生就叫我盡快做評估和治療, 叫我"唔好拖"...
我覺得唔知信邊個好...

我會信兒科醫生, 反正做左都冇影響最多付出多左金錢, 但 touchwood, 如果真的有問題, 越早訓練, 收效越大, 成功越快!

別墅

回覆 17# wcbaby 的文章

我睇個兒科醫生係尖沙咀, 姓胡,
佢仲寫左封轉介信比評估中心,
個日, 聽到佢咁講,
我抱住個仔, 仲忍唔住哭...
個仔仲猛咁指住架巴士,
迫我講"巴士"...激c人

洋房

打去問咗先,同埋SEARCH下間中心有無咩COMMENT....如果有時間去睇下次點講....

首頁

尾頁

跳至