跳至

首頁

尾頁

大宅

bb一歲開始想訓練佢同桌食飯
但發覺我地食飯個時, 佢其實唔係好想食我地d野
所以唔夠一分鐘就扭計要離開張highchair

可以點做呢? 定由佢自己係地下玩, 唔好勉強呢?

民房

我喺亞b識坐既時候就放佢喺high chair睇我哋食飯(包括去飲茶).

到而家一歲,我會餵咗佢食粥仔先,跟住我哋就開飯,佢都係坐喺度睇住我哋食,當然佢會喺到嗌,我會比少少我哋啲餸佢食(通常係菜),有時比啲餅仔,玩具佢,佢都會肯乖乖等我哋食完飯(唔會多過半個鐘)放佢出嚟玩~~~

如果時間上可以一齊食就最好(但通常亞媽碗飯就凍哂>_<),或者好似我咁餵咗佢之係唔放佢出嚟,等佢知道而家係食飯時間,佢要坐喺度等大家食完先可以離坐!

洋房

我都好早就同囝囝一齊食飯, 不過有D情況例外, 我會比套餐具佢, 比一些食物佢等佢自己試下食, 另一方面有會餵佢食飯仔, 我一邊自己又飯反, 雖然會好忙不過等佢學習下, 通常佢食完我都未食完, 咁就比餅乾同水水. 我好鍾意出街咁做架, 因為食到成地都係唔洗自己清理MA, 又可以TRAIN吓BB, 一舉兩得呀!

別墅

健康院姑娘話我地都要開始訓練bb 學自己囉野食/拿bowl/spoon 自己食野.

係屋企我地大人食飯, bb 就坐bb chair 同我地一齊坐, 都會餵佢食飯仔,俾佢自己拿菜菜/瓜瓜黎食. 食到天一半地一半都唔緊要啦, 呢個係訓練黎, 好快佢地會想跟我地咁自己畢野食lu~

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

首頁

尾頁

跳至