想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個 cycle 一向都係 28 day, 係呢幾個月開始亂左, 變到 28-33 day 啦, 之前我一路都以為自己係 day 14 排卵, 所以就會前前後後咁 "開工", 今日有朋友教我點計番自己係 day 幾排卵啦, 原來係由 m 第一日倒數番 14 日, e.g. 我今日 (13/4) 妮 m 啦, 即上一次排卵係 31/3, 但我就當左上次係 25/3, 所以完全錯晒!!!

我想問下咁我妮緊今次應該 day 幾開始開工呀????

其實我老公話不如妮完隔晚開工架, 但又有 d 朋友話 d 丁丁質素會唔好??!!!

唔該晒大家先呀 ~~~~~

大宅

係lo..我都想知開工時間..我今日m小姐黎左搵我喇..上個cycle以經day11開始隔日dodo..都衰左.唉><!
尋日紅d無啦啦有成80%粗,仲以為有機..點知今日m小姐就黎...

今次唸住唔do得咁密喇...計好個排卵期先dodo可能仲好...

大宅

我認得妳呀, 妳之前都有回應我 d 發表架!!
唉, 係啦, 我又係尋日同今朝都有用紅 d 妮試下啦, 唔知眼花定點, 見到有條暗線, 都以為 bingo, 點知隔左無耐 m 小姐就湧出妮搵我, 真係救命 ~~~ 我地真係要努力加油呀!!!
原帖由 bipak218 於 10-4-13 16:46 發表
係lo..我都想知開工時間..我今日m小姐黎左搵我喇..上個cycle以經day11開始隔日dodo..都衰左.唉>

大宅

咁似既我同你既case...
即係你又係今日day1呀?!?!
唉...勁down囉.....
唸住我今次大包圍無死啦..day11 隔日係咁do...都衰左.. !

努力呀大家..希望我地今個cycle中啦..一齊加油加油!!!

原帖由 加魚 於 2010-4-13 16:52 發表
我認得妳呀, 妳之前都有回應我 d 發表架!!
唉, 係啦, 我又係尋日同今朝都有用紅 d 妮試下啦, 唔知眼花定點, 見到有條暗線, 都以為 bingo, 點知隔左無耐 m 小姐就湧出妮搵我, 真係救命 ~~~ 我地真係要努力加油呀!!! ...

大宅

哈哈, 我都係用大包圍呢個字眼呀, 又係唸住中硬啦!! 我今日都係 day 1 呀, 今日朋友教我係 day 10 開始 dodo, 順其自然咁隔 2 日 dodo, 有時就隔 1 日啦, 唔好咁刻意喎! 咁我地大家呢個月一起努力啦!! 我 add 左妳做好友架, 不過唔識點可以係度同妳傾計分享下呀??!!
原帖由 bipak218 於 10-4-13 18:55 發表
咁似既我同你既case...
即係你又係今日day1呀?!?!
唉...勁down囉.....
唸住我今次大包圍無死啦..day11 隔日係咁do...都衰左.. !

努力呀大家..希望我地今個cycle中啦..一齊加油加油!!!

...

別墅

我下個月都試下用你個方法, 我好 down, 停咗工兩個月, 因為下面發炎 :( 希望大家一齊成功!!

原帖由 加魚 於 10-4-13 21:42 發表
哈哈, 我都係用大包圍呢個字眼呀, 又係唸住中硬啦!! 我今日都係 day 1 呀, 今日朋友教我係 day 10 開始 dodo, 順其自然咁隔 2 日 dodo, 有時就隔 1 日啦, 唔好咁刻意喎! 咁我地大家呢個月一起努力啦!! 我 add 左妳做 ...

大宅

係lor..我都試下今個月放鬆d啊...
因為都plan左同老公25號去旅行..o個陣係day13..不過其實都唔知自己會幾時排卵~~

好呀.大家一齊努力啦..希望一齊可以有好消息la~~

你可以pm我咪可以傾到計囉..呵呵~~~

原帖由 加魚 於 2010-4-13 21:42 發表
哈哈, 我都係用大包圍呢個字眼呀, 又係唸住中硬啦!! 我今日都係 day 1 呀, 今日朋友教我係 day 10 開始 dodo, 順其自然咁隔 2 日 dodo, 有時就隔 1 日啦, 唔好咁刻意喎! 咁我地大家呢個月一起努力啦!! 我 add 左妳做 ...

大宅

大家都努力啦, 跟住我睇到其中一個發表的回覆都有人講話醫生都話係由 day 10 開始 dodo, 隔 2 日 dodo 1 次, 連續 2 星期, bingo 機會好大!! 拿, 如果星期一 dodo 左, 咁星期二三就休息, 星期四再 dodo, 星期五六休息, 星期日再 dodo......明唔明呀?!! 努力呀 ~~~~
原帖由 lpmrachel 於 10-4-13 22:06 發表
我下個月都試下用你個方法, 我好 down, 停咗工兩個月, 因為下面發炎 :( 希望大家一齊成功!!

大宅

加魚,bipak218
我都係尋晚10點幾來m了,今次係小x後笫一個cycle試,用左紅d + 度temp,排x前後do do 左3次都吾得..
相反小x個次,可能去緊旅行,心情relax,期間只係dodo 左一次,而之後一路都無諗過bingo/bb既事,咁就bingo左喇
所以黎緊呢個cycle我會remind myself 吾好咁緊張(我知好難)...大家加油呀,下個cycle 齊bingo!!!!!!!!!

大宅

好呀, rabbitbaby, 大家真係要放鬆 d 呀, e, 咁我地都係同一日 day 1 喎, 我妮緊 22/4 (即 day 10) 就會開工架啦, 隔 2 日開 1 次, yeah!!! 我再 pm 妳 add 我 msn 啦, 大家可以交流下呀!!
原帖由 rabbitbaby1 於 10-4-14 10:49 發表
加魚,bipak218
我都係尋晚10點幾來m了,今次係小x後笫一個cycle試,用左紅d + 度temp,排x前後do do 左3次都吾得..
相反小x個次,可能去緊旅行,心情relax,期間只係dodo 左一次,而之後一路都無諗過bingo/bb既事,咁就bingo ...

大宅

你cycle大約多少曰?
隔 2 日dodo 1 次我驚會miss左排egg
我plan見到紅d深粗當日 及隔1日 都dodo

原帖由 加魚 於 10-4-14 11:54 發表
好呀, rabbitbaby, 大家真係要放鬆 d 呀, e, 咁我地都係同一日 day 1 喎, 我妮緊 22/4 (即 day 10) 就會開工架啦, 隔 2 日開 1 次, yeah!!! 我再 pm 妳 add 我 msn 啦, 大家可以交流下呀!! ...

大宅

我 cycle 係 28-33 日呀 ~~~
唔驚呀, 隔 2 日 dodo 1 次, 因為 d 丁丁有 72 小時生命架, 如我地 2 日 dodo 1 次, 其實應該長期都有丁丁係我地體內架, 所以中的機會先高呀!! 加油加油!!
仲有呀, 我有朋友問過婦科醫生 d 紅 d 同埋市面上果個 test 排卵 paper 準唔準, 醫生話唔準架, 所以唔好太信呀!! 隔 1 日 dodo d 丁丁質素可能會唔好, 同埋大家都會好攰呀!!
原帖由 rabbitbaby1 於 10-4-14 12:33 發表
你cycle大約多少曰?
隔 2 日dodo 1 次我驚會miss左排egg
我plan見到紅d深粗當日 及隔1日 都dodo

大宅

OK, thanks for your advice
我都由day10努力

原帖由 加魚 於 10-4-14 14:19 發表
我 cycle 係 28-33 日呀 ~~~
唔驚呀, 隔 2 日 dodo 1 次, 因為 d 丁丁有 72 小時生命架, 如我地 2 日 dodo 1 次, 其實應該長期都有丁丁係我地體內架, 所以中的機會先高呀!! 加油加油!!
仲有呀, 我有朋友問過婦科醫 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 加魚 於 10-4-13 16:37 發表
我個 cycle 一向都係 28 day, 係呢幾個月開始亂左, 變到 28-33 day 啦, 之前我一路都以為自己係 day 14 排卵, 所以就會前前後後咁 "開工", 今日有朋友教我點計番自己係 day 幾排卵啦, 原來係由 m 第一日倒數番 14 日 ...

我08年個陣時,半年都未有bb,而且攪到自己身體差左,有病一場.....之後發覺經常開工非常疲累,大家都停左幾個月先再努力過....

我冇特別計日子,只是取中位數日子用排卵棒check下個幾日有冇排卵,我記得係得3-4日到....咁就淨係個幾日開工.....之後就停.............試左約2個月就bingo左......

仲記得6月我病好甘,7月尾就check到有bb.....

至於,量度體溫個d,我當時都唔識......

大宅

多謝妳分享呀, 我地會努力架啦!! :)
原帖由 baby0604 於 10-4-14 22:21 發表

我08年個陣時,半年都未有bb,而且攪到自己身體差左,有病一場.....之後發覺經常開工非常疲累,大家都停左幾個月先再努力過....

我冇特別計日子,只是取中位數日子用排卵棒check下個幾日有冇排卵,我記得係得3-4日到....咁就 ...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 bipak218 於 10-4-13 16:46 發表
係lo..我都想知開工時間..我今日m小姐黎左搵我喇..上個cycle以經day11開始隔日dodo..都衰左.唉>

我尋日黎左啦~~

今日係呢個網check左,諗住緊佢個日子黎
有冇人試過得唔得??

http://www.babyhopes.com/ovulation-calendar.html

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 baby0604 於 10-4-14 22:21 發表

我冇特別計日子,只是取中位數日子用排卵棒check下個幾日有冇排卵,我記得係得3-4日到....咁就 ...

排卵棒 係邊到買?幾錢支??

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我都係13/4 day 1呀!
大家一齊向虎b 進發!

原帖由 bipak218 於 13/4/2010 04:46 PM 發表
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

男爵府

原帖由 buzztigger 於 2010-4-15 00:11 發表
大家一齊向虎b 進發

YEAH~加油!!!
好似我張PROFIT PICTURE這樣,一齊加油!!!

大宅

yeah, 好, 大家都係同一日 day 1, 一起開始向虎 b 進發, go go go, do do do ~~~~ 哈哈!! 加油呀!!
原帖由 buzztigger 於 10-4-15 00:11 發表
大家一齊向虎b 進發!

首頁

尾頁

跳至