自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 樂樂 於 10-4-14 13:20 發表

聽你咁講我個心都定d ,不過我都係少食甜好d ,因年齡大啦.

我比較擔心個仔多d, 因佢係肥仔,怕佢以後有糖尿病,e + 要佢多d做運動.

你知唔知飲紅酒好唔好?以前聽過紅酒浸洋蔥對糖尿有幫助,你有冇飲過? ...

無呀
因為我16-7歲果時...屋企人話
女仔唔好唔識飲酒...怕蝕左比男仔也唔知
就教我飲百蘭地...後尾胃出血
哈哈哈哈
果時開始唔敢飲酒類野了

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

糖尿病... 唔洗太擔心, 除非佢已經去到係要長期打針啦!!

睇下佢血糖去到幾多度, 如果係早期發現, 就要係飲食+藥物控制, 好多人.... 患有30幾年, 血糖都 KEEP 得好好

我 62 係甲型糖尿病人, 即係胰臟功能等於 0, 長期靠胰島素

我 62 長期係10-14度, 如果佢果日唔聽話, 勁食糖份野, 去到 3X度, 連血糖機都 CHECK 唔到, 好恐怖

佢上年新年, 比 "肺炎鏈球菌" 入侵患肺炎, 引致糖尿病人體液平衡, 好大獲, 直入 ICU, 打左3支強心針, 佢大步跨過左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 43# lovelykitty 的文章

一定要戒口. 做多d運動~! 定期去睇血糖度數啦~
如果唔理, 會有好多病跟手尾架, 如血糖上眼.仲有糖尿足.. 心臟病等等~

子爵府

原帖由 summichalle 於 10-4-14 13:49 發表
治糖尿病秘方 (轉載)

治糖尿病秘方
2010年04月03日

糖尿病成了都市殺手。據說,有個民間偏方治好了一個台灣人,台灣人於是送了一百萬新台幣給一位大陸郎中,買下他的方子,把內容公開濟世。
偏方傳到我手上,為了謹慎,我打長 ...

此方可用作預防糖尿病嗎?謝謝

男爵府

可參考以下
明報健康網提供
降糖能手(一):豆類

究竟什麼食物最能降血糖?這問題定是糖尿患者最想知,答案原來很簡單,就是豆類。
營養師余思行(Flavia)表示,國際糖尿病聯會(IDF)最近綜合了39個研究報告,發現豆類有降血糖的功效。當中有11個報告指出,豆類能降0.71%的空腹血糖值,而胰島素使用量亦能減少0.62%。而17個報告則顯示,含豆類的餐單能降0.28%的糖化血色素HbA1c;最後11個報告亦顯示,進食含豆類的高纖維餐單,空腹血糖指數有0.32%的顯著下降。
哪種豆類才有降血糖功效?Flavia表示,不論是任何地方出產,青豆、扁豆、綠豆、紅豆等等,只要挑選沒有油浸的豆,全都有降血糖功效。「因為豆類的餐後血糖升幅指數(GI值)低,而且有豐富纖維,更是植物性蛋白質,所以有利穩定血糖。」
不過,很多患有痛風的病患對豆類卻步,因為怕其普林含量高,誘發痛風。其實事實非必然!Flavia表示,豆類的普林含量不比肉類高,例如每100克的黑豆有137.7普林,而同一份量的雞胸肉也有137.4普林含量;因此痛風病患者只要於日常飲食中把肉類換作豆類,就能避免每日吸收過多普林危機,同時亦能獲得豆類可穩定血糖的好處。
糖尿食譜:豆豆飯

材料(4人用):
1. 糙米1杯
2. 紅米1杯
3. 開邊豆或馬豆250克
4. 小麥胚芽100克
5. 黑芝麻或白芝麻(先浸水4小時)3湯匙
做法:
1. 先將紅米及豆清洗,然後用水浸3小時;
2. 洗白米,加清水及已浸透的紅米及豆,用電飯煲煮;
3. 飯好後倒入芝麻及攪勻,繼續焗2-3分鐘即成。
資料來源:養和醫院內分泌及糖尿病中心

調理腸胃 理中益氣
眉豆在中醫系統裏,味甘、性平、鹹、無毒,入脾、腎經;具有健脾、止消渴,補腎、生精髓、和五臟,調營衛,理中益氣的功效。而從西方的營養學角度,眉豆提供了易於消化吸收的蛋白質,適量的碳水化合物及多種維生素、微量元素等,補充機體的營養成分,提高免疫力。眉豆所含維生素B1能維持正常的消化腺分泌和胃腸道蠕動的功能,抑制膽鹼活性,可幫助消化,增進食慾。眉豆的磷脂有促進胰島素分泌,參加糖代謝的作用,是糖尿病人的理想食品。
眉豆可以做小食餡料,也同時是廣東湯水的主要材料。花生眉豆雞腳湯、豬腳湯,眉豆木瓜湯,眉豆是重要的材料。傳統的食物,你要去考究,似乎都有些重要的道理在其中。花生、豬腳、雞腳,都是蛋白質的來源吧,但是吃了好東西是不是等於你的身體就會吸收,就會接受呢?吸收的前題是我們必須要有功能良好的胃和小腸,眉豆,剛好擁有協助胃發揮所長的功能。

子爵府

醒目開學勳章

剛剛睇到飲羅漢果茶都好有用喎..

伯爵府

羅漢果茶? really???

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 任何藥方都係睇, 糖尿情況去到什麼程度, 如初期就不錯

我 62 一發現時, 已經係好後期, 當時糖尿已經係 2x 度 (佢以前一直都唔肯去驗血及睇醫生), 果時我地煲過好多偏方, $3,000/樽藥粉都比過佢食, 完全都無用

最後, 醫院驗血送去美國化驗, 証實係甲型糖尿 (基本甲型糖尿應該係天生, 但 62 成60幾歲人才發現 及 並沒有什麼大既併發症, 醫生直程話要開 case 比其他醫生做 reference)

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

大宅

我爸是有糖尿病~ 2個前弄傷了, 有傷口...難癒合...
睇了西e 一個月都不好....
有幸上網搵到順勢療法, 搵了很多有關順勢療法的info...
真係擔心修口不好, 最後result 是cut leg....touch wood

現分享供大家參考 ~

糖尿病-香港順勢療法醫學會會長-杜家麟教授
http://neken-101.xanga.com/audio/30de63927575/

我爸用順勢療法醫治傷口, 已痊癒了....thx buddha
及他相信它可以改善他的慢性病~...

大家加油.......向健康之路出發...

大宅

原帖由 ada_790712 於 11-3-14 22:28 發表
我阿媽要戒口!
今日竟24度!
佢本身沒有此病,
我有!

飲食最緊要~

小心~白飯.....咖啡因...如tea 都是....

多做運動 慢慢改善呀...乖~ 唔好喊 ~
加油.....

禁止訪問

伯爵府

有糖尿病者, 一定要注意個腎呀, 個腎一有事, 就食咩藥都唔掂, 因為我地平時食d藥, 都係經腎走, 好多藥, 有腎病都唔食得架. 保重, 保重呵.
任何時候, 血糖不可以超過11.1, 如果血糖過11.1, 身體內的所有功能開始受到傷害 !

(因我家人有糖尿病, 我刨左好多有關糖尿病的書.所以知道. )  

大宅

原帖由 35C9 於 11-3-14 23:37 發表
有糖尿病者, 一定要注意個腎呀, 個腎一有事, 就食咩藥都唔掂, 因為我地平時食d藥, 都係經腎走, 好多藥, 有腎病都唔食得架. 保重, 保重呵.
任何時候, 血糖不可以超過11.1, 如果血糖過11.1, 身體內的所有功能開始受到 ...

唔好傷心~ 加油...
只要不用西藥, back up 好身體...要治本.搵原頭咩事而做成糖尿病才是最好方法...

我爸爸慢慢放棄權威的西藥醫治糖尿了...
e家改用順勢療法....傷口都好番7成了......

大家加油.....

男爵府

ABCD 媽咪

請問D糙米係唔係可以長期放係冰箱?
冰箱 = 放雪榚個格??

Thank you

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 12:13 發表

如果煮紅米糙米的朋友仔...有時返工未必浸到d米兩小時先煮...教你地...將d米放在冰箱...唔洗浸...倒出來洗下米就煮得

子爵府

我媽都有糖尿~一直控制得唔好~來緊要打針了~唉~佢成日話餓~要食麵包(餐與餐之間)~~我知包係唔食得~叫佢食餅+低脂奶,佢又唔肯~~
其實有咩可飽肚又食得ga??
^0^

伯爵府

死啦! 我今日都確診了! OGTT 11.2
未滿40已经糖尿...
仲要本身得果95磅, 仲點食清D呢?
做運动? 又唔識游水, 條頸有骨棘跑步会手秘...點算????

象牙宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

請問: 糙米和紅米的升糖指數, 那樣高些?

伯爵府

I think both are high GI rice. 紅米is alos good for your blood.

首頁

尾頁

跳至