懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無人知廣華陪產,老公幾時可以入去?係咪太太一入產房就可以陪住,定係要開到幾度先可以入去?

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

就生得先會推你入產房,然後老公先可以入去陪產,你未入得產房嗰陣,老公要坐門口等姑娘嗌!

別墅

我想問廣華係開到7度先入產房,定係開到4,5度都會推咗入產房先?
原帖由 tszwan123 於 10-4-14 09:26 發表
就生得先會推你入產房,然後老公先可以入去陪產,你未入得產房嗰陣,老公要坐門口等姑娘嗌!

大宅

BK Milk勳章

真係要生得先俾老公入
之前你會 stay o係待產房, 但老公唔入得
如果你唔駛聽機, 就可以出大堂見老公

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 lamjoanne 於 10-4-14 12:31 發表
我想問廣華係開到7度先入產房,定係開到4,5度都會推咗入產房先?

我生第二胎,醫生話我開得2度,但我feel到要生啦,咁姑娘就推我入產房,我覺得開幾多度先入產房都冇準則ge~到你feel到好急c,急到要用力就即係生得!

男爵府

聽講仲要depends果日多唔多人生,如果產房不多人,可能可以早D入去,嗌埋老公入去都得,但人一多就乜都唔得,我聽過有case係十度先入得......

我作左最壞打算咖喇~

別墅

咁真係有機會陪唔到產
原帖由 ferferfer 於 10-4-26 20:39 發表
聽講仲要depends果日多唔多人生,如果產房不多人,可能可以早D入去,嗌埋老公入去都得,但人一多就乜都唔得,我聽過有case係十度先入得......

我作左最壞打算咖喇~ ...

大宅

我上星期晌廣華上堂問左姑娘, 佢話要開到7-8度先會推d太太入產房架, 到時先可以叫老公陪。

大宅

我2個幾月前系廣華生完..系要到你生得..推落產房, 先叫老公入去架..
我老公都爭D趕唔切添啊..
囡囡6.93磅^^ 9/3 囡囡8.6磅^^7/4 桐桐10.1磅; 9/6 12.69磅; 11/8 14.43磅

別墅

咁你可唔可以分享下你係廣華生bb的經歷?

原帖由 shirleywsl 於 10-4-27 10:43 發表
我2個幾月前系廣華生完..系要到你生得..推落產房, 先叫老公入去架..
我老公都爭D趕唔切添啊..

別墅

其實真係未必陪到ka...
我生第一胎時半夜十二時入院...
姑娘叫我老公走...話可能要第到第二朝先生得...
我老公走左無幾耐我已經痛到死...問姑娘可否聞氣姑娘話我你先啱啱開始痛咁快就忍唔住...何時聞到生ar...
但唔洗十五分鐘我已經開始有點急便便同姑娘講...
姑娘話你咁快ka...你老公是否陪你生..
我會照幫你call你老公嚟...但唔知佢趕唔趕得到...
好采老公返左奶奶度10mins就到醫院...我都忍到老公一嚟就開始試生la...其實老公若遲多五分鐘先到的話...
姑娘話開始試生就唔俾先生入ka la
不過...有個親人在身邊...真係好大支持ka...
我唸你痛得密d時好call你先生在出面等你la
我9月生第二胎...我同我老公講...平時你唔得閒同我c doctor唔緊要...但生bb時你一定要陪我ar

別墅

我住屯門架,不過我老公話如果佢就到,會坐係出面等,但心唸如果我要痛好耐先生得,佢坐係出面又好似好慘咁,唉如果可以一早入定去就好啦!
原帖由 2on 於 10-4-27 14:14 發表
我老公走左無幾耐我已經痛到死...問姑娘可否聞氣姑娘話我你先啱啱開始痛咁快就忍唔住...何時聞到生ar...
但唔 ...

別墅

...我都係咁唸...我之前住天水圍...好在奶奶住九龍所以老公先趕得到
生bb 真係唔知要痛幾耐...
我都希望今次順順利利...
我第一胎由密痛至生完around 4 hour(我都覺得好好采)
希望阿b今次都聽聽話話...等埋爸爸先好出嚟la...

大宅

我約年多前係廣華生阿囡時: 係半夜3點見紅但又好似有d多 &每15min有陣痛 (因第一胎, 通常見紅都唔使太急, 本想等第二朝才入院), 於是搭的入院, 姑娘叫我入待產房觀察(個肚縛住胎心機), 咁c6係門口等, 約2-3個多鐘後佢同我講未咁快生, 叫我c6返屋企先, 跟住姑娘又安排我返產前房(普通觀察房)住, 因我已41w多, 本來已安排第二日下午做催生, 所以我未生得住都唔使出院 (因我朋友佢試過見紅但未生得住叫佢返屋企等). 當日就每10-15min 有d陣痛, 到黃昏就多d, 直到夜晚9點幾就痛密d ~5min, 姑娘檢查話開到2度, 到半夜都好痛叫姑娘再check, 佢話都係2度, 但我話好痛佢就好好人話幫我check 吓待產房有無位, 有位就推我去, 好彩有位, 係入面痛咗幾個鐘後才穿水, 但都係 ~5min 痛一次, 醫生再同我check 時話我情況似聽日才生喎, 我問可唔可以催生, 因我已夠期所以佢幫我用藥, 無幾耐就痛密咗, 開頭都盡量用呼吸減痛, 但唔得於是叫姑娘比氣我聞, 初時唔得, 因我度數未夠同唔夠氣分配, 問過幾次才有氣比我聞, 跟住 wing wing 吓要 push 阿囡出來, 姑娘幫我check 話你未夠度數唔好推, 但我wing wing 吓唔理得咁多, 一痛就推, 唔知隔幾耐, 姑娘再check & 用手幫我初幾吓就同我講就嚟推我入產房生, 問我c6會唔會嚟陪產, 我叫佢打電話比c6自己決定, (我已經又痛又wing, 點決定呀?) 好彩c6公司近醫院, 飛的嚟醫院都係15min, 我被推到入產房無耐, 準備生阿囡前, 姑娘就叫咗c6入嚟問我"佢係唔係我c6" , 到中午就生咗阿囡啦!

大宅

原帖由 2on 於 10-4-27 14:14 發表
但唔 ...

其實去到醫院,係咪方便揸住個電話?定叫姑娘幫手打電話?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我就無咁好彩, c6 趕唔切黎!!
我兩年幾前係廣華生大仔, 果晚10點幾我陣痛去到一個鐘痛15次到, 咁就沖涼坐車出醫院, 11點幾去到醫院就要入待產房駁胎心機, 駁完半個鐘醫生同我check 完, 話我一度都未開...
12點幾, 跟住個姑娘就話憑佢o既經驗話我最快都要第二日下午先會生, 叫我唔好要個老公係出面等咁辛苦, 要我老公返屋企...咁我照咁同我老公講佢就返屋企啦(我地果陣住左我媽媽到係葵涌黎), 點知...
半夜2點到我見紅, 叫醫生黎睇, 佢都係話我一度都未開, 之後仲要聽到個姑娘話如果開左第一度就可以預每兩個鐘開一度, 但我果陣已經痛得好密, 一個鐘點都有廿次.其間我一直都無姑娘話俾氣我聞無打無痛針果d, 佢地只係提供左個fit ball 俾我.
去到半夜3點55分我終於穿左水, 姑娘知我穿水就call 返我老公返黎, then 我老公亦都即時飛的出黎,同時我亦夠4個鐘要再駁胎心機, 咁醫生先再黎同我check, 佢一check 就同我講我已經fully 左要即刻入產房, (因為個醫生已經見到bb 個頭仔) 我4點入到產房, 醫生一坐低就剪左...我4點03分就生左大仔喇!! 但最無奈o既係一生完果刻o既同時我老公亦都o岩o岩到, 佢先剛到產房門口...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我老公就慘 d la, 起醫院等足一日 (由早上9點幾開始, 等到晚上 10點幾我都未生得, 結果我要開刀生亞 b law! 佢就起產房門口等亞 b 出黎見第一面 law....跟住就陪我上埋房先走 law...

別墅

咁你老公真係慘d,但都好呀,佢可以第一時間見到阿b
原帖由 Ah_B 於 10-4-27 23:20 發表
我老公就慘 d la, 起醫院等足一日 (由早上9點幾開始, 等到晚上 10點幾我都未生得, 結果我要開刀生亞 b law! 佢就起產房門口等亞 b 出黎見第一面 law....跟住就陪我上埋房先走 law... ...

首頁

尾頁

跳至