論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想同大家分享...

我試左2個完約姐姐, 1個斷約姐姐, 完約既唔聽教, 斷約既請返嚟激自己(人地唔用一定有原因!!!!!)
我係全職媽, 有一個3歲女, 一個9個月仔..
1月時揀左一個海外印, 3年新加坡經驗, 已婚, 27歲, 有一個15個月女女。
揀好哂, 先發現, 姐姐原來得24歲....超嬲!! 但AGENT話, 你信我啦..我自己去印尼揀人架...比信心我啦...點解甘左3歲, 原來佢細個去新加坡做野報大左年齡!!

姐姐已到我家9日, 除左流利英文, 而且發音準...我成間屋比佢反轉徹底清潔之外, 湊女得, 湊仔得!!

我仔仔因為病左, 流鼻水, 但一向食藥後都會痾水, 昨晚亦不例外, 仲痾到成個PATPAT爛哂, 著局住仲死...唯有唔著片, 姐姐抱住阿仔, 不停氹仔來, 結果姐姐成手都係poopoo, 仍然面不改容, 因為仔仔一痾便超痛!!

雖然好似好小事, 但....因為我上一個工人, 係黑面神, 而且無愛心, 見到一個工人咁錫自己仔女, 我真係好感動!!希望大家都會遇到好工人, 一定有奇蹟!!加油..

伯爵府

嘩你果個真係好工人呀,希望佢KEEP住呀~

見到你個CASE唸起 "苦盡甘來"

大宅

係呀...我真係好感動...做媽媽既, 見到姐姐真係出自愛心去錫自己仔女, 真係好開心....

佢喺廚房食反, 坐櫈仔, 我女走入去, 要一齊食, 佢讓張櫈比我個女坐..自己唔坐

原帖由 mylulu007 於 10-4-14 10:27 發表
嘩你果個真係好工人呀,希望佢KEEP住呀~

見到你個CASE唸起 "苦盡甘來"

男爵府

姐姐真係好, 希望佢keep 住, 我想問點解係新加坡係3年約. 唔係2年一個約架咩?

:-P

大宅

好媽媽勳章

你個印印真係好偉大, 有時連做媽媽的我,都未必會做到, 恭喜晒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Very happy, 聽到都開心.

大宅

係新加坡做左2年之後, 可以@年咁續...(我都係聽agent講, 唔知有無錯)
原帖由 Krymum 於 10-4-14 10:45 發表
姐姐真係好, 希望佢keep 住, 我想問點解係新加坡係3年約. 唔係2年一個約架咩?

大宅

好媽媽勳章

恭喜哂! 揾到個好工人. 你個AGENT 介紹幾好播. 個AGENT D d follow up service o.k 嗎? PLS PM AGENT D INFORMATION 俾我呀.

複式洋房

好媽媽勳章

恭喜呀! 如果我o地有o甘好彩就好lu...其實係o米真係有Singapore經驗會好d呢?樓主個Agent都幾好wor....可唔可以PM d資料比我呀...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜~~~~

別墅

恭喜晒你呀 !!
你嗰個簡直係極品, 不過係好嗰隻 !!
希望你個工人真係 keep 到尾啦 ~ 最好續完再續都 keep 到咁好 !

大宅

真係好替你開心. 我都需要搵工人, 可唔可以pm你間agent資料比我呀?

男爵府

又發現一個好姐姐

大宅

樓主可否PM agent比我呀, 我都想望下呀.

男爵府

嘩!又真係幾好,不過只做9日,路遙知馬力....
但我之前都有個好鍚我個小朋友,我相信佢真係喜歡小朋友,但去到後來,佢有d失控,好似當了我個小朋友係佢自己甘,用晒佢自己的方法去溙我個b,如我巳ready好bb去街衫,叫佢等我放工帶佢出黎,佢就唔著,著佢喜歡bb著的衫,我問佢佢話件衫濕左,之後有時我話想bb著這套衫,佢話唔好.
有時,我叫佢cook某d野比bb食,佢又唔cook,佢自己買d野返黎煲比佢食.
之後,有次bb入院,我想照顧佢,但佢c都要抱住佢唔肯放,最後bb話要佢,我唯有回家.但佢d中文&英文唔多好,dr問野佢又唔明.
唔知係我敏感or佢當了我小朋友是佢的,我d親友都係甘講,佢今年新年都有打比我bb.
所以唔知好定唔好.
原帖由 jezzyuen 於 10-4-14 10:40 發表
係呀...我真係好感動...做媽媽既, 見到姐姐真係出自愛心去錫自己仔女, 真係好開心....

佢喺廚房食反, 坐櫈仔, 我女走入去, 要一齊食, 佢讓張櫈比我個女坐..自己唔坐

...

大宅

我都希望佢KEEP到啦..

打BB, 當然唔得啦...!!!

我唸你要硬D同你姐姐講一次, 你..先係太太..
原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-4-14 12:49 發表
但我之前都有個好鍚我個小朋友,我相信佢真係喜歡小朋友,但去到後來,佢有d失控,好似當了我個小朋友係佢自己甘,用晒佢自己的方法去溙我個b,如我巳ready好bb去街衫,叫佢等我 ...

男爵府

至於你個仔, 你先幫佢用凍水清潔好pat pat, 然後搽花士令或者曼秀雷敦, 佢再痾水時, 就唔會咁痛, 每次痾完, 要用凍水清潔pat pat,再搽花士令或者曼秀雷敦.保持乾淨,pat pat 就唔會有事.

珍珠宮

好媽媽勳章

真心咁恭喜你, 睇完都好感動~~個姐姐咁好, 希望多d呢類fit馬啦!!!!!

大宅

我都係請左個好姐姐 .... 我第一次請工人, 只in左佢一個就請左佢, 佢對呀仔都好好 (5個月大), 呀仔成日要抱, 佢都唔會厭煩, 而佢同呀仔平日會向我呀媽到訓, 星期五晚我就接呀仔返自己屋過weekend, 有次佢話太太不如bb聽日先去你度, 今晚係度訓, 我心諗, 嘩你真係愛心爆棚, 我梗係無應承啦.

而定夜晚返呀媽度睇仔, 佢好多時都只會望住姐姐, 又成日同佢笑, 我有時諗呀仔會唔會當左姐姐係媽媽, 雖然我有權要姐姐走or留底, 但都好驚會有呢d事情發生. 都係個句, 揾食嘛, 無辦法啦

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-4-14 12:49 發表
但我之前都有個好鍚我個小朋友,我相信佢真係喜歡小朋友,但去到後來,佢有d失控,好似當了我個小朋友係佢自己甘,用晒佢自己的方法去溙我個b,如我巳ready好bb去街衫,叫佢等我 ...

男爵府

其實5個月都唔係好識認人,9個月倒,你就知佢一定係要工人唔要你,我地住埋一齊都係甘,況且你平日唔見添.
揾食嗎,無辦法.
不過,現在就黎3yr old. 我又換過工人,現加就更係跟dad & mam.因為我成日帶佢去街.
所以,你都係忍下就得..不過,現在有時姐姐接佢返學,9唔9我話帶佢,佢都話要姐姐,叫我返工揾錢比佢...
原帖由 mary0109mama 於 10-4-14 13:25 發表
我都係請左個好姐姐 .... 我第一次請工人, 只in左佢一個就請左佢, 佢對呀仔都好好 (5個月大), 呀仔成日要抱, 佢都唔會厭煩, 而佢同呀仔平日會向我呀媽到訓, 星期五晚我就接呀仔返自己屋過weekend, 有次佢話太太不如b ...

首頁

尾頁

跳至