論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請到好姐姐用"奇蹟"黎形容, 可想而知而家姐姐d質素真係
不過恭喜你請到好姐姐

大宅

2024年龍年勳章

jezzyuen,

Pls pm me the agent, tks

原帖由 jezzyuen 於 10-4-14 10:03 發表
想同大家分享...

我試左2個完約姐姐, 1個斷約姐姐, 完約既唔聽教, 斷約既請返嚟激自己(人地唔用一定有原因!!!!!)
我係全職媽, 有一個3歲女, 一個9個月仔..
1月時揀左一個海外印, 3年新加坡經驗, 已婚, 27歲, 有一個 ...

大宅

你就好啦.....
我交換工人無數, 有D 係自己走老, 有D係炒.,
新工人會係5月底到, 得24 YRS, 結左婚有個囡, 我都無物寄望.....

大宅

你唔好咁啦, 其實我都降低左自己要求, 好似我要求佢開奶要口試水溫, 佢都無做, 咁我見呀仔飲得又無野, 就無嘈佢.

有時佢都無乜表情嫁, 咁佢又唔係黎賣笑, 而且佢都有情緒嫁嘛, 無理由要人日日笑住對你嘛, 唯有咁樣安慰自己囉.

原帖由 celinapang 於 10-4-14 18:07 發表
你就好啦.....
我交換工人無數, 有D 係自己走老, 有D係炒.,
新工人會係5月底到, 得24 YRS, 結左婚有個囡, 我都無物寄望.....

大宅

咁你咁講我都安心d, 我之前諗呀..驚呀仔第時識性, 死都要姐姐, 就算佢唔做, 返左鄉下都要姐姐, 就屎囉...可能我諗多左啦.

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-4-14 16:45 發表
其實5個月都唔係好識認人,9個月倒,你就知佢一定係要工人唔要你,我地住埋一齊都係甘,況且你平日唔見添.
揾食嗎,無辦法.
不過,現在就黎3yr old. 我又換過工人,現加就更係跟dad & mam.因為我成日帶佢去街.
所以,你都係 ...

男爵府

恭喜你!不過題外話,點解樓主你仔仔食親藥都疴水? 吾係辦法喎,好慘呀,係咪藥物敏感?腸胃敏感?E生點講?需吾需要轉藥呀? 定睇多個E生攞意見?BB時了解佢體質好重要,吾係好似我女咁,BB時無硏究點解長期軟爛便便,到而家5歲食極吾肥, 體重below average,原來食物敏感,包括奶同蛋.

大宅

原帖由 3509 於 10-4-14 13:14 發表
至於你個仔, 你先幫佢用凍水清潔好pat pat, 然後搽花士令或者曼秀雷敦, 佢再痾水時, 就唔會咁痛, 每次痾完, 要用凍水清潔pat pat,再搽花士令或者曼秀雷敦.保持乾淨,pat pat 就唔會有事. ...

ya! 花士令is very good for "red pat pat".

大宅

我試下啦..
原帖由 kj803 於 10-4-14 20:05 發表

ya! 花士令is very good for "red pat pat".

大宅

係呀..佢對奶有敏感, 加埋藥水就更加!! 佢已經轉左豆奶2個月喇..但食藥水總會痾, 佢已經睇麥海雄醫生架喇...我再唔識搵一個比他更好既醫生..有無好介紹??
原帖由 idy926 於 10-4-14 18:50 發表
恭喜你!不過題外話,點解樓主你仔仔食親藥都疴水? 吾係辦法喎,好慘呀,係咪藥物敏感?腸胃敏感?E生點講?需吾需要轉藥呀? 定睇多個E生攞意見?BB時了解佢體質好重要,吾係好似我女咁,BB時無硏究點解長期軟爛便便,到而家5歲食極吾肥, ...

大宅

各位,
我唔介意比資料大家, 不過我都唔保證一定會好架。

我無任何利益。
我唔係agent。

我只係由自己第1次請工人, 就開始係呢度交流!! 好似同朋友傾計咁...今次真係好開心, 真心想同大家分享..!!

我家係netbook, loading pm好慢好慢.....如果大家真係想知agent資料, 請先email比我, 我再回覆。因為我要湊小朋友, 多數用iphone睇email, 方便又快!!hahaha

[email protected]

男爵府

原帖由 clauma 於 10-4-14 11:24 發表
恭喜呀! 如果我o地有o甘好彩就好lu...其實係o米真係有Singapore經驗會好d呢?樓主個Agent都幾好wor....可唔可以PM d資料比我呀...

唔係,有d都好癈,好似我果件咁,係果邊hea慣,真係叫一叫,踢一踢,至郁一郁,真係

公爵府

好媽媽勳章

樓主真係恭喜你
姑勿論個工人係上晒心又好
只係抱住做好份工也好
做得到, 幫咗我地手, 我已經感激

希望你囝囝快d好番, 健健康康 ^^

真係希望多d見到呢d post
唔好比d"有心人"成日黎入位
話我地BK外傭僱主係衰人
刻薄工人
咁講真, 上得黎問野就梗係有問題至問啦~
而且, 中國人從來謙厚
有好野, 唔多敢講, 怕比人話"曬命"嘛~

大宅

恭喜~~~~

大宅

個D人肯定自己無用工人先咁樣啦...
有D工人真係好過份架!!
原帖由 ellawyc 於 10-4-15 02:31 發表
樓主真係恭喜你
姑勿論個工人係上晒心又好
只係抱住做好份工也好
做得到, 幫咗我地手, 我已經感激

希望你囝囝快d好番, 健健康康 ^^

真係希望多d見到呢d post
唔好比d"有心人"成日黎入位
話我地BK外傭僱主係衰人
刻 ...

男爵府

我住cityone,有個叫馮宜亮兒專,佢成日出現係電視,佢對奇難雜症見吾少,開頭我都吾like比佢寸,但後來睇其他睇極吾惦仲惡化都係搵番佢先搞得惦,但佢都幾重手,不過又好難講,我女個file咁花,郁下就氣管炎,仲試過3次肺炎,所以我女一有燒同細菌感染即象,佢多數都會開抗生素。另我like佢D藥新式D,多數一日食一至兩次,吾洗4次咁煩,又吾眼訓,又好味(我女話)
你可以試下睇下夾吾夾,不過好多人睇.

原帖由 jezzyuen 於 10-4-14 22:55 發表
係呀..佢對奶有敏感, 加埋藥水就更加!! 佢已經轉左豆奶2個月喇..但食藥水總會痾, 佢已經睇麥海雄醫生架喇...我再唔識搵一個比他更好既醫生..有無好介紹?? ...

複式洋房

9月姐姐約滿

各位媽咪,我仔仔兩歲,對工人年半,姐姐9月約滿,驚小朋友上學妞計要找她,想問是否需要7月補錢比佢走?
原帖由 jezzyuen 於 10-4-14 10:03 發表
想同大家分享...

我試左2個完約姐姐, 1個斷約姐姐, 完約既唔聽教, 斷約既請返嚟激自己(人地唔用一定有原因!!!!!)
我係全職媽, 有一個3歲女, 一個9個月仔..
1月時揀左一個海外印, 3年新加坡經驗, 已婚, 27歲, 有一個 ...

別墅

希望你呢個奇蹟可以漫延到其他僱主身上.... 希望越嚟越多好的奇蹟不斷出現 ! :loveliness:

大宅

我都好好彩第一次請就請到個好印印, 煮野超好味, 清潔快, 有湊孖b經驗, 好心機, 自己餵過2年人奶好識support我...

但係... 我個仔5個月而家鐘意佢多過我... 我知唔係工人問題, 但我好唔開心呢, 自己又要返工....

不過要再加多句, 請到個好工人係好運, 希望大家都係~ 我家姐換過5-6個, 都伙好多激動野, 試過差少少用勁熱水同佢bb沖涼....

大宅

我唸慬慎問淸工人背景會有幫助,我今晚同姐姐傾傾下先知,佢响新加坡做個3年,原來係湊初生b。兼一個人打埋三層樓。
原帖由 babykiss 於 10-4-15 18:54 發表
希望你呢個奇蹟可以漫延到其他僱主身上.... 希望越嚟越多好的奇蹟不斷出現 ! :loveliness:

別墅

原帖由 jezzyuen 於 10-4-15 23:51 發表
我唸慬慎問淸工人背景會有幫助,我今晚同姐姐傾傾下先知,佢响新加坡做個3年,原來係湊初生b。兼一個人打埋三層樓。

問到幾清都無用, 始終都要講運氣.
我當初請我現任工人時, 我都問得好清楚, 但係可惜百密一疏, 遇著個大話印 !:-(

首頁

尾頁

跳至