論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

個賤人自己辭職唔做, 我係咪都要俾張單程機票佢架? 佢話要錢唔要機票, 咁應該俾幾多錢佢呢? (個賤人5月8號last day, 鄉下係印尼泗水)

唔該唒~

禁止訪問

洋房

原帖由 277177 於 10-4-15 16:25 發表
我唔會比錢, 既然佢咁賤米比機票佢 LOR. 仲要轉機TIM 呀. 不過如果佢留係香港搵工, 你就可以唔駛比機票佢先, 可以留番係佢真係離開香港哥日先比番張機票佢. ...

多謝你咁快回覆. 其實我都唔想俾錢佢, 驚事後佢會玩野. 但係個賤人同我講話一定要錢唔要機票, 佢寸到話如果我出機票的話佢唔會簽收, 咁我可以點做呢?

大宅

你叫得佢做賤人,都唔方好得去邊., 單程機票一定要比的, 比一個勁CHEAP 同要轉機果D機票比佢就最好, 因為果D會平好多, 你可以要一電子機票比佢., 即係E-MAIL 果隻, 如佢要求要錢唔要機票, 好有可能佢已經搵到份新工.... 記住要買果D "唔可以" 轉名&轉日期果D, 甘佢OR AGENT都食唔到張機票..

禁止訪問

洋房

無錯, 個賤人的確係搵緊工, 而且仲有接近成個月時間佢慢慢搵, 所以佢一定會搵到新工問既.

問題係佢真係好X寸, 如果我照出機票, 而個賤人真係企硬唔簽收的話, 我可以點做?

大宅

原帖由 kyvl 於 10-4-15 16:29 發表

多謝你咁快回覆. 其實我都唔想俾錢佢, 驚事後佢會玩野. 但係個賤人同我講話一定要錢唔要機票, 佢寸到話如果我出機票的話佢唔會簽收, 咁我可以點做呢? ...

呢個選擇權係你到, 唔使理佢, 佢LAST DAY 果日, 你同佢一齋去AGENT到簽收就可以... 如佢堅持拒收, 佢LAST DAY 果日你可以搵勞工處既人來同你地一齋做DOCUMENT., 詳情打電話去勞工處問下, 我未試過, 不過我知呢到有媽咪試過., 千其唔好比D工人話事., 你工人都幾吋WOR

大宅

=
原帖由 277177 於 10-4-15 16:42 發表
張機票可以唔駛比佢先架, 因為D 工人有權係佢真正離開香港哥一日追你比多一次機票佢離開 (有錯請指正). 即係前後兩張, 因佢第一張唔用.

你一於乜都唔比, 講明只係比機票, 叫佢離開香港前7日通知你去買張轉機轉到嘔 ...

機票你一定要在佢LAST DAY果日簽收文件SHOW比佢睇你已經買左, 否則佢會告你, 因小失大., 法例講明EMPLOYER 只需要提供EMPLYEE一張回程機票., 如佢簽收左就可以了

別墅

Last Day嗰日帶隻賤人一齊上就近勞工署叫當值職員做見證人, 係職員面前簽收所有文件, 最好叫多個人同行拍攝成個過程, 咁隻賤人就無得反告你啦

男爵府

post 佢個名出黎啦
等d搵緊工人嘅 sis 留意吓

搵間最 cheap 的 air line, 轉機轉機再轉機, 仲要等果d
ticket 有得refund 都唔緊要
等佢handling charge 都 "sit"死佢, 煩死佢~~

大宅

好媽媽勳章

如沒有記錯, 佢可以留港14日, 除非agent幫佢搵到新僱主, 唔係佢一定要離港喎.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

洋房

首先多謝各位回覆!

個賤人真係好賤而且好有計劃... 本來收到佢用掛號寄封辭職信黎, 我仲暗自高興, 以為可以慳番$3580代通知金, 點知原來惡夢只係啱啱開始...

佢首先藉著要RENEW VISA, 急住要出境既理由, 呃左我俾份employment contract正本佢(佢自己個份俾agent hold住), 到我問佢拎返份野時, 佢就話漏左響佢朋友度, 咁我叫佢星期日一定要拎返俾我, 佢就好串咁話"好呀, 你幫我同agent拎返我個份, 我咪俾返你囉" 我話警報, 佢話無問題你咪報囉...

而家講到出機票問題, 佢又好寸咁話要錢唔要票, 就算我出左機票佢都唔會簽收, 我話咁樣係illegal(其實我唔sure, 只係諗住大返佢轉頭), 我唔會咁做, 佢就好惡好寸咁話"你咪出囉, 總之我唔會簽收"...

我第一次請工人就遇到件極品, 因為自己無經驗, 而家好似俾個賤人揑住條頸做人咁...anyway, 我會即刻打去勞工處同入境處問吓點做. 多謝各位~

大宅

佢叫咩名?! 你做左野味?

洋房

啱啱打左去勞工處...職員話可以用錢代替機票, 係合法的, 只要雙方傾掂數, 響簽收時註明筆錢係for佢買回程機票就ok. 另外, 賤人last day個日, 我係可以捉佢去勞工處簽收文件, 但當值主任純粹協助你地計清數目, 等你同工人都可以放心d, 佢地並唔係做証人角色, 即係話日後你同工人有乜糾紛, 佢係唔會作証...

本來我諗住等佢走果日搵agent做, 而家都係去勞工處穩陣D

洋房

個賤人叫 RAHMAWATI, 我知佢響荔枝角果頭搵緊工, 大家小心.

大宅

如你決定用錢代機票, 你只需要搵market裹最cheap果個價錢比佢就得., 即係例如你check 旅行社有一張轉到嘔既機票係$1000, 甘你叫旅行社比一quotation 你, 然後你按呢個價格比佢就可以啦., 而last day 果日, 你拎買呢張quotation去show 比佢同簽收就可以.

洋房

原帖由 celinapang 於 10-4-15 18:58 發表
如你決定用錢代機票, 你只需要搵market裹最cheap果個價錢比佢就得., 即係例如你check 旅行社有一張轉到嘔既機票係$1000, 甘你叫旅行社比一quotation 你, 然後你按呢個價格比佢就可以啦., 而last day 果日, 你拎買呢 ...

我都問埋AGENT, 佢話印尼泗水單程票$1500左右, 咁就同個賤人講俾$800, 如果佢唔肯, 就話俾$1000慢慢加上去. 如果佢獅子開大口要多過$1500, 咁就俾個機票quotation佢睇.

男爵府

亞姐姐, 法例只係要我比 free passage 你返屋企, 無規定一定要坐飛機喎. 我有個相熟的船家, 佢話可以幫我安全送你返歸, 一個仙唔使你出. 你諗掂幾時走就通知我啦!

首頁

尾頁

跳至