懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實自己都未考慮會在廣華/私家生,但因法國已沒有位,現在浸會還有位,所以問問有無人會考慮在浸會生bb?
仲有我自己高齡,又係第一胎, 現在又驚自己會有高血壓,昨日又驗埋有妊娠糖尿,更加驚,更加唔知去邊到生較好?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我都係高齡、都係第一胎
我選擇左在c+生
但我會試順產

原帖由 aubreykwong 於 10-4-15 23:15 發表
其實自己都未考慮會在廣華/私家生,但因法國已沒有位,現在浸會還有位,所以問問有無人會考慮在浸會生bb?
仲有我自己高齡,又係第一胎, 現在又驚自己會有高血壓,昨日又驗埋有妊娠糖尿,更加驚,更加唔知去邊到生較好? ...

洋房

可以既話,點都係私家好啦!
原帖由 lalamike 於 10-4-16 00:07 發表
我都係高齡、都係第一胎
我選擇左在c+生
但我會試順產

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得政府好d. 因為你既風險唔細, 有咩事時私家唔止逐樣計錢, 最大問題係d 配套比政府少, 冇事由自可, tw 有事果陣唔知夠唔夠你同bb 用.

大宅

陪月勳章

我覺得你去政府好D呀!有妊娠糖尿驚醫生要求你37週開刀攞BB出來,怕BB足月會size過大難順產。政府設備好私家好多,我開刀都係$100/day,埋單$500走人化算好多。

大宅

陪月勳章

你係香港人有香港身份証,吾好太多心啦!日日返工交稅攞番小小福利好應該嫁!

別墅

我自己都有妊娠糖尿+高血壓, 我覺得返政府生好D, 因為產後政府會安排你再飲糖水驗糖尿, 假如血糖/血壓有問題, 會同你跟進. 另外, 政府的醫療設備比私家醫院好, 惟一唔好就係醫務人員態度有時麻麻, 但忍幾日好閒, 慳番幾萬蚊可以買多好多野.

除非情況很壞很壞, 否則在政府生都要試順產先, 唔得就幫你催生, 有危急情況先肯俾你開刀, 所以你要有順產的心理準備.

伯爵府

如果你咁多嘢擔心又比得起錢,去私家好d.
私家服務質素好好多,當你好擔心或想問多幾句,私家的姑娘會有心機答吓你,令你個心安定些,政府的人手不夠,姑娘自然無咁好耐性.

我第一胎係政府開刀生,而家第二胎(高齡)會去私家開刀.

另外你都不用太擔心私家設備無咁好的問題,因為我家姐(40歲)剛在仁安生完,佢個醫生之前叫佢如果佢太早產(不足6磅),就要去政府急証生,因怕醫院設備不足.
另外,醫生都叫家姐,如果生咗出來bb有問題要跟進,可轉到政府醫院的.
所以最重要是多些和你的醫生溝通,佢會教你點做.

原帖由 aubreykwong 於 10-4-15 23:15 發表
仲有我自己高齡,又係第一胎, 現在又驚自己會有高血壓,昨日又驗埋有妊娠糖尿,更加驚,更加唔知去邊到生較好? ...

大宅

我最初都是好似你咁考慮在廣華/私家生,最後的在浸會生.
我最初想開刀,但最後e生話我可以自己生,於是順產.
我個b早咗10日出世,e生在約32週時已經同我講如果有見紅/陣痛/串水,都立即打電話比佢同去浸會.
如果TOUCH WOOD出生後有問題(大人/BB),E生可以轉介去政府跟進.
我自己就覺得自己可能生1個起2個止,所以我選擇去私家生,因為唔係好信得過政府.我覺得斷症好緊要,如果唔知你發生什麼事,好難去E你.

不過有D媽媽在政府生的經驗都好好,所以你又可以選擇在政府生同時又在私家E生做檢查.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mingw89 於 10-4-16 07:44 發表
你係香港人有香港身份証,吾好太多心啦!日日返工交稅攞番小小福利好應該嫁!

AGREED

複式洋房

我兩年前已經係高齡,政府私家兩邊睇,本來想在私家生,但26週開始作早產,當時私家醫生話如果早過35週生,就唔好去私家生,因為政府照顧早產B的醫護人員及設施好好多.當然我可以選擇在私家生再把BB用白車送去政府醫院,但BB就好無保障啦.最後因為BB在33週出,我就入咗瑪麗生.我覺得好彩選擇正確,醫院知道有早產B,佢哋會安排兒科醫生在埸,一出世就送去兒科病房,d醫生護士照顧得好好.我都有妊娠糖尿,護士會時常幫BB驗血糖,因為妊娠糖尿係會影響到BB的胰島素.之後醫院重安排咗follow up畀BB返去睇醫生.為咗BB係應該在政府生.
但如果BB係一切正常,都係去私家生啦.我在政府開刀(因為胎位唔正),條巴真係好難睇.
順產同開刀我都試過,我覺得順產recover快好多.順產生時係痛但好快唔記得,但開刀後重痛得耐!
今胎本想在私家生,但BB有問題,一出生最好有兒科醫生在場同即刻去兒科病房,所以又會係政府生,而且我個私家醫生都係咁講.

首頁

尾頁

跳至