想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我就同妳差唔多, 但生完m都算ok, 大約26-28日就會黎, 但我就多咗排卵出血同黃體不足, 所以我都覺第二胎好難有, 唉~~~ 

原帖由 wm_mandy 於 10-4-27 11:15 發表
唉,原來我同好多媽咪0既case都係差唔多……我仔都2歲喇,我媽都成日話生開就好易,但我一d都唔覺!自己冇避一年,但係仍然未bingo!見到d朋友生完半年就話有左,個心真係……我d m 生完之後都準,不過唔知點解愈來愈唔準,我26/2黎m ...

複式洋房

my daughter born in 05/06, after that I got 2 times of missed abortion last year, keep trying, tomorrow is hope ah, add oil together~

別墅

我今日第48日啦, 仲未黎m, 星期日check左未有, 而家點算好?

洋房

我都仔都3歲半...試咗成年都未有...仲食咗3個cycle排卵藥,都係冇.轉咗另一個醫生又話唔使食藥.自然會有架喇~而家我睇咗一個月中醫tim,day27就有血絲..今個月比起之前早咗見紅,都唔知我係咪唔夾個中醫?大家有冇好中醫介紹下呀?

別墅

好媽媽勳章

點解想生多個咁困難?? 好sad每個月都見到m嚟, 要做嘅都已經做過, 好心急想生多個陪阿仔.

禁止訪問

大宅

其實中醫真係人夾人架!我由上年8月試,到而家都仲未有,我前後都睇咗5個中醫啦!有彭明慧、張君璧、周行安、彭俊生,今個cycle就睇潘兆薇,希望佢幫到我啦!而我一個星期前去咗驗血check下有無排卵,卵巢功能,黃體等等,醫生叫我day21返去再抽血驗孕銅,到時再講份報告我知,但果時醫生幫我照咗u/s話我所有嘢都ok,而家只係睇埋d驗血報告再睇下使唔使照輸卵管,希望未照前就bingo啦!

原帖由 POCHACCO. 於 10-5-5 15:12 發表
我都仔都3歲半...試咗成年都未有...仲食咗3個cycle排卵藥,都係冇.轉咗另一個醫生又話唔使食藥.自然會有架喇~而家我睇咗一個月中醫tim,day27就有血絲..今個月比起之前早咗見紅,都唔知我係咪唔夾個中醫?大家有冇好中醫 ...

大宅

妳m準唔準?cycle幾多日?如果妳準嘅話,就去醫生度check下啦!

原帖由 keith_candy 於 10-5-4 16:21 發表
我今日第48日啦, 仲未黎m, 星期日check左未有, 而家點算好?

大宅

妳試咗幾耐呀?我就試到每個月個心係等m到,唔係等bingo呀!試到個人灰晒!我都係好心急想快d生多個陪仔仔!

原帖由 suntankitty 於 10-5-10 17:28 發表
點解想生多個咁困難?? 好sad每個月都見到m嚟, 要做嘅都已經做過, 好心急想生多個陪阿仔.

別墅

好媽媽勳章

almost 6 mths ar, every mth wait wait wait.. ..same as u only wait "m" coming or not.....very up sad

大宅

我就試咗9個月,但就衰咗10個cycle,唉~~~

原帖由 suntankitty 於 10-5-10 22:37 發表
almost 6 mths ar, every mth wait wait wait.. ..same as u only wait "m" coming or not.....very up sad

大宅

hi~
我仔就黎4歲tim呀~我見到你個topic就想回一回~唔好放棄,用relax o既心,唔好咁大壓力啦~同埋生bb真係好講緣份~我都努力左兩年有多喇~原先諗著放棄咖喇~我day30 用綠d check水印都冇,心諗,唉,唔生喇~兩年幾黎成日check,紅d體溫,都唔知點解唔中~其實我d經期一向唔準,好在響99度做一個月準返晒~試左3個月,,lee個月我完全放棄,放棄之時竟然俾我中左~依家7week,DAY35覺得奇,再用綠D 再CHECK,點知有淺印,隔多兩日SURE喇~你有冇近日好HIT果篇報導呀..唔好放棄,+油~^^
\唔知係咪咁啱,我家姐上一胎有毒血証BB腰折左,佢咁啱同我預產期差唔多~

原帖由 sayakabb 於 10-4-16 12:54 發表
我已經有個 3歲小朋友 , 2件前一直無避想生多個,

到而家仲未bingo 無睇過醫生 ~ 去過政府睇 佢地又說我已經有一個BB唔合資格轉介 ,我說2年都無中唔係就係合資格啦咩...佢地唔幫我轉介 !! 私家睇呢D 一定好貴了~

...

男爵府

我都算試左最耐同最老了..... 我女剛 6yrs old, 我38yrs old. 試左3年, 前年1個月就流左, 跟著又有婦科問題. 3年內有9個月左右迫往停左不能try. 中醫都睇過了, 前幾個月食了2cycle 排卵藥,點知2個月都生病了,無中到.近2年, 我跟老公的工作又忙了, 加上要打點女兒的生活, 好多時會累,排卵期都係交1次功課, 加埋年齡問題係難上加難. 可能真係無緣...

以我年齡, 除了食排卵藥等簡單方法,都無咩方法, 因為 iui, ivf 等機會率都唔高, 而且又甘貴. 我諗過照輸卵管,但又諗知道塞左又如果, 都唔可做什麼,早D死左條心 or 係等運到. 有時叫自己睇開D,順其自然,但仍心存希望......

我這1年只用紅 D, 沒有量體溫,都無check bingo, 無心機量, 量完又緊張,唔知邊日係, 又唔想壓力太大同影響心情,而且有時開工都要睇老公累唔累. 我就快 m come 了,個 breast 有少少 pain.

民房

我都35了, 囝囝4歲, 已經試左差唔多1年都failed, 心淡...

大宅

我地而家只可以等運到咋!

原帖由 DaisyC 於 10-5-11 08:16 發表
我都35了, 囝囝4歲, 已經試左差唔多1年都failed, 心淡...

大宅

妳並唔係試左最耐同最老的, 我先係. 我個小朋友已經12歲, 我亦已經over 40歲了, 睇左醫生, 正常, 不過要接受越高齡, 受孕機會會越微, 但我相信仍有機會的. 我已決定, 再唔成功, 我會嘗試做試管嬰.

原帖由 natnatbaby 於 10-5-11 00:42 發表
我都算試左最耐同最老了..... 我女剛 6yrs old, 我38yrs old. 試左3年, 前年1個月就流左, 跟著又有婦科問題. 3年內有9個月左右迫往停左不能try. 中醫都睇過了, 前幾個月食了2cycle 排卵藥,點知2個月都生病了,無中到. ...

禁止訪問

大宅

阿仔都2 歲幾, try咗1年有多, 我下個月都會去做IVF.

原帖由 bibichu 於 10-5-11 11:59 發表
我亞嬸都係响佢個囡12歲時博到多個仔,當時佢都三十尾,所以大家唔好灰心,加油!

我都會繼續試,亦考慮緊到年尾都唔成功就去做試管。

禁止訪問

男爵府

原帖由 MANDY媽 於 10-5-11 10:59 發表
妳並唔係試左最耐同最老的, 我先係. 我個小朋友已經12歲, 我亦已經over 40歲了, 睇左醫生, 正常, 不過要接受越高齡, 受孕機會會越微, 但我相信仍有機會的. 我已決定, 再唔成功, 我會嘗試做試管嬰.

...

Mandy 媽, 你好努力. 敬佩你的精神. 大家加油 !!

首頁

尾頁

跳至