想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

我有個女6歲,本打算生多個的,但最近有件事纏繞我唔知點算好,事情係咁嘅,我個妹畢業咗兩年,在她小學時亞媽就叫佢學琴,佢需然唔係咁鐘意但都好聽話,每日都自動波練琴,好明顯佢唔係天份型,但佢好勤奮,中學畢業前鋼琴8級畢業,但當然學校成績就普普通通(因為要成日練琴吖ma),但我地成家都好開心,一心諗住佢成績需然一般但都可以教琴吖,點知原本我地諗嘅同現實係有d差距,佢畢業後一直都係琴行教琴(唔係大琴行),我一直都以為佢開心的,但最近見佢瘦咗好多,以為佢學人減肥,不為以,尋日行街撞到佢個friend多口問聲我個妹最近係咪減肥,點知佢話我妹心情好差,原來而家演奏級已經一地都係,如果佢唔繼續考上去遲早會被淘汰,但佢自知自己資質有限,同埋學演奏級又好貴,好驚徒錢兼徒時間,成績又痳痳,出去又好難搵工,唔上唔落,我想問我好唔好唔再生幫個妹考上去呢?因為佢要比家用亞媽,如果我幫佢揹埋家用條數,我自己就無能力再生多個了,如果係你你地會點?help!!!(sorry 好長篇)

別墅

首先,你有無問你妹妹想唔想再繼續學,如果佢唔想,就算你供佢都無用;
第二,你有無同媽咪傾過,如果阿妹唔俾或唔俾咁多,屋企有無問題?或者係其他方面慳番啲得唔得?
第三,你阿妹有無試過出去揾工?先唔好話人工高唔高,最起碼要出去試吓,無可能一世等運到;
第四,你想生bb,係你一個嘅諗法定係你同你老公都想生?如果你兩個都想生,無端端你同你老公講因為幫阿妹而唔生,你老公會點諗?
其實好多家庭都有自己問題同難處,既然係一家人,就大家商量,唔好你自己一個諗..
唔知講得啱唔啱,希望幫到你..
原帖由 apple168 於 10-4-16 15:29 發表
我有個女6歲,本打算生多個的,但最近有件事纏繞我唔知點算好,事情係咁嘅,我個妹畢業咗兩年,在她小學時亞媽就叫佢學琴,佢需然唔係咁鐘意但都好聽話,每日都自動波練琴,好明顯佢唔係天份型,但佢好勤奮,中學畢業前鋼琴8級 ...

民房

亞媽家用一定唔小得的,因為靠我地比的,同埋比媽咪知道亞妹學咗咁耐琴都話唔得實自責死(係佢迫亞妹學琴的,佢對亞妹好大期望),至於亞妹我都諗住約佢傾傾,生bb我老公無所謂可生可唔生,主要係個女見同學有細佬妹佢又想有咁解,其實最驚個妹咩都唔肯講,自己受哂,因為由細到大佢都好順得人的!

原帖由 cutepapamama 於 10-4-16 15:43 發表
首先,你有無問你妹妹想唔想再繼續學,如果佢唔想,就算你供佢都無用;
第二,你有無同媽咪傾過,如果阿妹唔俾或唔俾咁多,屋企有無問題?或者係其他方面慳番啲得唔得?
第三,你阿妹有無試過出去揾工?先唔好話人工高唔高,最起 ...

珍珠宮

原帖由 apple168 於 10-4-16 15:29 發表
我有個女6歲,本打算生多個的,但最近有件事纏繞我唔知點算好,事情係咁嘅,我個妹畢業咗兩年,在她小學時亞媽就叫佢學琴,佢需然唔係咁鐘意但都好聽話,每日都自動波練琴,好明顯佢唔係天份型,但佢好勤奮,中學畢業前鋼琴8級 ...

你幾大年紀你個好幾大年紀?
我覺得你個妹都係成年人...唔可以因為咁而犠牲你..你有無想過如果而家你唔生, 到你個女1x歲時先生, 咁對你大女同老公又公平嗎? 幾多年考到演奏級係未知之數你一幫咗就要預咗無得反轉頭..

大宅

你個妹都係大人了喎~~~
~~~ 我有個fd都係八級, 想考上去~~~
但佢係一邊做野, 一邊考~~~
~~ 唔係名牌大學, ou,但起碼成年人有自己的能力~~~
佢唔講有佢自己的道理的~~~
若然琴唔岩佢, 佢而家應該係時後, 想下自己的出路~~
唔好難為佢, 蝴蝶要破"勇"時, 要爭札下先的麻!

大宅

就算你供個妹讀上去, 咪係代表佢將來一定揾到份好工呢?? 佢都係成年人, 可以一邊做野, 一邊供自己讀書, 好老實, 唔係人人都可以做番自己有興趣0個行....揾唔到就咩都要做住先囉.... 俾家用屋企係都佢既責任....

公爵府

樓主,主動掙取、學習取捨、計劃將來都係成長中一個好重要的部份,你妺妹出得來做事,都巳經係成年人,作為家人的確係要在能力範圍內互相幫助,但你個妹都未講出自己既問題、困難你就走去同佢諗定哂,咁佢就會無咗學習面對困難這個過程。再講你妹妹可能有另一些打算呢?如果佢因為太順得人而唔拒絶你既計劃,可能對佢來說是另一種壓力。
樓主你應該留返個問題比個妹,等佢有學習的機會,等你個妹有佢自己既睇法和計劃要你幫時才出手都未遲啦。

民房

好多謝你地嘅意見,我同佢傾咗,佢決定唔再學上去,因為佢跟本興趣不大,佢會試吓進修其他課程轉行,同埋佢會自己同亞媽講,我妹真的成熟了,咁我都放下心頭大石疊埋心水生b!!!

首頁

尾頁

跳至