跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 fifymiu 於 10-4-18 20:55 發表
點解唔想呢?

因為佢2個訓覺時間唔同,大女大約8點先訓,但珈珈就5點訓,大女訓前又成日係房攪呢樣攪果樣 如果同一間房就唔多方便....但大女見到同學仔,會同妹妹訓埋一間房,所以佢咪又想囉....但係佢同學仔2個年紀差不多ga
所以,你話係咪唔應該俾佢地同一間房呀?
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 鵬鵬丁滿 於 10-4-18 21:33 發表

我未又係, 平時得我同囡囡, 囡囡個Schedule好正常架, 但如果我老公唔駛返工係HOME, 囡囡即刻唔同哂, 特別扭計唔肯瞓架, 最慘就係佢一扭起上黎, 邊個抱都唔得, 一定要我抱, 抱到我手都斷, 所以有時寧願老公唔好放假 ...

係咪因為眼訓扭計呀?你老公係度,佢唔肯訓呀?
要抱住真係好辛苦呀mouth:

大宅

早晨呀, 不過我要瞓多一陣先, hehe......

原帖由 pigpig 於 10-4-19 07:40 發表
各位早晨呀!

大宅

明白了, 我以為兩姊妹一間房可以令佢地更 close ma.

原帖由 pigpig 於 10-4-19 07:43 發表

因為佢2個訓覺時間唔同,大女大約8點先訓,但珈珈就5點訓,大女訓前又成日係房攪呢樣攪果樣 如果同一間房就唔多方便....但大女見到同學仔,會同妹妹訓埋一間房,所以佢咪又想囉....但係佢同學仔2個年紀差不多ga:thin ...

大宅

我原本都以為係咁~ :p
等佢地大個d就一間房啦~ 兩姊妹會好開心呢~ 我細個到大學到係同我家姐一間房, 佢大我八年~ 夜晚訓前會唱歌和傾計呢!

原帖由 fifymiu 於 10-4-19 08:39 發表
明白了, 我以為兩姊妹一間房可以令佢地更 close ma.

大宅

咁搞笑~ daddy係度特別扭?~ 我相反呀... 仔仔如果好扭計, 得daddy搞得佢掂! 但係平時daddy好少抱佢架...

原帖由 鵬鵬丁滿 於 10-4-18 21:33 發表

我未又係, 平時得我同囡囡, 囡囡個Schedule好正常架, 但如果我老公唔駛返工係HOME, 囡囡即刻唔同哂, 特別扭計唔肯瞓架, 最慘就係佢一扭起上黎, 邊個抱都唔得, 一定要我抱, 抱到我手都斷, 所以有時寧願老公唔好放假 ...

大宅

我想問下你地bb起身會唔會喊? 我個仔anytime一醒就會喊/叫~ 就算唔餓/片冇濕, 都係要叫兩聲, 如果餓當然更加唔會收聲.... 係咪我個仔特別難湊呢...

so far只試過3, 4次醒左自己靜靜玩ja...

男爵府

報到先~ Good morning

大宅

good morning :)

大宅

原帖由 Yoio 於 10-4-19 09:01 發表
我想問下你地bb起身會唔會喊? 我個仔anytime一醒就會喊/叫~ 就算唔餓/片冇濕, 都係要叫兩聲, 如果餓當然更加唔會收聲.... 係咪我個仔特別難湊呢...

so far只試過3, 4次醒左自己靜靜玩ja... ...

我大仔到依家兩歲幾, 起身好多時都係喊

細佬起身妤多時會有怪聲話比你知佢醒咗, 如果好耐都無人理佢就會喊.

但當你一行埋佢身邊, 佢就會四萬咁GA口笑住望你

別墅

報到報到~

yoio,
你唔駛擔心你囝囝特別難湊, 我家小熊都係, 訓醒未張開眼, 已經拿起晒埋面黎喊, 有時仲會尖叫

別墅

hello, 我找到一d 資料, 可以比d 擔心bb 過輕/過重的媽咪睇下

以下資料節錄自香港母乳協會 (http://www.breastfeeding.org.hk/book/182):

世界衛生組織 (下稱"世衛") 於2006年4月27日發表嬰幼兒最新的國際生長標準,與舊有的標準不同,這個新的標準描述兒童應該如何的生長,將母乳哺育視為常模,同時提供所有健康幼兒的國際標準。......這個生長標準證實兒童頭五年的生長差異性主要是受營養、餵食方式、環境及健康照顧的影響,而不是受基因或人種的影響。

不過,
香港大學發表的研究「Are universal standards for optimal infant growth appropriate? Evidence from a Hong Kong Chinese birth cohort. 」
,港大對比一批香港新生兒生長過程及 2006 年世衛全球標準,發現港童 3 歲前生長與世衛標準類近,但 3 歲後平均較世衛標準矮。

世界衛生組織的生長標準可以在
其網站http://www.who.int/childgrowth/en/
到。

別墅

我用新表比對過健康院新生派發的新生嬰兒手冊, 發現健康院手冊上印製的, 仍然係舊的世衛標準,
以我家小熊的體重為例, 佢3個月時6.47 kg, 4個月時7.19kg, 按照健康院採用的舊標準, 在100名正常BB 當中, 排名約75, 係中大碼bb. 但按照2006年世衛的新標準, 則只排名55, 係中碼b.

琥珀宮

原帖由 fifymiu 於 10-4-19 08:38 發表
早晨呀, 不過我要瞓多一陣先, hehe......

你就好啦!仲有得訓多陣先!我每朝6點就起身,要到夜晚10點先有得訓呀!

琥珀宮

原帖由 fifymiu 於 10-4-19 08:39 發表

都會既....不過,我諗珈珈一歲前我唔會考慮....

琥珀宮

原帖由 Yoio 於 10-4-19 08:58 發表
我原本都以為係咁~ :p
等佢地大個d就一間房啦~ 兩姊妹會好開心呢~ 我細個到大學到係同我家姐一間房, 佢大我八年~ 夜晚訓前會唱歌和傾計呢!

我大女訓前,有時都仲要我同老公陪佢傾計,叫佢同珈珈傾? 我諗真係無咩可能
而且,大女有好多個人財產,所以,都係佢自己一間房好啦

琥珀宮

原帖由 Yoio 於 10-4-19 09:01 發表

so far只試過3, 4次醒左自己靜靜玩ja... ...

我大女同珈珈起身都唔會喊,自己玩,玩超過半個鐘之後,無人理佢,佢就開始叫幾聲,都唔會喊。

男爵府

牛年勳章

原帖由 littlecuitegirl 於 10-4-18 11:56 發表

你真係要保重身體呀,醫生有冇話點解會發炎既?!TKAECARE呀,最近我隻右手手碗骨個位都好痛呀,用力就痛,我都唔知係唔係媽媽手呀.,好擔心呢.....諗住晏D睇跌打睇吓好唔好D........ ...

去屈臣氏買翻個for"腕管綜合症"嘅護手用品帶能減輕痛楚。我之前就成日半夜痛醒,後來未去睇專拜前就自己買來用,用左半夜就再冇痛醒,而家就用緊職業治療師幫我整嘅手托。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大家好呀....
今日芯言4個月大啦
想問下大家...你地既BB 1日食幾多餐奶奶呀...
芯言食好小....得4餐....而家每餐6OZ...

男爵府

牛年勳章

原帖由 littlecuitegirl 於 10-4-18 00:09 發表
唉...........平時我個仔好鍾意沖涼,就算點喊,一放佢落水就會收聲,但哩兩日一沖涼佢就發脾氣,係咁撐,都唔知做咩?好擔心佢以後都會咁呀,因為佢而家愈黎愈大力,我怕佢再發埋脾氣,我更加捉佢唔實呀..........help!!!!! ...

我仔仔早兩個星期都係咁,而家要將d水較到剛剛40度,(我就覺得好凍),同埋著住衫去沖先唔喊。

首頁

尾頁

跳至