懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎05年响St. Teresa开刀生,今胎(大约7月中生得)想save money, 所以想响东区生,不过近排政府医院好多bad news, 所以我都心大心细想返C+生, 唉。。。。吾通呢40-50K 一定没得save!! Anyone face the smiliar case and feeling?? What will you choose?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁浸會唔多事發生咩???@@

大宅

我第2胎都會返私家生,因為我兩胎都要入政府醫院吊鹽水,而兩次都有不愉快既經歷!
最嬲既其中兩件事包括﹕大住肚差點俾佢失驚無神推上黎既x光機照中及係洗手間辦公時有男職工明知有人都衝入黎噴殺蟲水!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

私家醫院都有事發生,只係醫院公關做得好無公開…政府醫院有事容易追究!
其實我覺得你諗住開刀就去私家,順產咪政府囉,留番D錢比阿b第時用咪仲好…都係幾日姐~

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

唉。。。有人话第二胎都开刀会比第一胎开刀危险D。不过顺产又吾知要痛几耐或可能最终都要开一刀。 唉,实在太多东西要choose!!

原帖由 goosema 於 10-4-17 18:55 發表
私家醫院都有事發生,只係醫院公關做得好無公開…政府醫院有事容易追究!
其實我覺得你諗住開刀就去私家,順產咪政府囉,留番D錢比阿b第時用咪仲好…都係幾日姐~ ...

大宅

我第一胎在廣華,感覺很好.

複式洋房

廣華真係好好喎~
我第一胎廣華
第二胎pwh (不過d姨姨幾好)
都係覺得廣華好好多
政府如你無乜特別情況
埋單都唔洗HKD$500
私家梗有私家好o既
如果你受唔到政府乜都要自己黎的話
包括過床呀呢d 都要自己黎
又或是想要有人幫你照顧bb的話
咁我諗你揀返c+好d

複式洋房

C+仲有位嗎? 定係你一早已訂了?

大宅

No booking yet, but the doctor I see in St. Paul (Dr. Fong) said still 有位。 不过出院around要40几k (仲系要everything normal)!

原帖由 happymum1 於 10-4-17 22:56 發表
C+仲有位嗎? 定係你一早已訂了?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我唔係信心問題, 係金錢問題咋
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

複式洋房

無包生仔既, C+ 定 政府都有RISK, 都是個人選擇, 決定了就自己負責啦

別墅

我都讚成留番d 錢等將來比亞b用~

我之前都怕政府d service 唔好, 怕d嬸嬸惡, 但諗諗下, 4,5萬同 4,5百的分別真係好大, 而且都係住兩三日姐, 同埋呢d係我地香港人福利, 我地應該係要去享用呢d優待架~

其實近來咁多醫療事故, 我覺得都一窩蜂的新聞, 我唔係話果d 係流料, 但其實每間醫院都機會出錯, 或者可以咁諗, 而家發生咗事咁d 醫院往後做事咪仲會更加小心, 所以大家唔洗咁擔心啦~

我亦都好同意樓上有位sis 講, if 係打算開刀的就去私家, if 順產的而又想經濟d, 政府係一個唔錯的選擇呀~

複式洋房

你預產期幾時呀?

我諗睇個人既FINANCE啦!可以既話,C+有信心D. 因為我睇D政府checkup,D fresh grad 醫生都幾'fresh ’!
最驚係順產都要在傷口縫針個PART。其他既service,share room 之類反而唔係咁重要。

原帖由 rita1208 於 10-4-19 13:47 發表
No booking yet, but the doctor I see in St. Paul (Dr. Fong) said still 有位。 不过出院around要40几k (仲系要everything normal)!

男爵府

好媽媽勳章

me2
我都無信心架,但我更加無錢

原帖由 juicypig 於 10-4-19 15:52 發表
我唔係信心問題, 係金錢問題咋

侯爵府

我係威記生,我覺得好好喎..可能比起私家仲要好,我撞正係年初一生,但係D姑娘都好好人,又幫我拎野,我痛果陣又安慰我,好好態度咁叫我慢慢黎,仲企係度比我借力,生完果陣岩岩撞正D放工時間,所以我要等D阿姐黎帶返我上房,仲有個姑娘走入黎陪我吹水,好OK呀!

民房

請問邊間政府醫院呢?

原帖由 catlover2001526 於 10-4-17 18:02 發表
我第2胎都會返私家生,因為我兩胎都要入政府醫院吊鹽水,而兩次都有不愉快既經歷!
最嬲既其中兩件事包括﹕大住肚差點俾佢失驚無神推上黎既x光機照中及係洗手間辦公時有男職工明知有人都衝入黎噴殺 ...

大宅

如果開刀会7月中, 预产期系7月尾。

唉,想save $都吾系甘易,要过到自己个关先得。。。白交甘多年tax!

原帖由 happymum1 於 10-4-19 23:04 發表
你預產期幾時呀?

我諗睇個人既FINANCE啦!可以既話,C+有信心D. 因為我睇D政府checkup,D fresh grad 醫生都幾'fresh ’!
最驚係順產都要在傷口縫針個PART。其他既service,share room 之類反而唔係咁重要。

...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ilikethis2005 於 10-4-19 23:45 發表
我係威記生,我覺得好好喎..可能比起私家仲要好,我撞正係年初一生,但係D姑娘都好好人,又幫我拎野,我痛果陣又安慰我,好好態度咁叫我慢慢黎,仲企係度比我借力,生完果陣岩岩撞正D放工時間,所以我要等D阿姐黎帶返我上房, ...
我上2胎威記生,又係遇到好姑娘同好姐姐~~

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

原帖由 rita1208 於 10-4-20 00:19 發表
如果開刀会7月中, 预产期系7月尾。

唉,想save $都吾系甘易,要过到自己个关先得。。。白交甘多年tax!

世事冇咁完美,咩都合晒你心意,你又想亨應有既福利,又想唔使錢,又想service好,又想冇risk........你其實都好矛盾...
其實邊度都會有risk,生仔本身就係有risk,同你在邊度生都冇關係,日日都咁多人生,有事個d都係好少好少數,有d野似乎係整定,你惊都惊唔到咁多,反而係你自己既心態....
不過我都贊成有錢既都係去c+生好,減少公立既負擔.....

民房

睛靈勳章

其實我覺得係政府生最大問題就係產前檢查,通常都要等兩個鐘頭,但係就見醫生一分鐘,私家就等大約一個鐘啦,同仔細D檢查

首頁

尾頁

跳至