心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔(歲半)我話佢鐘意扎扎跳, 就話佢過度活躍; 話佢唔係好扭計, 就話佢自閉; 未識講野, 就話係發展遲緩
問題係我分唔到係講笑, 係關心, 係有心無心, 但你隨意的一句說話就令我好上心擔心好耐好耐, 如個仔係有問題我唔會逃避, 但真係有問題咩…..

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 connie_chung123 於 10-4-19 12:25 發表
阿仔(歲半)我話佢鐘意扎扎跳, 就話佢過度活躍; 話佢唔係好扭計, 就話佢自閉; 未識講野, 就話係發展遲緩
問題係我分唔到係講笑, 係關心, 係有心無心, 但你隨意的一句說話就令我好上心擔心好耐好耐, 如個仔係有問題我 ...

有D 人就係咁, 我都有個FD, 佢攞佢個囡同我個大囡比較, 係咁話我大囡好曳, 但佢個囡當年都已經係小五學生, 而我大囡當年都係K1咋..... 佢都百痴, 我大囡當時仲細, 扭眼訓都好正常啫, 想我抱住訓都好應該, 唔通你個囡到小五都仲係咁的話,先算正常?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好話外人, 我姑仔同佢老公都係咁樣.
我仔小一, 只係食完飯就會叫你同佢玩.
行路跳下跳下, 佢兩公婆都要話我仔係咪過度活躍症. 佢都痴XX. 仲要見10次, 有4,5次都咁樣講.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

d人鐘意踩低人抬高自己 ,心理變態,可以不理!

伯爵府

甘都要睇你同朋友既關係既,如果係好朋友,可能佢真係關心你呢? 唔好甘上心. 就算好朋友都唔等於一定要睇法一樣ga.
如果你分唔到佢係講笑, 係關心, 係有心無心..不過就好上心,唔開心既.咪直接問佢 lor. 如果佢真係無心既, 大家講出來就最好啦,

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁除咗依個朋友之外...
有冇其他人or老師咁講???
如果冇... 你就唔駛理佢啦~~
如果有... 你就可能要正視吓依個問題喇...

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 connie_chung123 於 2010/4/19 12:25 發表
問題係我分唔到係講笑, 係關心, 係有心無心, 但你隨意的一句說話就令我好上心擔心好耐好耐, 如個仔係有問題我 ...

不要理會太多,很多人,包括我的親戚都會將自己孩子跟我的寶貝比較!亦很難聽,我已無理會是有心還是無心,我聽完就CRY一大場.
他們有一種很古怪的想法,就是要-----
踩低別人、抬高自已 (我忘記了,有錯請諒!)
自已的如殊好寶
抱起我阿囡,就粗魯到要命,求其抱抱,將頭撞各抬邊.
當時我仲扮無野....心想算啦.....但心裡很痛.. & 明白親人的孩子之分別
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

別墅

原帖由 dder 於 10-4-19 21:08 發表
甘都要睇你同朋友既關係既,如果係好朋友,可能佢真係關心你呢?
原帖由 QQQme 於 10-4-20 00:37 發表
咁除咗依個朋友之外....

講個果係我同事, 佢無見過我個仔, 只單係聽我講, 就句句打埋黎, 佢無小朋友亦未結婚, 我明佢唔知個種感受, 而我又真係太敏感....

洋房

原帖由 sandy1425 於 10-4-19 18:25 發表
d人鐘意踩低人抬高自己 ,心理變態,可以不理!

洋房

原帖由 Sweet@family 於 10-4-20 00:59 發表

不要理會太多,很多人,包括我的親戚都會將自己孩子跟我的寶貝比較!亦很難聽,我已無理會是有心還是無心,我聽完就CRY一大場.
他們有一種很古怪的想法,就是要-----
踩低別人、抬高自已 (我忘記了,有錯請諒!)
自已的如 ...
人總係喜歡比較, 所以有人的世界就一定有說話聽, 不過最重要係自己知道自己仔女成長正常就得喇.

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 cyrus123mama 於 2010/4/20 11:36 發表
人總係喜歡比較, 所以有人的世界就一定有說話聽, 不過最重要係自己知道自己仔女成長正常就得喇.

係呀. ^^
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

珍珠宮

你唔好再同佢講你個仔d 野, 佢未結婚/無小孩,
佢根本唔明白小朋友既野, 同我地既心態!!

我佢都係隨口噏, 佢對咩過度活躍症,
都唔了解係d 咩黎, 可能只係認識喱個"學名"
係到順口開河......
原帖由 connie_chung123 於 10-4-20 09:32 發表

講個果係我同事, 佢無見過我個仔, 只單係聽我講, 就句句打埋黎, 佢無小朋友亦未結婚, 我明佢唔知個種感受, 而我又真係太敏感....

洋房

原帖由 minmin 於 10-4-21 08:58 發表
你唔好再同佢講你個仔d 野, 佢未結婚/無小孩,
佢根本唔明白小朋友既野, 同我地既心態!!

我佢都係隨口噏, 佢對咩過度活躍症,
都唔了解係d 咩黎, 可能只係認識喱個"學名"
係到順口開河...... ...
我都係咁話, 始終沒小朋友是唔太清楚有小朋友的心態, 除非他係專業人事囉.

大宅

深有同感,

有一次一家人去老公阿哥家吃飯, 阿叔的仔唔知指阿仔話: 呢個是XX哥哥(老公阿哥的仔的名), 老公阿嫂即刻講: 你有無搞錯?
我個仔咁英俊, 佢個仔咁肥, 點同呀?

佢個仔寶,人哋的仔係草,好過份, 呢的人沒有修養,理佢多餘.

大宅

我個女二個月吾飲奶就比伯娘話任性, 乜都係任性; 之後佢d fans 都追隨佢講任性 任性 任性 , 一日任性都黑. 我生完都未復完, 就比班人君炸都爆.

大宅

唔好話朋友吖,我阿媽阿爸都成日拎d孫黎比,成日讚我細佬個仔架啦,話我個女怕羞,但佢地同個孫一齊住,我得閒先湊個女出去同佢地飲茶(住好遠),小朋友少見就梗係咁架啦!

我大家姐又係喎,二家姐個女又食得又成日俾唔同o既人湊,梗係唔怕生保同大大隻啦。我個女不嬲唔係咁食肉,但我又覺得佢唔肥唔瘦剛剛好,偏偏我家姐又話叫我唔好咁慳唔俾野我個女食。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

而家社會係咁...
講乜都唔駛負責任唔駛理人感受咁...
諗到乜就up 乜....

自己少d EQ都唔掂 :lol

但可惜既係....大部份人唔覺咁講野有問題
重跟住一齊人講佢又講...

大宅

講說話要理人感受, 唔係隨便說, 之不過, 現在有幾多人理人地感受,

自己開心就得,你地唔開心你的事.

禁止訪問

子爵府

我有朋友都係咁, 仲會將佢地朋友既c事話我知, 我怕佢都會將我既事同圍同人講, 一次半次, 我會當佢無心, 一而再, 再以3, 我開始疏遠佢

首頁

尾頁

跳至