跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

識自己做乜?

食(用spoon), 但睇心情
着衫, 褲 (少少幫助)
着鞋
收拾玩具

別墅

原帖由 Jasmine豬豬 於 10-4-19 17:48 發表
識自己做乜?

食(用spoon), 但睇心情 - 識少少....其實幾多歲要佢地自己食飯呢??
着衫, 褲 (少少幫助) - 唔鐘意著衫著褲, 次次沖完涼都要攪好耐先著好..
着鞋 - 只識著涼鞋...哈哈!! 不過識脫socks..
收拾玩具 - 識, 不過唔係成日做...

別墅

子睿已識自己脫褲小便,之後自己穿番好褲子,但要人陪住。

複式洋房

食(用spoon), 但睇心情
着衫, 褲 (少少幫助)
着鞋
收拾玩具

我個囡差不多,食就大致OK,不過有時食食吓就唔願'畢'。

衫-對胸的就識,褲就會自己著,不過著完要執手尾。

收拾玩具要睇大小姐心情,但會執袋(玩具)去街,斜揹袋自己執好揹好,背包就揹得一邊,未識揹上膊(好努力試中 只見佢FING嚟FING去好搞笑)

識除鞋除襪但要睇心情 依家自己爭住穿襪(當然未OK啦)

大宅

用spoon & 筷子食飯
着衫, 着褲, 自己去大小2便
着鞋, 着socks, 去完街會返屋企放好
收拾玩具....etc

洋房

個個都好叻喎~

大宅

d少爺小姐肯自己做, 我地咪做少d law!!

遲d教埋家頭細務, 連我嗰份都慳番!!

複式洋房

原帖由 Jasmine豬豬 於 10-4-23 20:45 發表
d少爺小姐肯自己做, 我地咪做少d law!!

遲d教埋家頭細務, 連我嗰份都慳番!!

家頭細務呀?!佢一早就識自己掉垃圾去垃圾桶,仲有返到屋企會攞拖鞋俾我地喎(好似妹仔咁),呀仲有同我地爭住掃地拖地同抺枱等

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食飯飲野自己黎,換衫換褲都可以,自己著鞋,著完會放返好,會幫手湊細佬,又會幫手做下家務等等.....

大宅

原帖由 3_pig 於 10-4-23 20:53 發表

家頭細務呀?!佢一早就識自己掉垃圾去垃圾桶,仲有返到屋企會攞拖鞋俾我地喎(好似妹仔咁),呀仲有同我地爭住掃地拖地同抺枱等

係呀, 佢成日都要幫手做, 有時食嘢都要佢餵我食, 好似佢湊我咁 攞嘢又要佢攞, 總之咩都想做, 學大人
有次地下有 dirty, 我都未開聲要掃佢就即刻講 "妹妹掃", 之後就行去攞掃同 "dou", 掃完就倒去垃圾桶

至於佢自己既嘢
食飯 ~ 一時時, 開頭可能自己食一陣, 之後又叫姐姐餵
著衫 ~ 每次出街叫著衫都好難, 攪好耐架, 恩恩最多合作地伸手著衫咋
著鞋 ~ 都係鍾意有人幫, 自己試過著既, 一次半次啦
收拾玩具 ~ 睇大小姐心情, 一定係識架
沖涼 ~ 唔係自己沖, 而係準備沖涼既物品, 聽姐姐講仲攞凳仔比姐姐坐添
瞓覺 ~ 特別係晏覺, 佢會自己攞枕頭 & 被
刷牙 ~ 都係睇大小姐心情, 不過見佢自己刷好似唔太乾淨, 所以都係幫佢刷

其實我諗2歲都會識做好多嘢, 真係睇佢地想唔想做0者, 如果日日都要做同一樣嘢一定會識做啦, 好似朝早起身咁, 以前1歲時同我瞓, 每朝都會幫我叠被 因為一邊玩一邊叠, 當然鍾意啦

大宅

兩歲真係一个好好玩既時期, 鐘意玩, 鐘意笑, 学野快, 又冇壓力喎! 嘰哩瓜啦又一日!
Jasmine都好ok la, 有時我朝早食粥, 佢
仲爭住要餵我, 又成日攞張tissue抹地, 姐姐笑住問: 你QC我呀?

別墅

係呀, 雖然係trouble two, 有時真係好憫憎, 但有時會sweet到暈, 時間過得真係快, 希望佢地可愛0既時間可以有咁長得咁長.....

原帖由 Jasmine豬豬 於 10-4-25 11:47 發表
兩歲真係一个好好玩既時期, 鐘意玩, 鐘意笑, 学野快, 又冇壓力喎! 嘰哩瓜啦又一日!
Jasmine都好ok la, 有時我朝早食粥, 佢
仲爭住要餵我, 又成日攞張tissue抹地, 姐姐笑住問: 你QC我呀? ...

大宅

你地bb就好啦,自己肯"畢"野食,其實我個b係好細個個陣都會自己"畢"的,但平時我6299湊,佢地冇咁好耐性等佢自己慢慢食,唔比bb自己食......
執玩具又係,初時bb肯自己執,但次次62睇唔眼又係自己執返......
連除鞋/擺鞋...總之可以比bb自己做既野我6299都唔比佢做.....好啦,現在bb唔肯自己做啦,放假我湊返個陣講好多次佢都唔肯做.......
唉,講左冇限咁多次唔好幫bb,佢地係都唔聽,都唔知點算

大宅

畀面勳章 大廚勳章

識用 spoon 和 (用筷子<<===睇心情)
執玩具 <<===又係睇心情

著鞋 <<超快,因知會去街街
著衫,著褲....<<==無可能,因唔比人同佢換衫,

搗蛋 <<=== 一流,唔駛睇心情,每一分一秒都囉我命

首頁

尾頁

跳至