基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

禁止發言

大宅

@ 希望你不要又誤會我指聖經沒說過「歐盟」的意思,或又以為我認為1949年以色列 沒有復國。

@ 細個有沒有學過中文的修辭手法,或欣賞文學作品中的各種修辭用法?

暗喻、比喻、諷刺、相關語、象徵、「映射」等?

@ 跟你說話真要直截了當,仔細的攤晒開黎講清講楚,否則,你又誤會人家的意思,導致溝通不良。

@ 有時,我返回頭睇自己的解釋,真係好多都已經講到好白解釋得好清楚,你還好像依然睇錯,(故意) 跳過去又返回一貫用語。

唔知係你根本無睇清楚別人的意思,定睇唔明,定根本無睇(我明,字太多)。

如果是前者,沒仔細睇清楚,那就不應回應別人 或 予以否定?

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

@@@ 以色列復國,羅馬帝國復興敵基督出現﹕

1. 我舉出有關你說的「歐盟」係故意用來對比你話聖經無講過「共濟會」,所以你唔信。如果根據你的邏輯,那麼,是否聖經無講「歐盟」這兩個字,就代表末世與歐盟無關?只係一種反問/諷刺手法。明無?

##
事實係你根本無了解到 共濟會係乜黎 (我沒說我很了解),卻說聖經無提共濟會,所以你唔信。咁以此做推論的話,聖經無講歐盟,你也不應說是歐盟啦,並不是我真的認為和歐盟無關。

咁你整成篇野出黎做佐證,根本無意思。

再者,「共 」 只是其中一個被利用的組織/工具而已。你信唔信係一件事,也沒有人叫你信 。

2. 聖經沒有詳細具體的講到引致其發生那些事的現今的國家和組織名稱,以及透過什麼手段去促成。

. 如果你無法搞清別人用語背後的意思。自然也無法想過促成以色列復國和敵基督出現 背後的 手段/ 經過 ,那是突然變出黎的嗎?突然毫無組織策劃,毫無背後計劃(陰謀)的彈出黎?

. 難道你認為敵基督出現不是藉撒旦在世界背後搞事而致(即係陰謀),是突然從天而降﹕沒有任何人為在背後協助?如果有,又被一些人發現,自然形成你所謂的陰謀「論」。

.難道你認為,神沒有容讓或藉著 任何國家 或 組織 或 人來促成以色列的復國?

$$ 希望你今次仔細逐點 看清我表達的意思,不要scan 過或跳來看,慢下來思考一下人家想表達什麼,才去「反駁」。

如果你無時間 或 唔想睇,理應不要回應我。因打這些也要很多時間。

唔同顏色、分隔線、大小字.......應該容易d看吧?

大宅

原帖由 agape 於 10-4-20 00:22 發表
第 七 章 和 第 八 章 所 預 言 的 兩 隻 「 小 角 」 是 不 同 的 , 因 為 第 七 章 的 「 小 角 」 從 羅 馬 帝 國 而 出 , 指 末 世 的 「 敵 基 督 」

角嗎?先看以下的經文﹕

但以理書 7:7
[tr][/tr]
其後我在夜間的異象中觀看、見第四獸甚是可怕、極其強壯、大有力量、有大鐵牙、吞喫嚼碎、所剩下的用腳踐踏、這獸與前三獸、大不相同、頭有十角.

我正觀看這些角、見其中又長起一個小角、先前的角中、有三角在這角前、連根被他拔出來.這角有眼、像人的眼、有口說誇大的話。

看聖經,也要看看周圍世界來對比。正如猶太人看舊約聖經,卻看不到原來彌賽亞已經來了,依然等待真正的彌賽亞出現。

其實,好奇怪,
點解美國,一元紙幣有一個斷裂的金字塔,在那斷裂左的小角上有眼?代表什麼?而這個標誌同 共x會的temple外 所標示的一樣,邊個可以解釋一下?因為實在太詭異了。

小角?小角有眼?似唔似以下﹕

摩x教會也有,在裏面可看見共x會 mason 的標誌,唔係陰謀,係陽謀。

原來我們周圍,有一隻眼成日看着我們,以後大家可以留意下,到底係乜黎?....

至於是否聖經所說的小角,我唔敢講,聖經指出的,可能只是象徵著某些境況或事件的發生,而在世界各處看到的這些標記,亦可能係象徵某些境況也不得而知,再者,我唔見有口。anyway,我只是懷疑,相信與否悉隨尊便,但唔好以質疑、倔倔、冷酷無禮的態度便好,又或表示無理據的全盤否定 (合理的可接受)。

要回應我這個post,就應先看「完」以上的video。

大宅

看過你的資料,
我知道,
基要派寫的,你就一定信。

印象中,看過一篇基要派的牧者講及末日的資料,話佢之前講的末日信息其實現在看來都有很多錯漏之處,現在的都有機會錯...。

其實,爭論左咁耐,我覺得你信的不是聖經本身,而是基要派人士的釋經、分析、講道。他們說的幾近照單全收。

其它,就十分敏感,即使未去搞清楚,都預定有問題,都是錯的。

大宅

原帖由 叮鈴 於 10-4-20 09:29 發表
其實,好奇怪,
點解美國,一元紙幣有一個斷裂的金字塔,在那斷裂左的小角上有眼?代表什麼?而這個標誌同 共x會的temple外 所標示的一樣,邊個可以解釋一下?因為實在太詭異了。

請容小弟插一插嘴﹐因為小弟喺美國都住左大半生﹐對美國歷史叫做有的咁多認識。以下呢兩個網頁係來自北美共濟會嘅網站﹐基本上佢地本身都否認美國國印同共濟會有直接瓜葛。
http://www.msana.com/eyeinpyramid.asp
http://freemasonry.bcy.ca/anti-masonry/anti-masonry02.html
美國國印嘅未完成嘅金字塔係代表力量、恆久、同未來﹐十三級係代表立國時十三個宣佈獨立嘅殖民地(州)﹐眼係代表帶領人們嘅上帝(三角形據聞係三位一體﹐但未能確定)。以下係美國鑄幣局嘅資料﹕
http://www.ustreas.gov/education/faq/currency/portraits.shtml

大宅

原帖由 sshoi 於 10-4-20 21:54 發表

請容小弟插一插嘴﹐因為小弟喺美國都住左大半生﹐對美國歷史叫做有的咁多認識。以下呢兩個網頁係來自北美共濟會嘅網站﹐基本上佢地本身都否認美國國印同共濟會有直接瓜葛。
http://www.msana.com/eyeinpyramid.asp
http: ...

下?佢地竟然會否認﹗:mrgreen: :mrgreen:

很多資料我都見到係好多土生土長成世住係美國的美國人提供。mouth:
你唔話資料係來自xxx網頁還好...

撒旦話佢係被上帝誤會,牠其實係善良的,是來拯救人類的。撒旦和牠的使者,或假裝光明天使的,話佢地無講大話,壞事唔係佢地做。

基本上整個美國的政府高層、財政機構、媒體、娛樂、好多都係屬於佢地和有關聯組織操控。我稔佢地在美國的會員在世界上或許是最多的吧﹗他們在各地各處,包括教會,甚至是牧師。一大堆可疑證據,你想知道一定找到。叫我信xxx自己講嗎?
那有賊去話俾人聽自己係賊?

其實周圍都有極多資料佐證,好多人都知道,甚至唔覺什麼新奇(唔係指香港)。我所了解的都係皮毛。而我也不便討論或post這個更多,只要給大家睇到世界上原來有這樣的事便夠了,就當係陰謀論,係假的吧﹗

如果有人認為我亂up,大可在網上及youtube搜尋,必定搵到一大堆資料 (freemason , illuminati, ),資料多都數不盡,外國有關的討論區也有不少,video看過的人也有很多。睇下點解咁多衰人想害牠>>「路先生」都好。

p.s. 你的大頭恐怖南瓜頭 真的太嚇人,給人很多聯想。實在難明為何會選擇作大頭照[ 呢?
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007110103193

信唔信都好,咪當知多一點...
至少,我以前也沒有留意美金的金字塔,無留意到華盛頓的方尖碑。

不過,如果 陰謀論係真,我是真的有點訝異,原來地球已經佈滿撒旦踪跡,以及他的爪牙。

除非係無神論者,如果你相信上帝,也相信撒旦和有邪靈的存在,那麼,古靈精怪的陰謀論 有機會係真 有乜出奇?

其實唔駛怕我會放太多資料,即使這麼一丁點,我遲d都會deleted晒去(要睇的人就快),當然絕對絕對不是因為agape 或 其它不相信的人,或是我認為資料係錯。

重申﹕

我對於那些資料,一切都會保留,不會百分百相信,但會用作日後印證 和 「辨別」之用。

大家若有合理和足夠的解釋,我也會接受 和一樣放在個人資料庫中,作為日後參考。

anyway,很多謝你提供的資料,我會參考﹗:mrgreen:

禁止發言

大宅

素瓜頭本身是否很熟悉xx會?

本有很多資料可回應你的 解釋,但真係不能post了。

大宅

deleted

禁止發言

大宅

原帖由 叮鈴 於 10-4-20 23:54 發表
素瓜頭本身是否很熟悉xx會?
本有很多資料可回應你的 解釋,但真係不能post了。

雖然我屋企街口就有一間﹐不過我未入過去﹐亦都唔算熟悉。

嗰D解釋唔係我嘅﹐係來自佢地個會同埋美國政府嘅﹐我都只係見你問所以先貼佢地個連結啫。

禁止發言

大宅

原帖由 agape 於 10-4-21 00:30 發表
共濟會是全世界都感興趣的神秘組織.
你可否進去查看個會是什麼東東.拍拍照.
回來告訴我們,你看到什麼?:idea:

下面係Google Map影嘅相。可以睇到佢地間「廟」(佢地稱為"masonic temple")個外表好平凡﹐就喺大路旁邊。不過據我所知佢地只限會員先可以入去﹐未聽過公開畀外人入。
但我知有好多masonic temple都建造得幾宏偉﹐如果你去Google images可以搜索到一D照片。

呢度係一個佢地嘅網頁﹐有講到佢地到底係乜﹕
http://www.momason.org/teach.asp

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇完眼都花

子爵府

叮鈴,

我都聽過, 一位澳洲牧師, 講有關 illuminati, rockefeller 同 new world order 嘅資料.

其實唔知香港嘅基督徒對呢的事有幾....敏感? 我估有興趣嘅人可能唔會多呢. 求主俾你更多智慧去辨別, 再同我哋分享.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

禁止發言

大宅

deleted
..

禁止發言

禁止發言

首頁

尾頁

跳至