自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我個女3歲,但目前淨係返幼稚園同埋學畫畫.
姑9個女5歲,星期一至五返幼稚園(兩間學校,上下晝各一間),星期6上晝學數學,下晝學英文,星期日上晝跳芭蕾舞,下晝做功課.平時夜晚仲要抽半個鐘出來彈琴.我地星期日下晝去佢屋企玩,佢好渴望我地帶佢去公園玩,佢話如果我地帶佢去公園玩,佢會開心到死架!!!

我同我老公聽左之后都覺得佢(姑9個女)好辛苦,仲有共識,我個女千其唔好比佢行呢條路,唔想佢童年無快樂,只有功課.我咁諗,會唔會太過不思進取呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果你咁樣係不思進取,咁我都係啦~我覺得課外活動,2樣都已經足夠!你姑9個女真係辛苦過大人返工,完全係無玩樂時間,已經唔係一個小朋友應該過嘅童年!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

5歲已經要咁, 再大D咪要日日通頂先夠時間學野

子爵府

醒目開學勳章

我自己有兩個讀緊小學o既小朋友,個人覺得:如果個小朋友真係極有天份,咁佢可能好快就會被發掘出嚟成為一個天才。 但如果只係一般天資, 咁好快就可能被玩謝....

原帖由 wysz 於 10-4-20 15:21 發表
姑9個女5歲,星期一至五返幼稚園(兩間學校,上下晝各一間),星期6上晝學數學,下晝學英文,星期日上晝跳芭蕾舞,下晝做功課.平時夜晚仲要抽半個鐘出來彈琴.我地星期日下晝去 ...

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

返兩間學校mouth: mouth: 真係鄧小朋友辛苦

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

如果你叫不思進取,
我咪係害死子女

我除左返學, 咩都無俾小朋友學架!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個小朋友真係慘~返兩間幼稚園~仲有咁多課外活動~休息時間唔夠~亦無時間可以玩~太可憐~

大宅

好媽媽勳章

一個小朋友返兩間幼稚園,
我真係第一次聽~~~

With GOD all things are possible.

伯爵府

要小朋友返兩間幼稚園的大有人在, 只係你唔識啫。

我估我都係極不思進取架啦,身邊的朋友如何緊張都好, 我都係你有你做,我有我做,最重要係小朋友係咪可以應付到, 如何佢得,使乜補咁多習? 你想佢小一有高小程度, 小三,四有初中程度? 中一去考大學呀? 有無必要呢?

大宅

姑9個女5歲,星期一至五返幼稚園(兩間學校,上下晝各一間),星期6上晝學數學,下晝學英文,星期日上晝跳芭蕾舞,下晝做功課.平時夜晚仲要抽半個鐘出來彈琴.我地星期日下晝去 ...

樓主字裡行間都已經有答案啦! 仲駛問?

大宅

醒目開學勳章

個人覺得冇咩必要返兩間幼稚園...
連休息既時間都唔俾佢...
不過返全日班好過...
有d質素好的全日班下午都好多文藝活動,唔會淨係做功課/睇電視...

咁樣迫個小朋友,佢叻就真係食得曬,如果佢唔係樣樣有興趣,只會第時學咩都唔願,因為佢已經有一個極其痛苦既負面印象....

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔(小學)都係咩都無學架

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢真正的課外活動只係跳舞同彈琴, 上課時數其實有限. 只係佢 occupy 晒整個星期, 似乎少左一家人享受天倫的時間咁. 2 間幼稚園我都識有 d 人係咁.

我識一家人同你講個 case 一樣, 課外活動更多 (仲有游水溜冰 putonghua 畫畫, 仲有數之不盡的比賽...) 結果係小朋友無一間直私肯收, 即使佢出身名牌幼稚園. 或許因為太多活動, 反而少左時間學習點樣同其他人溝通, 以致 interview 全軍覆沒 (我估姐~~)

大宅

我都好想俾個快樂童年我既小朋友,不過真係要好堅持同對自己好有信心,否則好易"隨波逐流”

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

小朋友出咗聲啦, 警鐘已響!

大宅

其實係姑9平時返工要輪班,而佢老公長期係大6做生意,所以佢覺得無咩時間陪個女,又唔想個女對住兩個工人,所以將佢D時間排到好滿,連喘息嘅時間都有限.同埋佢個女衣家K2真係學緊小學4,5年班嘅野(姑9自己講,但姑9覺得好開心).

佢個仔來緊都會行返呢條路,因為衣家1y1m就要返PG,都未識行就要返學啦陰公,我諗佢個仔條路會仲艱辛過佢個女.

不過佢地將來可能會過得好過好多人.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wysz 於 10-4-21 23:19 發表
其實係姑9平時返工要輪班,而佢老公長期係大6做生意,所以佢覺得無咩時間陪個女,又唔想個女對住兩個工人,所以將佢D時間排到好滿,連喘息嘅時間都有限.同埋佢個女衣家K2真係學緊小學4,5年班嘅野(姑9自己講,但姑9覺得好開 ...

好可憐

男爵府

點解d亞媽咁癲架, 要個小朋友返2間學校, 唔比佢地休息?

我識有2個都係咁. 一個住我個層, 婆婆個女住九龍, 婆婆每日要由葵涌去九龍帶個孫女上午返一間幼稚園, 下午又要返另一間, 聽佢婆婆講, 佢個女超級緊張, 暑假時, 上午要個孫女係尖沙咀學英文, 下午又要去灣仔跟詹瑞文開果間學戲劇, 再走去旺角學.... 每日個婆婆就要帶住個孫四處跑, 好慘! 佢話個孫女講過話好辛苦, 好眼訓, 不過小朋友個媽咪唔肯cut.

另一個媽咪又係, 上午要返nursery, 下午又要個女返playgroup, 攪到個女連病都無得休息.

大宅

因為書入面話小朋友6歲前學野都會好快好驚人,咁佢又想佢個女變超人,所以咪係咁谷佢囉~

首頁

尾頁

跳至