婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個「專家」99話大肚唔好食花膠,"話胎盤會唔開",生唔出喎。我歪
佢大肚個陣咁識食就唔會7個月肚都飲蔘茸大補酒,飲了一大杯,過了幾天肚痛,看醫生才知胎死腹中。
咁識食,就唔會成日食到肚痛,要三更半夜去急症室。
咁識食,就唔會响我大肚時,成日叫我飲豬肝水,
佢都食屎大。
成日阿之阿draw,扮晒專家。自己生個女,都唔識湊,湊到腦膜炎,弱智,仲等佢病,唔理佢,由得佢死埋添。而家見人嫁女有禮金,就想有個女,食屎!

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1# AHGU 的文章

你個99真係無得頂!亂嚟!女都比佢揍到傻埋!
大住個肚驚蝕底飲埋d咁嘅大補酒!bb都比佢害死!!真係一個超恐怖嘅人!

我99又未去到咁'顛'只係咩都要我戒.又迷信.又話整定支油比我出院搽(都唔知係咪屍油)!

總之就聽埋呢d老派人講陀仔,自己都驚!花膠我唔知食唔食得.但我99整咗,我發覺口味變咗驚濃味嘢!都無食到!
爆愛車縫作

別墅

花膠...我勁食個喎, 我bb不知幾易生

呢d人, 唯有當佢唱歌囉

大宅

嘩...你99真係

係喇, 點解唔好飲豬肝水既?? 豬肝水有咩用架??

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

雖然你99咁講野
但係你咁講野都好咩下

原帖由 AHGU 於 10-4-21 02:43 發表
我個「專家」99話大肚唔好食花膠,"話胎盤會唔開",生唔出喎。我歪
佢大肚個陣咁識食就唔會7個月肚都飲蔘茸大補酒,飲了一大杯,過了幾天肚痛,看醫生才知胎死腹中。
咁識食,就唔 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我都唔知花膠好唔好, 但我同蜜棗一樣, 有左之後怕左濃味既野, 所以只係食左一兩次.

人地話花膠長胎, 但我朋友真係食好多花膠, 結果7個月早產, 兩胎都係咁, 唔知關唔關花膠事!
今晚又OT!!!!

別墅

食花膠是對個大人同bb都很好,我7個月開始,每星期食一-兩次鮮奶燉花膠+冰糖,個女不知幾健康及硬正,手腳很大力,醫生(健康院姑娘及兩個醫生)也這樣說.而且我是順產.

複式洋房

原帖由 imaikoya 於 10-4-21 04:59 發表
嘩...你99真係

係喇, 點解唔好飲豬肝水既?? 豬肝水有咩用架??

好似話食內臟都唔係咁好
如果係餵人奶就更加唔好食
好似話會回奶

侯爵府

我又係食"鮮奶燉花膠",唔記得係咪每日都食,係我99叫我食的,仲整埋啲花膠比我叫我加鮮奶燉就得喎,但係我覺得"超鯹"好難食。唔知有咩效,不過我生的時候就好辛苦,足足生咗廿三個鍾才成功。頭四個鍾開零度,跟往四個鍾才開得二度,之後再四個鍾又四個鍾...............﹗
原帖由 doll_fish 於 10-4-21 10:24 發表
食花膠是對個大人同bb都很好,我7個月開始,每星期食一-兩次鮮奶燉花膠+冰糖,個女不知幾健康及硬正,手腳很大力,醫生(健康院姑娘及兩個醫生)也這樣說.而且我是順產. ...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

咁識食,就唔 ...

任何野食都唔可以過量, 適可而止, 你99湊到個女腦膜炎, 相信佢都唔想, 你唔好咁話佢啦.

你都就快做人阿媽喇, 有邊個阿媽唔想自己仔女健康快樂咁成長??? 有時d野係控制唔到架.

子爵府

好媽媽勳章

雖然你奶奶講既野可能唔O岩...佢講你聽完咪算囉...食唔食你自己可以決定...

[url=http://lilypie.com][img]

侯爵府

好媽媽勳章

same here...
我陀個囡果陣個個禮拜都食阿媽煲既鮮奶燉花膠(等99煲實PK),依家真係手腳好大力,好硬淨下,點解唔食?咪理你99,我都係順產的!

P.S. 點解豬肝水唔食得?我果陣大肚都有飲,不過生完就一定唔飲得,因為回奶的!
原帖由 doll_fish 於 10-4-21 10:24 發表
食花膠是對個大人同bb都很好,我7個月開始,每星期食一-兩次鮮奶燉花膠+冰糖,個女不知幾健康及硬正,手腳很大力,醫生(健康院姑娘及兩個醫生)也這樣說.而且我是順產. ...

公爵府

不過我都聽過花膠唔可以食得多, 否則 d 人奶會好 "杰"

男爵府

我有咗個女都三兩日飲一次豬肝水,唯一的壞處係會無人奶, 我生完個女個胸都無谷過, 一D奶都無.
但因為我有血壓低&貧血,所以飲咗係好好多(比起生第一胎)
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

花膠係對大肚婆好嫁~
不過唔好食咁多, 因為依家d海水好污染, 花膠水銀含量都好高, 一星期一次好啦~

男爵府

樓主, 就算個99幾唔好都好, 都不好鬧得太過分, 你99個女已經變了弱智, 又死了一個bb, 已經好傷心o架啦! 你現在都大緊肚, 都係積翻d口得好d. 你個bb一日未出世, 好多嘢都未知. 我都無謂講得太白.

咁識食,就唔 ...

別墅

花膠, 我老公買左好多, 之前老公都有整比我食, 不過聽講會長胎, 我肚入面個bb太肥, 所以唔敢食住, 因為花膠好好架, 真係會長胎!!

(生唔出既意思, 係唔係話bb太肥, 生得辛苦呀??所以講生唔出呀??? )

如果肚入面個bb輕磅, 你就真係要食多d啦!!

大宅

畀面勳章

由得99講乜都好
你知食得又對BB好咪去食
我99又係乜都一知半解
我陀第一胎佢同62不斷迫我食木瓜
我食完次次都狂嘔
後尾知道唔食得同佢講
仲鬧我亂咁聽人講
到今胎第二胎又想迫我食木瓜
我今次睬佢都傻
我由得佢同62upupup
最緊要我唔會食

民房

花膠可以食 但唔可能過量 用黎煲湯~ ~對媽媽同BB都好

伯爵府

畀面勳章

花膠係對個胎同孕婦有好處既. 唔洗食得太多, 一個星期一次,唔洗鄧, 就咁煲湯得架了.

花膠有長胎之效, 而且, 對我來說, 有助我柔軟身體組織, 我第一胎只痛4小時就生左了. 而第二胎, 只痛半小時就生左了. (一穿水, 完全唔痛, 已經開左4度).

所以我都會推介身邊既大肚媽媽適量地吃.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

首頁

尾頁

跳至