嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我唸有養貓狗既人都應該知道, 就算日日吸塵, 梳毛抹地, 地上唔多唔少都一定有毛. 我屋企有隻波斯貓, BB而家4個月大, 到佢識爬或者大個D識係地上玩時, 可以點做? 因為BB通常都好鐘意放野入口, 我怕佢爬到成手毛跟住又食左佢 各媽媽有無經驗分享呢? 用網床又怕活動空間太少, 困住貓貓又好似唔太好, 唔通困成世咩.... 唉....

子爵府

回覆 1# BEBIBE 的文章

幫隻貓剪個超短既髮型,SKIN HEAD最好,

大宅

BB爬或係地上玩時, 再用布清潔地下, 後加膠墊, 及把貓放在房內, 不要接觸bb.

伯爵府

養左三隻短毛貓, 呢D天氣開始勁脫毛. 同貓貓多D疏毛, 經常用紙拖板拖地啦!

大宅

wyeth冷知識勳章

i have one cat at home, and my maid clean the floor every morning. so far my baby is ok, i let my baby touch the cat everyday.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有一喵一狗,通屋走既(bedrooms除外)
朝早會吸塵+抹地,下午有時會再吸塵....so far都可以,可能佢哋都唔算甩太多毛

男爵府

可能真係要幫貓貓整番個SKIN HEAD先惦. 多謝各位意見.

大宅

我有養一隻英國短毛, 工人每人吸塵抹地之後, BB才落地玩, 佢地都好鍾意貓貓, 依家會爬去追佢, 又會PAT下貓貓! 佢地都無問題WO!

男爵府

其實我唔怕BB同貓貓玩只係怕BB食左D毛...我隻波斯D毛好勁...呢頭梳完吸完塵果頭已經有一堆毛球係地上滾滾下....

首頁

尾頁

跳至