嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

而家天氣潮濕, 亞女好野蚊
比蚊針到成面都係, 好心痛
應該搽乜野會防蚊架
蚊怕水可以搽面嗎?

男爵府

因我住低層,樓下係公園,一到夏天,我老公,個女都好野蚊,夏天我會加兩滴雙妹x花露水比bb沖涼,另外我剛在千色店買了部驅蚊機裝係房,24x ,又ok喎,暫時大細都無比蚊針.
原帖由 charmingkitty 於 10-4-22 09:14 發表
而家天氣潮濕, 亞女好野蚊
比蚊針到成面都係, 好心痛
應該搽乜野會防蚊架
蚊怕水可以搽面嗎?

大宅

好媽媽勳章

小朋友可以用蚊貼, 貼住來訓覺都可以, 我個囡都係勁野蚊, 成日針到成身成面都係......

大宅

好媽媽勳章

我住村屋, 全屋都裝上蚊網, 但d 蚊都可以入侵, 所以我用好多方法防蚊, so far 我女都冇俾蚊針, 以下可以參考:

花露水沖涼
用小黃雞果隻(音頻)驅蚊器掛起床頭<--- 曾經發現有蚊暈左係 bb 床ge地上 or 掛左 bb 身邊
掛個(uv light) 滅蚊機係 bb room 但要同bb保持一段長距離 <--- 曾發現蚊隻屍體
平日曬乾 d 橙皮, look 柚皮(天然蚊香), 必要時當蚊香燃點
唔好用蚊怕水茶面, bb 皮膚幼嫩, 已敏感, 盡量用天然野用 bb 茶
如果有 '蚊爛' 就同 bb 用皂水洗, 茶 '俄羅納英英' or 蘆薈 cream (有新鮮蘆薈更好)

瓜瓜哇哇哇

別墅

好媽媽勳章

謝謝各位媽咪
我已經買左一個驅蚊器, 但唔係好work
等我都試下滴兩滴花露水同佢沖涼
買埋個小黃鷄驅蚊器睇下惦唔惦

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

昨日係... 自由講場, 見到有位 mami 講, ecoway 買一支叫 "蘆薈凝膠", 會員價拆左係 $27.X

幫佢 BB 搽 D 蚊針位, 好快就唔紅

如果你 BB 無 GP6D, 用寶寶金水沖涼都得, 見你話要搽面, 就唔敢叫你用, 因為怕 BB 手多多整到入眼

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至