懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

早幾日媽咪話如果我諗住開刀生, 其實頭一個月都唔補得, 請陪月似乎無乜用. 我見有d mami 因此請陪月2個月, 不過條數就好甘囉.

我預產期11月15日, 本來都諗住請工人, 諗諗吓不如早d請工人10月番工, 等佢早d熟習環境, 到坐月時由我睇住佢幫bb 沖涼, 再由媽咪教佢買餸煮飯(for 坐月食)咪得囉.

唔知大家覺得咁樣work唔work呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

吓??? 原來開刀唔補得架???
我係新丁... 咩都唔識...

大宅

如果你媽咪可以幫手train個工人, 同埋你又識教佢點湊NB, 我覺得可以不用請陪月. 我係因為無老人家可以幫手, 自己又唔識, 所以先諗住請陪月教我同工人.

原帖由 Woojojo 於 10-4-23 15:09 發表
早幾日媽咪話如果我諗住開刀生, 其實頭一個月都唔補得, 請陪月似乎無乜用. 我見有d mami 因此請陪月2個月, 不過條數就好甘囉.

我預產期11月15日, 本來都諗住請工人, 諗諗吓不如早d請工人10月番工, 等佢早d熟習環境 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 QQQme 於 10-4-23 16:26 發表
吓??? 原來開刀唔補得架???
我係新丁... 咩都唔識...

開刀係唔可以即刻補架, 不過另外有jm就話只係頭3星期唔補得, 唔係頭1個月呀~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 clt_linda 於 10-4-23 16:45 發表
如果你媽咪可以幫手train個工人, 同埋你又識教佢點湊NB, 我覺得可以不用請陪月. 我係因為無老人家可以幫手, 自己又唔識, 所以先諗住請陪月教我同工人.

...

我好好彩有媽咪可以幫吓手, 不過佢始終年紀大, 落手落腳嘅唔幫得好多, 但有工人出手媽咪出口, 希望都work啦. 你要小心選陪月, 最好有朋友referral, 因為我朋友試過遇著個唔好嘅, 恰我朋友係新手媽咪, 吓吓同佢計錢計鐘, 買餸又勁打斧頭, 搞到我朋友錢就俾咗, 但坐月都坐得唔開心 !

大宅

我自己就因為唔想阿媽辛苦/麻煩, 也不打算讓工人幫bb沖涼, 所以坐月時會用陪月, 順便教下我一些專業知識

媽媽只會在我返工後, 來我home監督工人或幫bb沖涼, 所以我的情況會找陪月幫手.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 6夫人 於 10-4-23 23:16 發表
我自己就因為唔想阿媽辛苦/麻煩, 也不打算讓工人幫bb沖涼, 所以坐月時會用陪月, 順便教下我一些專業知識

媽媽只會在我返工後, 來我home監督工人或幫bb沖涼, 所以我的情況會找陪月幫手. ...

明白. 我係見到有d不負責任嘅陪月, 先開始擔心有可能仲差過無, 所以唯有請媽咪幫手睇住工人做囉. 我同媽咪住得好近, 所以都係咁先至有得諗咋.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Woojojo 於 10-4-23 15:09 發表

我預產期11月15日, 本來都諗住請工人, 諗諗吓不如早d請工人10月番工, 等佢早d熟習環境 ...

今日同d舊同事食飯, 有兩個生左, 佢地都話請陪月好~ 始終工人要湊b清潔果d 咁, 而陪月可以知道食乜對身體好~ 不過如果你媽咪都識呢d而又幫到手, 咁又可以再考慮下呀!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~瑤瑤~ 於 10-4-24 23:55 發表

今日同d舊同事食飯, 有兩個生左, 佢地都話請陪月好~ 始終工人要湊b清潔果d 咁, 而陪月可以知道食乜對身體好~ 不過如果你媽咪都識呢d而又幫到手, 咁又可以再考慮下呀! ...

初初爸媽都係叫我請陪月, 因為會專業d. 係宜家再諗如果開刀生嘅話, 頭3星期都唔補得, 咁媽咪都可以應付到膳食方面. 佢係差在唔敢同new born沖涼, 而我坐月果個月又唔方便濕水, 如果工人可以幫bb沖涼, 咁嘅安排又好似work到囉.

我都差不多時間搵吓有冇工人啱, 寧願早d叫佢番工熟習吓環境, 大家早d磨合吓先.

複式洋房

我媽咪都會喺我坐月嗰時幫我! 所以我都係請印傭咋, 諗住幫輕吓家務!! 而且我係選咗個有照顧初生BB經驗o既,起碼唔洗到時乜都唔識or好驚唔知點照顧個B! 不過都係要請到返嚟先知係咪真係okay...!!

民房

我之前都係開刀生, 亦都有請陪月, 但我個陪月有資深知識, 所以都有同我補架。陪月重教我話其實開刀生都有開刀的進補方法, 目的係會使傷口埋得好D, 身體recover快D, 之後真正進補都吸收得好D! (我之後就陪月的說法問過中醫朋友, 他說是正確的!!)

首頁

尾頁

跳至