網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

經常聽人講有關何生個名﹐請問佢係咪幫手轉運d貨去香港架﹖有無多d info可以share?
假設我在北京買貨﹐何生係咪會做中轉﹖咁我買野時係咪比何生地址比賣家﹖有無web site/MSN 可以share?

Thanks sis :)

大宅

畀面勳章

原帖由 Fullstop 於 10-4-23 15:56 發表
經常聽人講有關何生個名﹐請問佢係咪幫手轉運d貨去香港架﹖有無多d info可以share?
假設我在北京買貨﹐何生係咪會做中轉﹖咁我買野時係咪比何生地址比賣家﹖有無web site/MSN 可以share?

Thanks sis :) ...

喂, fullstop, 又係度見到你嘅
何生係中轉架, 買完嘢寄晒d貨去佢到然後叫佢幫我地寄返嚟, 係架, 買嘢時叫佢寄去何生個地址
http://shop34913388.taobao.com/
我今日都有d貨叫何生寄返嚟比我~

大宅

原帖由 小娜子 於 10-4-23 17:02 發表

喂, fullstop, 又係度見到你嘅
何生係中轉架, 買完嘢寄晒d貨去佢到然後叫佢幫我地寄返嚟, 係架, 買嘢時叫佢寄去何生個地址
http://shop34913388.taobao.com/
我今日都有d貨叫何生寄返嚟比我~ ...

哈衰鬼﹐又比你見到我添﹗哈哈﹗

我都係想學下點買野﹐但又唔明點解要經何生﹐除非你係晌老遠地方訂野﹐否則如果去深圳廣州果d,係咪直接寄會好d呢﹖﹗

大宅

畀面勳章

原帖由 Fullstop 於 10-4-23 17:46 發表

哈衰鬼﹐又比你見到我添﹗哈哈﹗

我都係想學下點買野﹐但又唔明點解要經何生﹐除非你係晌老遠地方訂野﹐否則如果去深圳廣州果d,係咪直接寄會好d呢﹖﹗ ...

通常我會問賣家寄香港幾錢, 寄廣州幾錢, 如果去幾間買嘢通常集埋一次寄去廣州再寄返香港個運費會平d, 我喺深圳買一間運費要15-20人仔, 廣州又要20-30人仔, 叫佢地寄廣州都係幾蚊, 再加返何生嘅運費平d囉~

大宅

我想問下何生晌邊個location架﹖

如果淨係同一間野買﹐係咪唔洗經過何生﹖
另外﹐如果我同好多間野買貨﹐但係何生點知邊d貨係我架﹖我見何生個taobao web好似無教人既﹖
最後想問下﹐每次拍何生個網都係RMB15,但如果計首重後應該會再加錢﹐咁洗唔洗再拍﹖定還是可以到付﹖

唔該晒。

大宅

畀面勳章

原帖由 Fullstop 於 10-4-26 12:01 發表
我想問下何生晌邊個location架﹖

如果淨係同一間野買﹐係咪唔洗經過何生﹖
另外﹐如果我同好多間野貨﹐但係何生點知邊d貨係我架﹖我見何生個taobao web好似無教人既﹖
最後想問下﹐每次拍何生個網都係RMB15,但如果計首重後應該會再 ...

我晏少少等boss出咗去, pm你吖~

男爵府

麻煩你PM埋我, 教埋我點做吖唔該
原帖由 小娜子 於 10-4-26 12:28 發表

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

麻煩你PM埋我唔該

大宅

原帖由 小娜子 於 10-4-26 12:28 發表

哈哈﹐Thanks so much...原來好多人同我一樣唔識架﹗哈哈~~ 你做左 master of tao bao!!

大宅

畀面勳章

原帖由 Fullstop 於 10-4-26 14:12 發表

哈哈﹐Thanks so much...原來好多人同我一樣唔識架﹗哈哈~~ 你做左 master of tao bao!!

其實我都係0910其中一個ma ma教我, 我先識咋 ~

大宅

畀面勳章

另外你地可以直接旺旺問何生都得
http://shop34913388.taobao.com

侯爵府

淘寶買野運番香港, 除左大件貨用物流計體積收費外都係寄快遞,只有少數係遂件計, 第一件幾錢, 之後每件幾錢, 多數係計重量, 首重/續重每公斤幾多錢, 直發香港起碼二十幾到三十幾蚊, 買一件貨都要收1公斤錢, d重唔肯發香港tim. 所以你要問賣家快遞首重/續重幾錢一公斤同埋你想買/或者買左嘅野總共有幾重.

好多舖都會有買二件/三件或者滿幾錢包郵, 係指國內嘅快遞錢, 或者有d寫賣家負責運費, 都係指國內. 我試過咋唔知照問係咪買二件/三件或者滿幾錢包郵, 香港都包, 有賣家肯, 不過多數都話只限國內. 你如果選擇直發香港都可以試下叫佢扣番國內郵費, d賣家都會應承, 但有d就唔肯.

以前我都好傻, 諗住同一間店揀多幾件除起條數平均快遞錢抵d, 結果買多左無謂野, 或者第一次幫趁間店貨不對辦就損失多左.
所以依家我地就算一間買一樣都會, 全部先送晒去何生度,, 何生間店響廣州, 佢收集晒買左嘅野之後再幫我地包埋一齊發去香港.
最好搵到國內免郵嘅, 就算要俾國內快遞錢都係幾蚊一公斤, 之後至寄香港可以慳番好多快遞錢.

你買唔同店嘅野就分開拍同俾錢, 同店主講要先發廣州再轉香港.
收貨人唔係寫自己資料, 要寫何长武转
XXX (
你旺旺名), 電話 - 13416220680, 收貨地址 - 广东省 广州市 白云区 新市萧岗花园中街21号档口, 郵編
- 510410.

何生網址係
:

http://item.taobao.com/auction/item_detail.jhtml?item_id=86ac46b27c4577e085c4f5e8cfe51d0e&x_id=0db2

你網上checkd貨邊間快遞同咩運單號, 自己一路網上追蹤住你發左果幾件貨,差不多到齊何生度就旺旺佢咁多件貨嘅資料, 等佢留意幫你收貨, 佢收齊之後會磅下幾件貨總共幾重, 然後好似買野咁拍條link,得何生改完價就可以確認付款,何生即晚就會發貨.

除非你買好多野,到廣州又唔同時間,要等好耐至收齊, 經廣州同你直接發香港都係差一日咁上下, 何生半夜發貨, 多數第日就送到喇.

但如果你只係買一間幾十蚊, 你要計下兩邊快遞加埋有無著數.再決定是否直發香港.
近來有人話何生成日唔覆佢地, 可能生意太多, 但我就一直無問題.

不過何生近來改為只發公司地址喇.

我知最近有人開始用另外一兩間集運, 詳情如何我唔清楚, 不過我諗應該差不多啩. 我自己就打算繼續會用何生, 因為一路用開佢, 成日咁多錢嘅貨寄去佢度再轉香港, 佢好老實又勤力, 比較穩陣,
你第一次發貨去佢度之前最好旺旺佢溝通左先, 佢試過太多單積壓就唔接新客.
有野唔明你可以再問

伯爵府

WOW...你地好PRO啊.

侯爵府

差 D 可以收錢幫人做代購喇. 哈哈!!!!

(不過我成日唔收錢幫BK sis買野就有.)

原帖由 klm402 於 10-4-26 16:53 發表
WOW...你地好PRO啊.

侯爵府

夏天玩到顛

等我今次試吓先

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小娜子 於 10-4-26 14:28 發表

其實我都係0910其中一個ma ma教我, 我先識咋 ~

可唔可以教埋我..

侯爵府

夏天玩到顛

用旺旺聯系何生,佢冇回應,咁點算?係咪可以照拍下貨品,先再通知佢?

大宅

想問下是否一定要經淘宝聯絡何生安排快遞?可唔可以用電話聯絡交易?

何生會否到店鋪收貨(店在深圳), 然後送到上門?

貨品是否要預先包裝好?何生不會安排包裝。

/

大宅

咁何生會唔會幫我check吓啲貨有無問題嫁, 如果有問題的話, 可以點做呢? Thx~

侯爵府

何生係響廣州, 點幫你去深圳收貨呀? 肯都要收錢, 咁你不如直接發香港喇.

你響唔同店舖買野佢地包好幫你發去何生度, 何生收齊會幫你再包埋一大包發黎香港俾你.

我地多數用旺旺同佢聯絡, 你打電話可以試試, 不過即係要俾長途電話錢, 何必呢? 而已果個電話我覺得佢未必得閒隨時會聽, 因為有店主有野想搵我照收貨資料打佢個電話多數無人聽ga.

其實有咩旺旺重好喇, 又可以留記錄.

原帖由 dummymom 於 10-4-29 15:14 發表
想問下是否一定要經淘宝聯絡何生安排快遞?可唔可以用電話聯絡交易?

何生會否到店鋪收貨(店在深圳), 然後送到上門?

貨品是否要預先包裝好?何生不會安排包裝。

/ ...

首頁

尾頁

跳至