懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

尋日做產檢既時候照到BB o係9wks後冇左心跳, 之後再去醫院check多次, 呢個已經係事實, 好傷心. 唔知係咪關自己事.之前一d徵兆都冇, 我一直都係冇害喜現象, 所以冇左更加唔知道, 只係成日都擔心bb係咪一直都健康成長.而家已成事實,都要面對同振作, 唔想令身邊既人擔心.
今次係第一胎, 好驚下一次會有陰影.
約左星期一o係法國醫院做刮宮手術, 請問做完手術之後要食d咩補返身體呢?有d咩要特別注意呢? 要過幾耐先可以再次懷孕呢?
我身體本身都唔係太好. 好驚做完手術之後會更加weak.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我第1胎都小產左,係自然流產,所以我唔洗做任何手術,返到屋企就等D血清左先食返D補血氣既野。我小產完3個月又有左,呀B而家14個月啦,放心啦,我身體都好差,雖然陀第2個好唔穩但係最後都順利出世,加油養好個身再黎過。我信BB會再返黎
感激遇上你~

大宅

我尋日朝都仲狂嘔,跟住同平時一樣去睇醫生,去
到照個 bb size有大到....但照極都無心跳!而家排星期一做
手術... 到而家我仲感覺到佢喺我個肚度.......我個BB係8週!

民房

我都感覺到佢O係我個肚度. 只係冇左心跳..
星期一我就要同佢永別喇.
我好擔心如果第二胎會有陰影呀.

民房

你係咪要等多一個星期先做手術呀? 係咪一直都冇心跳OR好似我咁突然冇左心跳? 因為BB有一直咁長大, right? 我bb係停留左係9weeks冇再成長.
原帖由 yoko280304 於 10-4-24 20:16 發表
到照個 bb size有大到....但照極都無心跳!而家排星期一做
手術... 到而家我仲感覺到佢喺我個肚度.......我個BB係8週! ...

民房

thank you for your supporting, 我會努力過但應該要過多半年先. 要調理返個身體先.
原帖由 kiko_mami 於 10-4-24 19:54 發表
我第1胎都小產左,係自然流產,所以我唔洗做任何手術,返到屋企就等D血清左先食返D補血氣既野。我小產完3個月又有左,呀B而家14個月啦,放心啦,我身體都好差,雖然陀第2個好唔穩但係最後都順利出世,加油養好個身再黎過。我 ...

別墅

I suggest to check it again after a week and before u hv the abortion! Since some people said they don't hear any heart beat till 10 weeks; moreever the baby still growing right?

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 lokyee94 於 10-4-24 17:14 發表
尋日做產檢既時候照到BB o係9wks後冇左心跳, 之後再去醫院check多次, 呢個已經係事實, 好傷心. 唔知係咪關自己事.之前一d徵兆都冇, 我一直都係冇害喜現象, 所以冇左更加唔知道, 只係成日都擔心bb係咪一直都健康成長. ...

其實初期懷孕有10%會自然流產,絕對唔關你事架!只係bb自己唔健康所以會走. 你有時間就過黎"想生BB"度睇睇,我地好多JM都有過同樣經歷,經過一輪調理之後都已經成功接番BB返黎. 加油!

男爵府

BB得8週, 有時可能未必準, 不如等多1個星期或者搵多個醫生檢查至下決定啦.

原帖由 yoko280304 於 10-4-24 20:16 發表
手術... 到而家我仲感覺到佢喺我個肚度.......我個BB係8週! ...

大宅

我4月2日嗰日第一次見紅,去咗睇婦產科....佢話個胎比較細同扁,要我瞓1個禮拜床,過咗一個禮拜都仲話無進展,第日即刻轉咗個婦產科,人哋1照已經問我見唔見到有嘢跳緊,個醫生話見紅唔緊要,最緊要係見到個b有心跳.....佢同我打針同比葯我食....維持咗兩個禮拜都好地地,,唸住星期五可以唔駛再打針啩...點知真係唔駛再打.....因為打都無用了!!!呢兩日根本連瞓都瞓唔到,,,都唔知做咩好,,,等聽日見醫生先算!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lokyee94 於 10-4-24 17:14 發表
尋日做產檢既時候照到BB o係9wks後冇左心跳, 之後再去醫院check多次, 呢個已經係事實, 好傷心. 唔知係咪關自己事.之前一d徵兆都冇, 我一直都係冇害喜現象, 所以冇左更加唔知道, 只係成日都擔心bb係咪一直都健康成長. ...

我同你個CASE差唔多...不過我個胎就一直都無心跳...
等左一個星期再照都無心跳...醫生仲話個胎縮緊...
唉....我都係一直都無害喜現象....不過好多人話唔係人人都有害喜現象....我諗都唔係好關事的

我都BOOK左法國呀...我星期二入院...星期三朝早做手術
希望可以快D復原LA...你要小心身體呀...
之後要好似坐月咁補番下...咁下一次BINGO的時候就唔使咁擔心....

今次GE小產唔係完全因為你身體唔好GE...都有好多原因嫁...唔好諗埋一邊, 怪哂自己....唔好俾咁大壓力自己LA..唔係對下一胎都唔好嫁! 加油!

民房

你好,請不要傷心,會影響身體,每次有BB頭三個月都容易小產,其實小產都要坐月,找個信得過的中醫師,開D適合你体質的〝生化湯〞清左裡面D瘀血,再飲一個月調理身體的湯劑及滋補燉品多點休息,身體好快就會調理番好,記得下次有BB就要小心飲食喇。

禁止訪問

別墅

唔好唔開心la...可能bb本身有問題先唔想媽媽辛苦la...
有時好多嘢都唔可以強求...順其自然la...總之知道自己有左...做好本份就ok...(佢要走你都留佢唔住ka)
anyway...你e+都要食多d健康有益的食物....
若無人照顧你...你buy d雞精食la...真係好好ka...
養好d身體迎接下一個bb 吧...take care

複式洋房

希望你盡快調理好身體啦~

其實小產之後要好好調理身體, 唔可以忽略, 孕婦生完要坐月, 但小產後稱為"小坐月", 所以都好重要架~

大宅

size有大到冇心跳,點解唔睇多個醫生等多兩個星期?

我睇某位幾出名嘅中醫,佢話有啲小朋友比較懶,有個case係一直未有心跳,連西醫都叫打定輸數,中醫叫嗰位病人唔好理西醫講咩,結果等多兩個星期先有心跳,BB而家出咗世啦。

大宅

我上年12月小產,因為老人家唔識,我自己主要係食木耳豬潤瘦肉湯去清啲血,之後食薑飯同八珍豬腳薑(有送貨服務),之後再睇中醫調理。

我剛剛有咗兩個月,老實講,陰影實有,我之前作小產tim,我叫自己咩都唔好諗,乖乖食中葯安胎。

大宅

我第1.2胎都小產,,不過我之後都無理,,因為屋企人吾識...99又吾理...我無了第2胎之後,只系自己去睇中醫...之後好快又有了仔仔啦...仔仔好健康,出世有9.5lb!!!
小嵐*要健康快樂咁長大呀!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至