母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家阿女三個月,o係佢未夠兩個半月o既時候就學識咗用奶樽(當時用咗三日時間就學識),之後o係呢兩個幾星期亦不定時咁用過奶樽食7次,都冇問題ga,食得ok!但無la la隔咗4日冇用奶樽,竟然唔肯用,搞成半個鐘一啖都唔肯食,而家已經有兩次唔肯用樽食啦(分兩日)!真係令我好煩惱呀!因為我已經pump到成個冰箱都係奶,如果佢唔肯用樽,我辛辛苦苦pump出o黎d奶都唔知點。而且佢唔識用樽,我就變咗冇得出去行下,relax下。真係好煩!(加上我有時要番工ga)
各位媽咪,你地有人試過咁嗎?之後點?請分享下。

別墅

咁你唯有再train過佢用奶瓶食啦.

大宅

有多d媽咪有呢類經驗嗎?請幫下手。Thanks!

男爵府

我個b都係咁,最後我只好用自己奶頭引佢開口食順左就急速換做奶樽,來回幾次總算食完支奶...

大宅

原帖由 MakBabies 於 10-4-27 16:17 發表
我個b都係咁,最後我只好用自己奶頭引佢開口食順左就急速換做奶樽,來回幾次總算食完支奶...

咁而家能夠完全一次過食到奶樽未?你呢種法做咗幾多日?

大宅

好媽媽勳章

我個b都係咁, 當時佢又啱啱 hate 奶期, 我咩都試勻, 用匙更喂都試過, 後尾就轉奶樽, 轉咗好幾個奶樽都唔得, 我媽咪試過去我屋企抱我個B 去我公司俾我埋身喂 但長遠唔係辦法, 後尾卒之試咗隻 TT 奶樽就得咗了. 你都同你個 B 試下轉奶樽 ah, 或者係奶樽問題都唔定.

大宅

原帖由 tungching 於 10-4-28 00:05 發表
我個b都係咁, 當時佢又啱啱 hate 奶期, 我咩都試勻, 用匙更喂都試過, 後尾就轉奶樽, 轉咗好幾個奶樽都唔得, 我媽咪試過去我屋企抱我個B 去我公司俾我埋身喂 但長遠唔係辦法, 後尾卒之試咗隻 TT 奶樽就得 ...

我都有諗過呢個問題,但老公叫我俾d耐性再試下先喎!

大宅

我個b又係之前間中用過奶樽都冇問題, 我臨返工嗰個禮拜日頭正式由nanny取代餵奶, 第一餐搏鬥咗成個鐘都唔食, 第二餐nanny用奶咀tum佢瞓著靜靜雞換咗做奶樽, 佢就話咁快食晒樽奶, 咁樣餵咗幾餐就肯食番啦. 期間我都有叫nanny喺佢食到近尾聲 (唔食都冇所謂嗰時)整醒佢, 等佢知道自己食緊奶樽, 可能都有幫助.

別墅

我上胎都係咁, 兩個幾月時開始train用奶樽飲人奶, 得左一排, 到我返工時,突然完全唔肯用, 睇住d冰奶暖番後響度side, 肉都赤, 個女成日食得三安奶, 仲肉都痛埋....
但係都無計, 我只可以講, 無野好做, 只可以繼續train佢.

我果時轉過三款奶樽, 最後tommee tippee肥樽佢就無咁抗拒, 最後都成功左.

我今胎都係全人奶, 都驚有呢個問題, 所以都諗住一滿左月就train細b用樽.

子爵府

我還有一個星期就要返工,而家開始試俾奶樽個囡飲,我用母乳奶咀的,不知是否這個原因,囡囡食幾啖就唔食,要迫咁先食多幾啖,最後要用成個鐘先食得70ml。
我知道bb食母乳奶咀會辛苦d,但我又怕佢會乳頭混淆,因之前試過用nuk奶咀,佢唔識啜我個乳頭。我覺得自己好似好衰咁,為左唔令個囡唔會唔識埋身食,而要佢咁吃力咁用奶樽食,因試過用nuk奶咀,佢係食快好多。
曾經有許多次想用返nuk奶咀俾bb食,但我老公阻止,他擔心bb唔識埋身食,若我再乳線塞,bb會唔識幫我啜通佢,唉,好矛盾呀!
各位媽媽,有沒有一些建議給我?
不知你們的bb會否這樣?bb要到多大個才不會有乳頭混淆?

大宅

之前都試過,由出世到兩個月時都一個禮拜食一次奶樽,不過連續二三星期無食,佢就唔肯再食.佢喊到飛起.我都好煩過.覺得pump埋d奶都無用,仲停左pump奶添.

過多幾日後,我去街,屋企人迫佢食初時都唔得,不過等左好多個鐘佢真好餓就肯食.

之後又係等佢真係好餓佢就肯食.過左兩個禮拜就肯食返了.

而家佢pigeon同nuk都肯用. 佢而家三個月第四個week.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊