跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我阿b依家都係成日半夜(4,5 點)會醒及喊, 有時要俾d水佢飲先settle到.
有冇其他bb有咁嘅情況? 有咩方法令bb瞓得好d?

別墅

都已經半歲., 會唔會BB 食唔夠.又祖者佢玩得太癲.訓唔林呀. 所以就會醒, 呢D都係我bb 之前半夜起身既問題.

原帖由 monitat 於 10-4-26 13:27 發表
我阿b依家都係成日半夜(4,5 點)會醒及喊, 有時要俾d水佢飲先settle到.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 monitat 於 10-4-26 13:27 發表

Darren bb之前都係咁, 一晚叫幾次, 但係就合埋眼, 每次都要比奶咀先可以訓番, 但係上個星期開始又可以一覺訓番天光啦.
Darren Lo :  10 Oct 2009

大宅

my girl is also like that, almost everyday! most of the time i just pat her chest for a while and she sleeps again. .. but sometimes i need to carry her...

大宅

我阿仔都係一樣....問過醫生佢話正常 再比d時間~~呢兩日我嘗試加左20ml比佢吃,第1日6點先醒第2日又係半夜..睇下今晚又點:(

別墅

好媽媽勳章

原帖由 LOKLOK904CHOY 於 10-4-26 16:33 發表
都已經半歲., 會唔會BB 食唔夠.又祖者佢玩得太癲.訓唔林呀. 所以就會醒, 呢D都係我bb 之前半夜起身既問題.

但我每餐開180ml俾佢都成日食唔晒.

別墅

咁樣.. 又會唔會天氣影響佢.太熱 or 太凍.佢地都訓唔林.
之前好潮濕又熱.我bb都係訓訓下就喊醒... 原本佢唔舒服因為好熱咁.後未開左個抽濕機既air clean 功效.咁佢就訓得好d...而家你要續樣野去睇.究竟bb 做咩事呀..
加油啦.

原帖由 monitat 於 10-4-27 13:40 發表

但我每餐開180ml俾佢都成日食唔晒.

別墅

真係煩...呢排又輪到我bb 又半夜喊醒,成日都訓唔"林",要去到4點幾.先可以訓到,到第2朝7點起身.
唔知會唔會而家bb 玩多左.夜晚會發夢 or 唔肯訓呢.
除左比保嬰單佢食.仲有咩方法呀.

男爵府

軒軒都係咁呀!
細時可以一覺瞓天光,依家差不多晚晚半夜都喊醒........
我問過醫生,佢話bb呢個時間開始會發夢,所以或者會係發因為惡夢喊醒~

大宅

Adelaide都會, 一個禮拜都會有2,3晚係咁, 好似出完街特別容易會, 我覺得佢似發惡夢呀! Daddy mommy抱下就好快瞓番lu

男爵府

我阿b都係呀
尋晚仲要喊醒好幾次, c6又要抱又要餵水, 最後倦到要攬住佢一齊睡, 不過都係睡得一陣又要起身返工

複式洋房

嘩~原來咁多BB都係咁架.我個仔都係.成日瞓唔冧,郁來郁去,要去捉住佢對手,或俾返個奶嘴佢就瞓返.依個星期開始同佢分房瞓,D既BB床. 一晚醒幾次,仲要黱過隔進房,攪到晚晚自己好似無瞓到咁.晏覺要陪佢瞓多個零鐘叉下電.

大宅

好媽媽勳章

我阿仔呢排又係咁....... 仲要抱住都喊...已經比左水佢飲, 又換片..不過都冇用...點解咁呢?

大宅

我bb而家又係咁, 之前都可以一覺瞓天光, 而家4點5點6點唔定, 飲水都唔得, 試過抱住成個鐘頭至瞓番著, 不過又差唔多到食奶時間, 之後又冇得瞓.

別墅

我仔仔間中都會喊醒, 應該係發惡夢, 因為通常都係日頭見到陌生人喊過.
Little Rice was born on Oct 23, much earlier than expected date Dec 01. :P

洋房

我個仔都係咁,原來個個小朋友都有LI個問題。。

複式洋房

我bb到現在都瞓唔好, 有時1晚可起5次身! 1點幾, 2點幾, 3點幾 ....; 有時瞓著未醒都哭 (可能發夢); 好少1覺瞓天光, 婆婆無得瞓, 好慘!
嚴重亦有給保嬰單, 作用不大o

大宅

我bb仔 又唔多係咁wor, 佢一向都瞓得幾好, 好多時都一覺瞓天光! 不過呢個星期因為吽牙仔就夜晚要喊1-2次! 我唸出牙真係好辛苦....

我發覺bb 開始大, 識得忍尿, 有時可能係想去vv所以喊 (喊人同佢vv) 幾乎我次次見佢喊, 同佢去 vv, 佢都好大篤尿架!!

咁之後換過片片, 飲幾口暖水, "暗"下佢, 跟住又可以瞓返!

複式洋房

我阿B 成日瞓瞓下摔面, 抓頭, 踢被, 真係樣樣齊, 要比個奶咀先搞得掂.

別墅

有時可能佢地肚仔痛,有肚風.所以唔舒服喊醒,你試下幫BB 按摩下個肚仔啦.

首頁

尾頁

跳至