跳至

首頁

尾頁

大宅

第2胎o既mama你地抱大bo既時候要小心o的, 千其唔好格硬o黎~
事緣係上個sat我自己同呀女(3歲3個月, 35lbs)去街, o係等buso既時候, 呀女係咁擒攔, 咁我就諗住抱佢上攔到坐啦, 點知佢反抗話唔抱, o個下我用力抱成條頸扯一扯, 痛到飛起, 個人即刻麻一麻, 跟住個頭覺得好wing同埋好想嘔..嚇到我自己冷汗都標埋...即刻捉呀女埋chair坐陣先冇乜野咋..但係條頸就好似訓o黎頸咁唔擰得囉...
你地湊仔o既時間真係要就住呀~~~

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

醒目開學勳章

多謝妳的溫馨提示, 大家都小心d啦~ 不過, 小朋友仲細, 有時心急得濟我都會一手抱起他便行...尤其是當返學就快遲到嗰陣

大宅

原帖由 bb0606 於 10-4-27 00:14 發表
你都要保重身體呀...你個女咁重既? 我個仔就4歲先36磅喳....

哈哈, 佢依家已經好好嫁喇, 佢遺傳左佢老豆o既雙骨+大骨架, 似佢老豆咁高d, 佢2歲o個陣已經34lbs lu, 不過個磅數就keep左1年多o的, 淨係個人拉高o左~
我frd個女仲勁, 同我女咁大, 高3cm, 40lbs有多添喇~

大宅

原帖由 ChaCha424 於 10-4-27 00:23 發表
多謝妳的溫馨提示, 大家都小心d啦~ 不過, 小朋友仲細, 有時心急得濟我都會一手抱起他便行...尤其是當返學就快遲到嗰陣

如果番學我就唔會同佢急, 遲到就由佢喇, 我個女間學校o係半山, 要行條攞命斜上去... 好彩我要番工, 都係間唔中先同佢番下學~
你仔仔依家2歲多d, 如果廿幾磅o既話應該都仲可以抱得好舒服... 我個女30幾磅好多時我都抱到死死下, 個肚又大, 抱呀女又一定要抱高o的唔好'澤'到個肚喎...真係好鬼辛苦~

大宅

好媽媽勳章

真係小心d呀...平時好少抱女, 但有次抱佢我都比個女踢左個肚一下, 要即刻坐呀, 我個肚唔算大, 呀女2歲得果20lbs到, 不過有時d無情力就會傷到自己

複式洋房

回覆 3# koala小寶寶 的文章

你frd個女真係好勁呀,我個仔5歲半都係42磅,平時真係好少抱佢(都5歲半),不過當佢唔願起身返學我都會抱佢去刷牙洗面~

複式洋房

好媽媽勳章

多謝你的提醒!!
我好耐無抱過仔仔了,因為爸爸唔准我咁做.出街多數佢陪我出,佢抱仔仔.我自己都唔敢亂抱,小朋友d無情力真係好勁的..你自己都要小心d呀..唔好死撐呀!!

大宅

原帖由 維他檸檬茶 於 10-4-27 11:39 發表
多謝你的提醒!!
我好耐無抱過仔仔了,因為爸爸唔准我咁做.出街多數佢陪我出,佢抱仔仔.我自己都唔敢亂抱,小朋友d無情力真係好勁的..你自己都要小心d呀..唔好死撐呀!! ...

咦咦..你仔仔大我個女3個月咋喎~
我就冇得唔抱喇, 因為我老公係放wkday, wkend除非孖埋我99一齊, 如果唔係就得我同我女2個人...好彩我個女都好少摟計/整到我咋~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 koala小寶寶 於 10-4-27 00:02 發表
第2胎o既mama你地抱大bo既時候要小心o的, 千其唔好格硬o黎~
事緣係上個sat我自己同呀女(3歲3個月, 35lbs)去街, o係等buso既時候, 呀女係咁擒攔, 咁我就諗住抱佢上攔到坐啦, 點知佢反抗話唔抱, o個下我用力抱成條頸 ...

我囡同你囡囡一樣大, 我都試過因為佢扭計抱起佢時扯到個肚,痛咗成日.
其實自從有咗之後, 老公已經唔俾我抱阿囡, 不過有時真係唔忍心唔抱佢. 同埋唔知係唔係老公抱得佢唔舒服, 阿囡始終都係鍾意我抱佢多D. 好似今日同佢去打流感針, 阿囡係都唔要老公抱, 一定要我抱住打針. 好彩我抱時佢都唔會亂動, 所以用啱力就啱位我都會繼續抱佢.

複式洋房

好媽媽勳章

係呀..我仔仔3歲半啦!
咁你真係要小心d啦..儘可能找多個人陪你出去啦..
我個仔而家31llbs,但我好耐之前都好少抱佢,因為實在抱唔起,抱一陣行一段路手都抽根.
晚上同仔仔訓我都怕佢踢到我..佢好反訓架..可能男仔粗魯d..哈哈!

原帖由 koala小寶寶 於 10-4-27 13:37 發表

咦咦..你仔仔大我個女3個月咋喎~
我就冇得唔抱喇, 因為我老公係放wkday, wkend除非孖埋我99一齊, 如果唔係就得我同我女2個人...好彩我個女都好少摟計/整到我咋~ ...

珍珠宮

我個女而家歲半咋, 佢都好勁0架, 同佢訓0係度換片, 佢會單車腳咁不停向我踢, 我已經同佢講過好多次baby痛痛

大宅

原帖由 維他檸檬茶 於 10-4-27 15:59 發表
係呀..我仔仔3歲半啦!
咁你真係要小心d啦..儘可能找多個人陪你出去啦..
我個仔而家31llbs,但我好耐之前都好少抱佢,因為實在抱唔起,抱一陣行一段路手都抽根.
晚上同仔仔訓我都怕佢踢到我..佢好反訓架..可能男仔粗魯d. ...

哇..你個仔仲輕過我個女喎, 我地呢度有好多大b都係around 3歲~
我反而又ok, 因為不嬲都係咁樣抱呀女, 都抱到慣, 只係抱得太耐就唔夠力囉~
有時都冇計啦, 我每個wk有5日見到我99/同佢食dinner...唔想再sat,sun下下都要對住佢呀...雖然我同佢關係好好o者~ 其實通常都係約左frd一齊去街, 但係始終出入都會係得我同呀女~ 有d位真係會避免唔到~
呀女夜晚都係同我訓, 不過好彩我老公番night shift, 1個wk有6晚都係得我同呀女訓, 所以就訓得都好鬆動下~唔驚, 遲o的可能要加個cusiono係我同呀女中間啦~

大宅

原帖由 Qbear 於 10-4-27 15:38 發表

我囡同你囡囡一樣大, 我都試過因為佢扭計抱起佢時扯到個肚,痛咗成日.
其實自從有咗之後, 老公已經唔俾我抱阿囡, 不過有時真係唔忍心唔抱佢. 同埋唔知係唔係老公抱得佢唔舒服, 阿囡始終都係鍾意我抱佢多D. 好似 ...

我知呀, 你都係0701mami嘛, 好攪笑, 到第2胎又係同年同月~
肚痛添呀, 咁真係要好小心先得喇~ 我就好lucky呀女都好生性, 知有妹妹o係肚度, 佢都會小心o的唔好整到我~ 不過就係衰在太懶囉, 成日都唔願行, 要人抱~ 如果我99/老公o係度, 通常都係佢地負責抱佢, 不過有時我個女都好衰, 係都要我抱, 咁我就會抱一陣囉..
但係有時得我同佢2個, 佢又好眼訓, 抱住訓左, 我都唯有死頂, 抱住佢行番屋企~

大宅

原帖由 咖央 於 10-4-27 16:51 發表
我個女而家歲半咋, 佢都好勁0架, 同佢訓0係度換片, 佢會單車腳咁不停向我踢, 我已經同佢講過好多次baby痛痛

歲半又好難講得明o既, 唯有係自己就住就住囉, 不過我女歲幾o個陣好多時佢都係企o係度俾我換片嫁~ 一係你試下佢like唔like咁樣囉~ 保護下自己好~

珍珠宮

原帖由 koala小寶寶 於 10-4-27 18:28 發表

歲半又好難講得明o既, 唯有係自己就住就住囉, 不過我女歲幾o個陣好多時佢都係企o係度俾我換片嫁~ 一係你試下佢like唔like咁樣囉~ 保護下自己好~ ...

企0係度換片我都試過呀, 坐potty之後囉. 幾好, 但我辛苦d, 要跪0係度
佢著學習褲, 99話佢皮膚敏感, 所以仲要著有貼既褲

大宅

我同你一樣,成日比大女伸腳,不過我知呢D係無情力,唯有換片前同佢講,小心踢到細B囉!

原帖由 咖央 於 10-4-27 16:51 發表

大宅

我之前胎盤低, 好早已經唔敢抱阿女LU.....

依家阿女知我唔會抱佢, 所以唔會扭抱.....唯有攬攬......

洋房

好媽媽勳章

好在我大女都叫乖...
平時佢會錫到我個肚爆...
仲成日0係街扯起我件3 KISSKISS
抱佢就唔太辛苦...
佢宜家19個月都係得18磅幾....
而且佢又唔係太郁(抱0個陣)
不過我發現有左之後佢蝦我抱
宜家都陀到6個半月啦...呵呵~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大家都要小心D...小朋友D無情力.

我個女兩歲半,成日都要抱,不過佢得10KG..唔係好重...但我都覺得好辛苦...

首頁

尾頁

跳至