烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無人識整涼拌粉皮既"粉皮"呀? 或者知道邊度買平d? 之前喺百x買$1? 一包得半碗! 十幾人食都唔知買幾多包至夠!! 所以想自己整!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 ronitng 於 10-4-27 10:14 發表
請問有無人識整涼拌粉皮既"粉皮"呀? 或者知道邊度買平d? 之前喺百x買$1? 一包得半碗! 十幾人食都唔知買幾多包至夠!! 所以想自己整!

可以去南貨店/糧油雜貨店買"乾粉皮"(一包10塊約$13-5),包裝上有浸泡方法
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

禁止訪問

別墅

wong2323:
唔該哂呀

別墅

girl_girl_email :
我係想整黃瓜粉皮呀.

子爵府

大廚勳章

我覺得如果想整正宗的粉皮,應該買一條條好像闊面甘闊的一包裝, 我在佐敦間裕華買過, 好像10一包.

珊瑚宮

以前南貨鋪eg.三陽號有新鮮賣,好食好多.
自製,好似用綠豆粉,蒸朱腸粉方法蒸.
玩具萬歲!

別墅

請問三陽號喺邊? 另知唔知自製的份量?
Thx!!!!
原帖由 fitfish 於 10-5-1 11:04 發表
以前南貨鋪eg.三陽號有新鮮賣,好食好多.
自製,好似用綠豆粉,蒸朱腸粉方法蒸.

珊瑚宮

三陽號...時代廣場右手邊斜對面馬路過紅綠燈.
九龍城街市傍.(先打電話問下有無).
自製我未試過,但曾見有食譜教過,用綠豆粉.
可浸乾粉皮頂檔.
玩具萬歲!

別墅

fitfish: Thx!!!!

首頁

尾頁

跳至