烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

召藥師 :
我今日整咗芒果糯米滋, 但個皮蒸完之後一"pet"嘢咁, 完全黏住隻手, 無辦法整到!!
食譜如下:
糯米粉 140g
粟粉 10g
50g
1湯匙
芒果汁 1(不會用全部)
芒果 2
椰絲 5(大約)
做法:
1. 2個芒果切粒
2. 1個芒果和3-4匙芒果汁放入攪拌機內,打至無粒粒
3. 糯米粉,粟粉,糖篩入大碗內,加入2.做的芒果液拌勻
4. 之後續少加入芒果汁拌勻(我用維他),大約寫到8字就可以(我用了1/3)
5. 把已拌好的粉團放入一隻搽了油的碟內,水滾後蒸15mins,關火焗10mins才開蓋
6. 蒸完放涼, 便立即可以戴上手套包上芒果粒, 黏上椰絲, 雪凍食或即食都可以

請問(4)大約寫到8字就可以是什麼意思?
個皮我試過好似食年糕咁ga!
請問邊度出問題? 唔該哂!!!

伯爵府

你可以係yahoo搜尋韋太烹飪教室, 內裡有教整芒果糯米糍, 我都跟過好多次, 好好味道, 而且, 可以放入雪櫃保存2-3日都仲軟身架。

原帖由 ronitng 於 10-4-28 03:47 發表
召藥師 :
我今日整咗芒果糯米滋, 但個皮蒸完之後一"pet"嘢咁, 完全黏住隻手, 無辦法整到!!
食譜如下:
糯米粉 140g粟粉 10g糖 50g油 1湯匙芒果汁 1盒(不會用 ...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 ronitng 於 10-4-28 03:47 發表
召藥師 :
食譜如下:
糯米粉 140g粟粉 10g糖 50g油 1湯匙芒果汁 1盒(不會用 ...

路過~
完全黏住隻手 <<< 一定黏 kor wor...用嗰隻即棄手套包好啲

詳情click>>呢度<<

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

你可以帶即棄手套, 做時查少少牛油上手套先, 咁就唔使黏住隻手

召藥師 :
食譜如下:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

個點係用來形容漿糊稀杰程度,可以快手大約拉到個8字都未化開哂。

糯米糍皮一定粘手架,要戴膠手套(可塗少量牛油,但千祈唔好太多,否則個皮包完餡粘合唔到),又或者用保鮮紙隔住來包。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

唔該哂各位!
我估係我個食譜度, 個皮無+油, 所以勁粘手呀!!! 我會再整多一次!

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

原帖由 tsuitung 於 10-4-28 10:00 發表
你可以係yahoo搜尋韋太烹飪教室, 內裡有教整芒果糯米糍, 我都跟過好多次, 好好味道, 而且, 可以放入雪櫃保存2-3日都仲軟身架。

呢個食譜我上次跟住做, 做D粉蒸完太軟, 完全包唔到餡, 塌曬落黎, 唔知邊到出錯?? 其實用+100度既熱滾水黎開粉, 搞混再攞去蒸係咪會咁呢? 點解唔用室溫水開粉呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

路過...
我自己都有整.不過食譜同你唔同..但如果帶左手套,應該唔痴手架...
請不要點評我,謝謝!

伯爵府

這個麵糰好軟身, 但好好味道, 食唔晒擺係雪櫃都可以keep到2日都仍然好軟熟, 用+100既熱滾水開粉, 目的係先將D粉撞熟佢, 到蒸既時候會容易熟。

原帖由 myapple 於 10-5-31 10:52 發表

呢個食譜我上次跟住做, 做D粉蒸完太軟, 完全包唔到餡, 塌曬落黎, 唔知邊到出錯?? 其實用+100度既熱滾水黎開粉, 搞混再攞去蒸係咪會咁呢? 點解唔用室溫水開粉呢? ...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

原帖由 tsuitung 於 10-6-1 07:31 發表
這個麵糰好軟身, 但好好味道, 食唔晒擺係雪櫃都可以keep到2日都仍然好軟熟, 用+100既熱滾水開粉, 目的係先將D粉撞熟佢, 到蒸既時候會容易熟。

但係d粉糰軟到包唔到糯米糍喎, 可唔可用80-90度既熱水唔用100度呀?

首頁

尾頁

跳至