自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

唔好笑我, 我最渣屎就係grammar, 咁多年黎我都攪唔清楚:

如果話你有冇收過xxx俾你既payment, 英文應該係:

a) Do you receive payment from xxx?
b) Do you rec'd payment from xxx?
c) Did you receive payment from xxx?
d) Did you rec'd payment from xxx?
e) Have you receive payment from xxx?
f) Have you rec'd payment from xxx?

麻煩晒大家....我等大家既回覆, tks~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

c) Did you receive ............

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

文法上
c) Did you receive payment from xxx?
f) Have you rec'd payment from xxx?
都啱

語氣上did you係單純指有無收到,而have you係指收到未(即應該要收到),語氣強少少。

如果係我既客人,我會用did you,如果我係客人,我會用have you
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢d好多時係陷阱, 如果係我, 一舨會寫, Please confirm if you have received the payment.

睇返網上d英語教室, 要睇時間, do 係現在式, 除非你問人現在或者時常進行的事先用, 所以唔適用!

Did係past tense, 單純問人過去有冇發生呢件事, 一般係有時間性, 例如, Did you receive the payment this morning?

Have係present perfect tense, 如果用have, 咁發問者係expect 對方最近已經或將會(soon)進行一件事, 而發問者唔在意件事何時發生, 但係呢一刻佢想知發生左未.

我自己理解同eeb有少少倒轉, 應該係expect佢有入錢但係唔知入左未就用did, 但係唔care, 單純想問入左未就用have, 我相信其實did同have都無錯, 睇你想唔想強調個時間!

講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

正正因為"Did係past tense, .... 有時間性"
"Have係present perfect tense, ...而發問者唔在意件事何時發生, 但係呢一刻佢想知發生左未"

所以用did you receive 係單純指有無收到而have you received 係指收到未 - 即有潛台詞"you should have received it"

舉個案子,寄本地信通常1-3日到,咁第1-2日,用did you 會好過用have you,第3-4日,兩者都差唔多,第5日後,用have you 會好過用did you

又例如下午5/6點,問阿仔做完功課未,用did you finish your homework,夜晚10點,阿仔玩緊而你又知阿仔好大機會係未做完功課,就用have you finished your homework,因為有潛台詞"you should have finished it"

原帖由 Bman 於 10-4-30 12:01 發表
呢d好多時係陷阱, 如果係我, 一舨會寫, Please confirm if you have received the payment.

睇返網上d英語教室, 要睇時間, do 係現在式, 除非你問人現在或者時常進行的事先用, 所以唔適用!

Did係past tense, 單純 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

別墅

我會用

禁止訪問

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

(我覺得)呢句用黎寫Format Letter幾好,因為好有禮貌,不過如果一定要揀,我會用Have you.... 因為語氣上比較有禮貌,我好少見D鬼佬寫Format letter用fdid you...問人野。

原帖由 Bman 於 10-4-30 12:01 發表

Did係past tense, 單純 ...

首頁

尾頁

跳至