自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我本身是基督徒, 但發現在工作上許多自稱是基督徒的人做出許多不是基督徒的行為, 例如無理取闹, 時常僭越想連我管理的人與事都由她管理, 企圖侵佔以及扮大家姐 (通常我遇到這些都是女人做的), 散播是非... 我好心疼, 希望這些人覺悟吧!

複式洋房

呢類型的人多的是! 已經見怪不怪!盡量想閞點吧!

伯爵府

我遇過好多基督徒, 佢地的行為都係好似你所描述的同事一樣, 咁叫其他未信o既人點會願意去信主呢?

原帖由 BWBW 於 10-4-30 03:22 PM 發表
我本身是基督徒, 但發現在工作上許多自稱是基督徒的人做出許多不是基督徒的行為, 例如無理取闹, 時常僭越想連我管理的人與事都由她管理, 企圖侵佔以及扮大家姐 (通常我遇到這些都是女人做的), 散播是非... 我好心疼, ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各個宗教都有壞人,因各人性格而異

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 BWBW 於 10-4-30 15:22 發表
我本身是基督徒, 但發現在工作上許多自稱是基督徒的人做出許多不是基督徒的行為, 例如無理取闹, 時常僭越想連我管理的人與事都由她管理, 企圖侵佔以及扮大家姐 (通常我遇到這些都是女人做的), 散播是非... 我好心疼, ...

五十步笑百步

子爵府

2024年龍年勳章

我沒有任何宗教信仰...我只覺得..唔一定有宗教信仰就是好人...係lee 個world, 無論咩人都有好人or 衰人的...right?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 心蕾 於 10-4-30 16:15 發表
各個宗教都有壞人,因各人性格而異
,自己係基督徒,就應該多d歡恕別人.....無論佢話自己係基督徒定係未信者,唔好理人點,首先做好自己,自己能感染到別人

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

每個宗教都有好人同壞人架啦。

大宅

好媽媽勳章

既然耶穌都原諒咗佢地咯,你都原諒佢地把啦

別墅

如果你係基督徒, 就唔好係度開呢類題目, 再唔係係"基督家庭"開TOPIC都好D

呢個世代, 冇完全黑/完全白, 講再多, 打再多字, 要信要唔信都有人話, 特別係網上世界

再差既見證, 都可能係上帝使用, 生命終有一日會改變, 上帝要使用的話, 總會另不信的無話可說, 甚至轉而信服

唔好製造機會被不信的在此討論, 他們不了解又表達一堆所謂真理..........又有何益處呢?

這些狀況, 更令基督徒因著基督而心痛
近來, 類似有關基督徒失見證的TOPIC多了, 有些是事實, 很真實有這些信徒........但最終都會有很多破口去被惡者搞, 破壞.....

我知道末世會有這些情況是正常不過, 往後日子會更多這些懷疑/拒絕/厭棄等等, 破壞基督教的事情發生
聖經沒有穩藏.........
神已預料會有這些情況, 證明了主耶穌已在門外, 那就以平常心去看這些說話/字眼, 再快快儆醒, 快快以生活見證去傳福音吧!

結局定了,末日亦近了
祝福你~~!!

原帖由 洗手盆 於 10-4-30 04:31 PM 發表
既然耶穌都原諒咗佢地咯,你都原諒佢地把啦

公爵府

hashtag影視迷勳章

基督徒咪又係罪人一個.

禁止訪問

侯爵府

我都大把呢種基督徒朋友, 見怪不見..

原帖由 香香公主 於 10-4-30 16:12 發表
我遇過好多基督徒, 佢地的行為都係好似你所描述的同事一樣, 咁叫其他未信o既人點會願意去信主呢?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

基督徒都是罪人,普通人一個有不同性格特質,不會即時改變曬,到要慢慢去改變,大家都一起原諒他們吧!

水晶宮

BK的兩大是非話題
1,基督徒
2,大陸人
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

原帖由 54heima 於 10-4-30 20:59 發表
BK的兩大是非話題
1,基督徒
2,大陸人
人心善則天下平,人心惡則災難起。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 54heima 於 10-4-30 20:59 發表
BK的兩大是非話題
1,基督徒
2,大陸人

首頁

尾頁

跳至