親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

第一次自由行好緊張, 請幫忙
去 五日東京,而家計劃行程,請大家比意見

2 大 小(四歲囡囡)
住池袋

星期六出發10:35 香港起飛,星期三15:55 起飛返香港,得 2日 唔係公眾假期,希望 將多人的樂園工作日才去.

一日內去晒麵包超人館同Hello Kitty Land --- Sanrio Puroland 可行嗎?
一日去迪士尼

必去地點

面包超人館
迪士尼
Hello Kitty Land--- Sanrio Puroland
上野 ---買手信
築地
新宿

有時間想去的

台埸

Day 1 酒店check in 後去 池袋行街

Day 2 築地,上野,新宿

Day 3 Hello Kitty , 面包超人館,西松屋

Day 4 迪士尼

Day 5 一早check out, 去機場 放底行李去Aeon Mall shopping
15:55 起飛回香港

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

>> 呢日似乎無冇可能。Hello Kitty &面包超人館, 2個館係相反方向。

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-1 23:36 發表
第一次自由行好緊張, 請幫忙
去 五日東京,而家計劃行程,請大家比意見

2 大 小(四歲囡囡)
住池袋

星期六出發10:35 香港起飛,星期三15:55 起飛返香港,得 2日 唔係公眾假期,希望 將多人的樂園工作日才去.

一日內去晒 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝意見~~~ 我唔熟路,所以唔清楚

如果係咁,只好星期日去Hello kitty land

Day 2 築地,Hello kitty land,上野

Day 3 面包超人館,西松屋,新宿

Day 4 迪士尼

Day 5 一早check out, 去機場 放底行李去Aeon Mall shopping
15:55 起飛回香港

改左之後會唔會好D?
定有更好提議?

原帖由 Fatty 於 10-5-2 00:32 發表

>> 呢日似乎無冇可能。Hello Kitty &面包超人館, 2個館係相反方向。

大宅

好媽媽勳章

你第一日係1035香港起飛,去到東京己經係三點幾日本時間,如果坐NEX池袋去到保守估計都已差不多六點,真係食個飯d mall都收啦!

建議第二日只留築地,食完早早地去台場,因為有toyrus和toyota showroom,旁邊仲有一個mall專賣小朋友野,又有野玩,三樓仲有一個outlet,但我就無上過去.

而上野可以留番第五日早上去,因為我又唔覺得aeon有好多野睇,因為都係吉之島.而且你下午三點幾機,十二點幾你就要上車去機場.

anpanman museum可以去,都係兩個鐘玩完,西松屋就有快有慢,睇你自己點買啦.

hello kitty可否考慮不去,因為真係幾遠下,而且附近無咩特點景點,反而可以考慮去kidzania,你個小朋友4歲應該幾適合佢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你的意見

如果最後一日先去上野的話,請問你知唔知店舖幾點開門?

因為囡囡喜歡Hello Kitty 所以想帶佢去Hello Kitty land.
唔知Hello kitty land 半日時間夠唔夠?

台場個toyota showroom 係唔係唔駛錢,任坐任影?
toyrus 我知池袋有一間,好似收得幾晚,所以可能去個間行.
台場有個mall專賣小朋友野, 請問知唔知咩名? 因為我幾年前跟團去過台場,唔見有尼個mall.

kidzania, 我諗緊去唔去, 因為囡囡好怕羞,唔知佢玩唔玩.反而我諗緊去 Dome city " 玩具王國"

原帖由 marcus_bb 於 10-5-2 14:54 發表
你第一日係1035香港起飛,去到東京己經係三點幾日本時間,如果坐NEX池袋去到保守估計都已差不多六點,真係食個飯d mall都收啦!

建議第二日只留築地,食完早早地去台場,因為有toyrus和toyota showroom,旁邊仲有一個mall ...

大宅

好媽媽勳章

上野阿美橫丁好多都九點就開,因為都係半個魚市場,仲有好多藥房,佢平過新宿池袋,可以留番SOFINA或其他野留係上野藥房買,建議係上野買BB波鞋,又平又正,我之前買過對雞牌俾阿仔,折番都係百零元.

toyota showroom係任玩唔使錢.佢旁邊個mall唔知叫咩名,係唔係車站旁既deck.佢同toyota正正係隔離.唔會搵唔到.佢入面除了小朋友野,仲有d野合小朋友玩.幾好.而且大人都可以shopping下.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我好想去上野好多年,我去過東京至少四次,次次都跟團,所以無得去 ,今次一定要去.我諗我都係搵日下午去,可以慢慢行. 請問日本藥房有咩好買? Sofina 有咩抵買?波鞋仔最合我囡囡,佢成日穿.我要買幾對先得.上野D
shop 收幾點? 會唔會好早收?

多謝你話比我知台場有咩玩,我會記抵.不過真係未必有時間去.但如果我打算去迪士尼個日落雨,我就會去.

thanks

原帖由 marcus_bb 於 10-5-2 22:08 發表
上野阿美橫丁好多都九點就開,因為都係半個魚市場,仲有好多藥房,佢平過新宿池袋,可以留番SOFINA或其他野留係上野藥房買,建議係上野買BB波鞋,又平又正,我之前買過對雞牌俾阿仔,折番都係百零元.

toyota showroom係任玩 ...

大宅

wingyee_ma

你小朋友4y, 是女仔 ? 如果係我建議同佢去Hello Kitty Land比較台場好, 如果去上野佢重會好悶.

Hello Kitty Land個場雖然唔係好大, 但係全部都係好得意既公仔同場景, 對小朋友來說真係真係好吸引家, 如果係FAN既一定要去 !!!

係新宿搭京王線去Hello Kitty Land其實唔係好遠, 搭急行大約半小時多d, 同你由新宿去台場差唔多.

你可以係新宿大黑屋買票都係2,000yen左右, 比起正價平好多...

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-2 23:50 發表
其實我好想去上野好多年,我去過東京至少四次,次次都跟團,所以無得去 ,今次一定要去.我諗我都係搵日下午去,可以慢慢行. 請問日本藥房有咩好買? Sofina 有咩抵買?波鞋仔最合我囡囡,佢成日穿.我要買幾對先得.上 ...

子爵府

不如你去完築地就去上野, 中午就拿拿淋入PUROLAND, 驚佢唔想走, 走時直返新宿吃飯行地下街

大宅

好媽媽勳章

其實上野你想買咩先?因為唔係話好多野行,都係一條阿美橫丁,係有d平運動店,如果手信,都係可以係機場先買,因為同雷門寺差不多錢,1000yen一盒,唔使咁辛苦抬去機場.而且大多數人都係走果日早上無咩地方去,近近地就去一轉.如果唔係去上野動物園,我又覺得唔好帶細路去,因為無咩o岩佢地睇.

伯爵府

Day 2 築地,Hello kitty land,上野 ---> 築地 Sunday close!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得你個行程太密同太多主題樂園啦。;我覺得Hello Kitty Land 同 Disney 較為值得去。

面包超人館,西松屋, Aeon mall- 我自已對呢幾處就一D興趣都無。

最後果日先去上野會順路D。

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-2 00:42 發表
多謝意見~~~ 我唔熟路,所以唔清楚

如果係咁,只好星期日去Hello kitty land

Day 2 築地,Hello kitty land,上野

Day 3 面包超人館,西松屋,新宿

Day 4 ...

大宅

星期日築地唔開

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝各位意見
我都唔知築地星期日唔開...好彩有你地.

請問知唔知日本人幾點返工?

如果早上8:00 幾搭JR 會唔會好迫? 重迫過香港?

大宅

其實我覺得上野冇咩野買..d野又貴..咪得間好多香港人去買手信既二木..其他咩波鞋..化妝品..我唔覺得果度平囉..

反而吉祥寺d藥房有時仲平..如果買手信..真係建議係機場買..大把選擇..最緊要唔使拎..

我又諗起文明堂既豆沙餅喇..

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我想去上野買零食( 自己食), 我好鐘意食個隻綠茶朱古力米通

原帖由 marcus_bb 於 10-5-3 10:37 發表
其實上野你想買咩先?因為唔係話好多野行,都係一條阿美橫丁,係有d平運動店,如果手信,都係可以係機場先買,因為同雷門寺差不多錢,1000yen一盒,唔使咁辛苦抬去機場.而且大多數人都係走果日早上無咩地方去,近近地就去一轉 ...

大宅

我兩次帶個仔去東京,都會用last day去上野, 第一站係動物園(阿仔要求),附近食Lunch之後跟住去阿美橫丁買手信,如果飛成田,就會搭京成鐵路,貪佢平啲!!
我諗咁行方便D!!

大宅

星期日早上搭未必會好迫, 閒日返工放工, 同夜晚d人去完街就一定係, 試過夜晚11點由六本木搭地鐵返新宿, 真係好勁, 迫過香港好多倍 .....

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-3 23:50 發表
多謝各位意見
我都唔知築地星期日唔開...好彩有你地.

請問知唔知日本人幾點返工?

如果早上8:00 幾搭JR 會唔會好迫? 重迫過香港? ...

男爵府

有冇唸過去"西武園" instead of "HelloKitty Land" ah? "西武園"係室外, 仲有小朋友適合玩的機動遊戲.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

有諗過呀~ 但好似好難去mouth:
你識去嗎?

原帖由 winniepoon 於 10-5-4 17:33 發表
有冇唸過去"西武園" instead of "HelloKitty Land" ah? "西武園"係室外, 仲有小朋友適合玩的機動遊戲.

首頁
12345...6

尾頁

跳至