懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位有經驗媽媽,如bb早產,係QM生,有乜要注意呢?

我bb 現在31週,因我宮縮比正常多,醫生話有可能早產。我想請教定你吔,我第一胎,心中有點驚!

男爵府

唔好行太多,可以的話,盡量休息,起肚入面一日得一日,我宮縮都幾密,仲試過作早產入院,後尾起36週生左,未夠37週,所以仲未叫足月.

仲有D涼野唔好食,白蓮so果D可免就免,等過36週後先食.

萬一真係早產,都唔需太驚,宜家醫學咁發達,BB通常都冇事,但之後照顧佢就要辛苦D,因為學習會俾其他BB慢,要有耐性.

別墅

唔該嗮,你好叻啊,捱到36週。希望好似你咁啦!
我聽醫生講如35週前bb出世,個肺未成熟,開刀前要同bb打定類固純去催谷肺部成熟。有冇姊妹聽過?好怕會影響bb健康。

原帖由 macvn123 於 10-5-2 12:10 發表
唔好行太多,可以的話,盡量休息,起肚入面一日得一日,我宮縮都幾密,仲試過作早產入院,後尾起36週生左,未夠37週,所以仲未叫足月.

仲有D涼野唔好食,白蓮so果D可免就免,等過36週後先食.

萬一真係早產,都唔需太驚,宜家醫 ...

複式洋房

我o個陣好早就有宮縮喇,大概27週開始啦,之後個人放鬆D食少D凍野就好好多,但去到32週宮縮已經好密,一到夜晚就好辛苦,個肚又實又硬,到36週有晚半夜痛到以為生得,捱到天光去睇私家,醫生叫我返屋企執定野,話我可能隨時作動,我都有問醫生未足37週驚唔驚,佢話BB足磅同36週幾都可以,結果BB真係過左幾日就出世喇,我生之前個晚飲左腐竹雞蛋糖水,所以唔好飲涼野住呀,真係好快生得GA!

Bedrest多D,唔好行咁多同唔好拎重野,凍野同涼野都唔好食,留意住胎動.

別墅

Thank you arktos. 我又係27週幾已開始宮縮,一日閒閒地有30次。有一次仲多到40幾下,入咗QM。

有你哋的經驗分享,我會以你們為榜樣。我天生緊張的,所以一有小小事緊張就宮縮。

唔知有冇姊妹知bb如係31-35週出世,有乜嘢要驗定,同注意呀?

原帖由 arktos 於 10-5-2 17:45 發表
我o個陣好早就有宮縮喇,大概27週開始啦,之後個人放鬆D食少D凍野就好好多,但去到32週宮縮已經好密,一到夜晚就好辛苦,個肚又實又硬,到36週有晚半夜痛到以為生得,捱到天光去睇私家,醫生叫我返屋企執定野,話我可能隨時作 ...

男爵府

原帖由 richlandkwok 於 10-5-2 16:20 發表
我聽醫生講如35週前bb出世,個肺未成熟,開刀前要同bb打定類固純去催谷肺部成熟。有冇姊妹聽過?好怕會影響bb健康。

...

果枝針叫強肺針,我起31週作早產果時入醫院打過,果時醫院驚BB隨時出世,希望BB個肺成熟唔需要儀器呼吸,果時醫生話枝針有效2個星期,後尾住左一個星期醫院冇事就返屋企.

我果時冇特別驗野,好彩BB都冇事.

仲有如果你知自己有機會早產,可以試下食多D長胎既食物,好似花膠,雞蛋,牛肉等,等BB肥D/重D. 我果時唔識食呢D野,BB出世果陣得5磅鬆D,到宜家都係細細粒,要慢慢追.

別墅

多謝你呀macvn123! 使我多點心理準備。其實內心真係好憂慮。但聽到你們經驗之談,個心就定好多。

你那時醫生有冇開藥俾你抗宮縮? 我醫生俾我食一隻
adalent retard, 一曰2次, 用來放鬆肌肉。

我現在31週,ultrasound照bb只是4磅, 希望趕到追磅數啦!
你個bb已好叻,等到36週,俾我都心足!現在陀住bb先知媽媽偉大,順祝你哋母親節快樂!!!

原帖由 macvn123 於 10-5-2 20:09 發表

果枝針叫強肺針,我起31週作早產果時入醫院打過,果時醫院驚BB隨時出世,希望BB個肺成熟唔需要儀器呼吸,果時醫生話枝針有效2個星期,後尾住左一個星期醫院冇事就返屋企.

我果時冇特別驗野,好彩BB都冇事.

仲有如果你 ...

複式洋房

我o個陣除左宮縮密仲check到宮頸短,所以早產機會係多10幾%,所以由22週開始keep住每4星期抽分泌去種菌睇睇有無B型鏈球菌(一本其實37週驗就ok,但驚BB早產,所以要早D驗),因為如果有,順產係會影響BB ga,所以生之前要食定抗生素.
我都覺食花膠同雞蛋係有幫助ga~我o個陣驚早產,所以一星期最少2次花膠,BB 37週出世,有6磅幾,都算OK~
richlandkwok ,放鬆d啦,BB一定可以等到足月先出世ga,你得閒同BB傾多D計,叫BB唔好咁快出世住,我個陣未到37週就叫BB唔好出黎,一到左週37週就同BB講,可以就遲D先出黎,不過如果想依家出黎都可以ge,講左1,2日,BB就出世喇~

別墅

睇到你哋的分享已眼濕濕 ,真係感激你哋,使我冇咁擔心!Thank you arktos!!!

原帖由 arktos 於 10-5-3 00:46 發表
我o個陣除左宮縮密仲check到宮頸短,所以早產機會係多10幾%,所以由22週開始keep住每4星期抽分泌去種菌睇睇有無B型鏈球菌(一本其實37週驗就ok,但驚BB早產,所以要早D驗),因為如果有,順產係會影響BB ga,所以生之前要食定 ...

複式洋房

我o個陣都好緊張ga,醫生成日都叫我放鬆d,樂觀d,開心d,d唔好ge野都會變好ga,努力呀,richlandkwok~

別墅

我想知宮縮係點架?

別墅

For me, it is my tummy suddenly becomes tight and hard. How many weeks are you pregnant?
This starts to happen on the 28th weeks.
Hope this help you.
原帖由 copper 於 10-5-3 21:12 發表
我想知宮縮係點架?

子爵府

支強肺針唔係同bb打o家, 係我生之前同我打o家! 重有呀, 其實好多早產bb 學o野好快好叻o家, 只要比出你既母愛, bb就可以好健康o甘成長o家o拉!! 老實講, 開頭真係好辛苦, 你要有心理準備, 不過你既辛苦一定唔會白廢, 好快你可以見到成績o家o拉! 更何況你可能唔會早產o尼~ 休息多d o拉, 唔好o甘擔心o拉!!

原帖由 richlandkwok 於 10-5-2 16:20 發表

...

別墅

我而家20週, 個肚有時, 好似有少少痛, 好輕微, 一陣就唔痛, 咁樣同宮縮係咪唔同架?

首頁

尾頁

跳至