婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我由十六七歲, 已經認識佢, 那時佢代我好好, 感覺多一份母愛, 結婚後,順利成章一齊住. 那時我覺得, 佢是一位好媽媽, 好善解人意的好媽媽.

當我陀住第一胎時, 佢對我無微不致, 陪我出出入入去檢查, 我個心真是甜到漏.

當我大囡出世後, 佢都有陪我坐月, 整野俾我食. 真係好sweet.

當我大囡開始大了, 約七八個月開始, 老公叫我做某些事, 但佢在我面前有幾百樣理由, 叫我唔好做, 當然, 我是會聽佢講(話晒佢有經驗嘛). 但每次東窗事發, 我老公發火鬧時, 佢總是會落井下石......

大囡開始長大, 佢還不停咁對我大囡講很多, 我的壞話....

我又陀住細囝了, 因那時佢細囝剛巧又話要結婚, 要搬開住, 所以我地無得搬走...... 但那時, 佢細囝心情不好時, 會不停咁攞我(大肚婆)出氣.... 佢只會背著兩個仔, 面對我時垂淚. 我知佢好委屈, 因佢細囝都有攞佢出氣....

我細b囝 出世了, 佢用好多藉口, 唔幫我做陪月, 我姑姐來做, 佢又"ee我我"咁, 到最後, 姑姐來了一星期後, 都不敢再來了.... (其實佢一早已講明, 生囝係無雞食的道理)

當然, 佢都有幫我照顧大細b, 只係佢自己細囝心情唔好時, 仲會攞兩個小朋友出氣. (當時佢細囝還未搬走).

期間, 佢又不停咁同我大囡講好多好多, 我的壞話. 又同我老公講我的不是...

起初, 我老公信以為真, 很多時會因佢的一句說話, xyz 我. 到最後, 我以離婚為由, 望我老公睇清事實.

08年年尾, 我老公終於發現佢又同我大囡講好多好離譜的說話: "唔好話俾媽咪知, 否則, 媽咪會打死你, 殺死你"等呢d 恐嚇說話, 當然, 是我發現囡囡的秘密後, 是囡囡用好恐怖的眼神, 大叫大嚷說 : " 唔好殺死我我, 我唔想死呀~" 呢d 說話下, 我們才知事態嚴重....

我老公開始不信任佢, 亦沒有再為佢一句說話而xyz 我.

佢開始連我老公都憎埋, 沒有外人時, 佢不理睬我們兩個....

連家務都越做越離譜, 越浪費.....

今年二月底, 佢又同我大囡講: "爸媽給你的食物, 你不可以吃, 要問準嫲嫲先喎..... 爸媽送給你的, 都要問準嫲嫲先可以要喎..."

我又發現了此事, 靜靜告知我老公, 翌日早上, 我老公跟住一起送大囡返學(嫲嫲+囡囡+老公), 佢全程黑口黑面, 下午約六時左右, 佢終於離家出走了, 走前, 只是我大囡同佢講一句: "我想媽咪同我沖涼", 就係咁, 就走左咯....

走左都不夠一星期, 佢就打俾我老公, 用d 好差既語氣, 問我老公攞番晒佢d 積蓄, 好似驚我老公用佢咁....

走了到現在, 佢有時"dum" 了我送給佢的物品, 有時偷了我買的用品, 但有時清潔屋企. 但有時亦會移動我雪櫃裡的食物, 以致變壞.......

佢對外, 宣稱我地蛤佢, 當佢工人用, 又講好多大話,如我老爺是老細等...... 但佢的妹妹們(即d 阿姨)及佢前夫(我老爺), 就話佢更本係一個咁既人,

其實, 佢究竟係忠?? 定係奸???

一方面, 我好想佢回來, 讓我照顧下佢, 但另一方面, 我又怕佢又搞搞震, 向我大囡講唔三唔四既說話.....

都唔知點好.... 好多朋友都勸我, 唔好理佢. 我知我要咁做, 但心裡, 還念住佢以前待我的好.......

侯爵府

好媽媽勳章

都唔知點好.... 好多朋友都勸我, 唔好理佢. 我知我要咁做, 但心裡, 還念住佢以前待我的好
Ask yourself, do you mind if she back home?
If yes, then 唔好理佢
If no, then let your husband to decided what to do next!

原帖由 Doraemon_ng 於 10-5-3 13:34 發表
我由十六七歲, 已經認識佢, 那時佢代我好好, 感覺多一份母愛, 結婚後,順利成章一齊住. 那時我覺得, 佢是一位好媽媽, 好善解人意的好媽媽.

當我陀住第一胎時, 佢對我無微不致, 陪我出出入入去檢查, 我個心真是甜到漏 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 10-5-3 14:06 發表
都唔知點好.... 好多朋友都勸我, 唔好理佢. 我知我要咁做, 但心裡, 還念住佢以前待我的好
Ask yourself, do you mind if she back home?
If no, then let your husband to decided what to d ...

我只是怕她回來後, 又再搞搞震. 唔想佢回來, 又怕佢一人在外, 無人理佢. 我怕老公又難做.....

尋晚, 我老公收到佢細佬email後, 我老公暴跳如雷, 最後, 決定唔理佢.....

伯爵府

好媽媽勳章

If no, then let your husband to decided what to d ...

我只是怕她回來後, 又再搞搞震. 唔想佢回來, 又怕佢一人在外, 無人理佢. 我怕老公又難做.....

尋晚, 我老公收到佢細佬email後, 我老公暴跳如雷, 最後, 決定唔理佢.....

伯爵府

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章

As your husband 最後決定唔理佢.....
That's good!

原帖由 Doraemon_ng 於 10-5-4 10:21 發表

尋晚, 我老公收到佢細佬email後, 我老公暴跳如雷, 最後, 決定唔理佢..... ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 10-5-4 17:36 發表

事情180度大轉變, 佢尋日打俾我老公, 話我地好換左把鎖, 其實我地無咁做過, 只係佢攞錯左佢新居鎖匙來開我地而家間屋啫.

之後又話佢想死咁, 又話我地個個都唔理佢, 搞到我老公心軟. 但因佢已租了屋關係, 都要成年後, 先可以搬返來.

但講真, 件事發展到咁, 我對佢已有所避忌, 我怕佢又重蹈覆轍, 又來搞搞震, 所以到最後, 我唔想佢搬返來住; 但我唔忍心無人理佢咁, 所以同c6商量後, 等佢個邊完約後, 如果許可, 係我地屋企附近買間屋俾佢住. 如果唔許可, 就租住多一年先.

希望件事可以得以解決

伯爵府

好媽媽勳章

事情180度大轉變, 佢尋日打俾我老公, 話我地好換左把鎖, 其實我地無咁做過, 只係佢攞錯左佢新居鎖匙來開我地而家間屋啫.

之後又話佢想死咁, 又話我地個個都唔理佢, 搞到我老公心軟. 但因佢已租了屋關係, 都要成年後, 先可以搬返來.

但講真, 件事發展到咁, 我對佢已有所避忌, 我怕佢又重蹈覆轍, 又來搞搞震, 所以到最後, 我唔想佢搬返來住; 但我唔忍心無人理佢咁, 所以同c6商量後, 等佢個邊完約後, 如果許可, 係我地屋企附近買間屋俾佢住. 如果唔許可, 就租住多一年先.

希望件事可以得以解決

伯爵府

好媽媽勳章

希望件事可以得以解決

珍珠宮

好媽媽勳章

聽落你99似精神有問題 or 鐘意攪事攪非嘅婆仔性格~~~

sorry, 我覺得樓主你有點婦人之仁~~呢個人咁有問題, 你仲同佢住?? 唔影響個女咩?? 咁個仔大d又點??? 佢又同你個仔洗腦, 咁你地又會點打算??

我想講, 上咗年紀嘅人係唔會覺得自己有問題, 只會覺得你地對佢唔好, 佢返嚟同你住~~佢都唔會改變佢嘅性格, 耐唔耐作d恐怖嘢嚟嚇吓你對仔女~~講你是非, 攪到小朋友有心理障礙~~

原帖由 Doraemon_ng 於 10-5-5 13:18 發表

之後又話佢想死咁, 又話我地個個都唔理佢, 搞到我老公心軟. 但因佢已租了屋關係, 都要成年 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-5-5 13:27 發表

sorry, 我覺得樓主你有點婦人之仁~~呢個人咁有問題, 你仲同佢住?? 唔影響個女咩?? 咁個仔大d又點??? 佢又同你個仔洗腦, 咁你地又會點打算? ...

其實我都知我真係有婦人之仁, 但我都係阿媽, 所以我唔想對仔女將來咁對我.
但我又怕佢做埋d 咩令對仔女心理有問題. 又唔想老公夾係中間.
所以我好矛盾.
我已經讓步了, 情願買多個小單位, 住係我地附近, 但我唔知奶奶佢肯唔肯呢?
我老公尋晚都有同炒佢阿媽一鑊, 希望佢知醒啦~

伯爵府

好媽媽勳章

sorry, 我覺得樓主你有點婦人之仁~~呢個人咁有問題, 你仲同佢住?? 唔影響個女咩?? 咁個仔大d又點??? 佢又同你個仔洗腦, 咁你地又會點打算? ...

其實我都知我真係有婦人之仁, 但我都係阿媽, 所以我唔想對仔女將來咁對我.
但我又怕佢做埋d 咩令對仔女心理有問題. 又唔想老公夾係中間.
所以我好矛盾.
我已經讓步了, 情願買多個小單位, 住係我地附近, 但我唔知奶奶佢肯唔肯呢?

伯爵府

好媽媽勳章

所以我好矛盾.

珍珠宮

好媽媽勳章

你老公同佢炒鑊, 我諗都係g晒佢d衰嘢

你真係一個好新抱, 你99有福唔識享

老實講, 比佢住你附近, 有空時上去探吓佢好喇, 一齊住真係唔多好~~~真係驚影響到你對仔女咋mouth:
原帖由 Doraemon_ng 於 10-5-5 13:49 發表

所以我好矛盾.
我已經讓步了, 情願買多個小單位, 住係我地附近, 但我唔知 ...

老人家唔會知醒架, 只會覺得自己啱晒, 你地係衰人~~唯有改變大家相處方式啦~~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-5-5 14:32 發表

老實講, 比佢住你附近, 有空時上去探吓佢好喇, 一齊住真係唔多好~~~真係驚影響到你對仔女咋mouth:mouth:" />

老人家唔會知醒架, ...

我就係怕佢而家係度扮野, 最後又故態復萌. 搞到兩小朋友啫~
不過佢醒唔醒, 有時真係好睇佢身邊有個咩人, 係到做佢軍師. 佢其中一個軍師已經表明, 話係我唔啱. 佢仲話老人家咁樣離間子女與父母關係, 係好小事喎~無咩大件事啫.(但佢都係人阿媽); 仲話我憑咩咁信我大囡講野(我大囡雖然得六歲, 但佢小學面試時, 有咩程序我大囡都講返俾我地聽清清楚楚; 佢連邊位老師鍾意d 咩卡通或動物, 佢都知, 所以我無理由懷疑佢, 再加上佢同我奶奶都好好感情); 佢都百痴, 連自己子女都唔相信的人, 邊有資格做人父母呀?

所以有呢個軍師搞搞震的話, 我都唔知我奶奶今次係真知錯, 定係假知錯. 我唔想咁諗佢, 但我為左對仔女, 唔敢再博一博

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-5-5 14:32 發表

老實講, 比佢住你附近, 有空時上去探吓佢好喇, 一齊住真係唔多好~~~真係驚影響到你對仔女咋mouth:mouth:" />

老人家唔會知醒架, ...

我就係怕佢而家係度扮野, 最後又故態復萌. 搞到兩小朋友啫~
不過佢醒唔醒, 有時真係好睇佢身邊有個咩人, 係到做佢軍師. 佢其中一個軍師已經表明, 話係我唔啱. 佢仲話老人家咁樣離間子女與父母關係, 係好小事喎~無咩大件事啫.(但佢都係人阿媽); 仲話我憑咩咁信我大囡講野(我大囡雖然得六歲, 但佢小學面試時, 有咩程序我大囡都講返俾我地聽清清楚楚; 佢連邊位老師鍾意d 咩卡通或動物, 佢都知, 所以我無理由懷疑佢, 再加上佢同我奶奶都好好感情); 佢都百痴, 連自己子女都唔相信的人, 邊有資格做人父母呀?

所以有呢個軍師搞搞震的話, 我都唔知我奶奶今次係真知錯, 定係假知錯. 我唔想咁諗佢, 但我為左對仔女, 唔敢再博一博

伯爵府

好媽媽勳章

上星期五, 我地終於三個坐低(c6+99+me)灘牌了.

我訴細當年由十六七歲認識我奶奶時, 佢對我的好.由講當年我陀大囡時, 佢照顧我的好. 之後講返我陀細囝後, 佢的轉變, 及佢細仔(叔仔)對我的不尊重, 甚至拿當時係大肚婆的我出氣的事等, 每件事都勾起了佢很多回憶, 之後我老公問佢: " 你究竟對我老婆有咩唔滿意?" 我老公仲話: "你細新抱係你面前扮無野, 背住你發佢老公(我奶奶細囝) 爛渣, 要趕你走(奶奶離家出走去左佢細囝度). 咁究竟邊個先係對你真心, 你自己心知肚明."

我仲話: "一兩年後, 我地諗住買層樓俾你住, 但你要住近我地定你細仔的, 你自己要諗清楚. 你細仔當年話會照顧老爺的. 但最後老爺在街暈倒, 送埋去醫院, 佢理都唔理, 呢單野, 你自己知. 所以你如果選擇搬近佢度, 無所謂, 但我唔會有時間去咁遠理你, 去照顧你的."

"至於你細仔, 佢俾人炒, 係佢問題,件事更本唔關任何人事, 怪只怪佢份人自私又自大, 樣樣斤斤計較又無禮貌, 唔識做人處事啫. 再者,人地供樓前, 都會樣樣都慳去為供樓; 佢供樓前卻四處去旅行揮霍無度, 我地無理由咁幫佢的. d 錢我地係留俾對仔女的, 無理由俾佢, 幫佢供樓. 再者, 佢係一個反骨仔, 幫左佢後, 佢唔多謝我地不特止, 還向我地亂發脾氣, 仲四圍唱話係佢幫我地. 呢d 人, 更本唔藉得去幫"
我老公仲對奶奶講"以後有咩飯局, 有佢無我地"

其實我奶奶心知肚明, 我地係對佢真心的好. 但佢始終放唔低佢細仔. 但講真, 我無理由唔理自己對寶貝, 去揹埋佢細囝條數啫. 妨佢真係唔藉得我去幫嘛.

首頁

尾頁

跳至