跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人可以俾d意見?
我個仔用chu chu 十字咀,唔知有冇關係?
「兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎, 是祂所給的賞賜。」 詩篇 127:3

別墅

我個仔都係吖, 都係食chu chu 十字咀, 我都想知....

複式洋房

http://www.youtube.com/watch?v=Fc9dp3ZhfV0

Baby Massage

大宅

bb太多風, 醫生有d無藥性的藥水可以幫bb去風...好好用!因為我朋友用過先知有d咁的野!當然盡量掃風掃耐d.

民房

有無諗過學BB按摩?
課程裡面包括肚風舒緩法,可以舒緩肚風,肚漲,有咩問題你可以去置頂 post 直接問導師啦~(免費的)
:D:D:D
不建議睇片學,因做岩做錯無人話到俾你知~

大宅

點先知道bb多唔多肚風??

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

我最終都係清唔哂D肚風出黎,今日我地兩公婆帶阿B去睇醫生,細心嘅醫生話阿B有D肚風,開左支去腸風藥水,希望阿B舒服D屙到便便啦~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

咩肚風同便便有關架?
我囡囡都係有好多肚風...
不過又唔想帶佢去睇醫生,
咁係唔係按摩就可以解決呢?

原帖由 FrankieFUNG 於 10-5-15 14:29 發表
我最終都係清唔哂D肚風出黎,今日我地兩公婆帶阿B去睇醫生,細心嘅醫生話阿B有D肚風,開左支去腸風藥水,希望阿B舒服D屙到便便啦~

民房

BB按摩課程中包括兩樣手法
肚部按摩 and 肚風舒緩法

肚部按摩就可以幫助消化同排便
而肚風舒緩法就針對肚風同肚脹作舒緩

P.S. 我依家當自己肚痛時,我都會用肚部按摩幫自己按,真係會舒服好多~
:D:D:D

原帖由 dada~ 於 10-5-15 15:15 發表
咩肚風同便便有關架?

大宅

亞仔成日放庇,但係肚仔又無谷住,3日先一次便便,咁係咪肚仔多風呢?

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 dada~ 於 10-5-15 15:15 發表
咩肚風同便便有關架?

阿B之前幫佢按摩有便便,但過去幾日冇便便,聽到佢個肚好多肚風,但用盡一切方法都去唔哂D肚風,見佢谷便便又出唔到,所以帶佢睇醫生,食左一次藥水,清到D風出黎啦!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

好媽媽勳章

睇下佢隻眼藍吾藍囉,如果多風隻眼會好藍架
我就多數烚雞蛋,拎起蛋黃,淨要蛋白,
加隻純銀介子,用沙巾包住,然後同阿b周身碌囉,
佢好lum架,碌完你明顯係見到佢隻眼無甘藍,仲有
隻介子係黑色嘅,証明佢係好多風..
基本上我4,5日就同佢碌一次.
如果你想方便d,可以去藥房買肥仔水比bb飲,係去風,
但我就吾係好想bb甘細就食呢d野,
所以碌雞蛋係最有效快捷嘅方法~~

原帖由 mayling924 於 10-5-14 22:19 發表
點先知道bb多唔多肚風??

大宅

聽完你咁講, 我都好肯定我囡囡有好多風,
因為佢雙眼真係好藍...
頭先佢飲完奶仲狂喊添...

咁o岩聽日奶奶都會用你所提及既方便幫囡囡去肚風,
希望真係有用啦...
如果唔係就要帶佢睇醫生...

原帖由 waikat903 於 10-5-15 20:06 發表
基本上 ...

大宅

原帖由 waikat903 於 10-5-15 20:06 發表
基本上 ...

我都有用你個方法去同BB碌,結果成隻銀黑曬,BB真係好LUM咁,碌完這幾天好似真係好左好多咁,我今日再試下先得!
「兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎, 是祂所給的賞賜。」 詩篇 127:3

版主

我尋晚都幫阿B碌左丫,但暫時都未見好轉,發現佢食奶仲差左,點算好丫??
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

好媽媽勳章

我隔3,4日就會幫阿B碌,真係好好架,
阿哥而家2歲幾都仲有碌,佢地碌親都好LUM架.

版主

幫阿B碌蛋時,佢都好LUM,但之後佢都唔肯食奶
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

男爵府

原帖由 FrankieFUNG 於 10-5-19 21:42 發表
幫阿B碌蛋時,佢都好LUM,但之後佢都唔肯食奶
我阿B剛三個月時都有幾日唔多肯食奶,食量係之前既三分二咋,但幾日後自動好轉,我諗係厭奶……掛

版主

原帖由 kwhyfung 於 10-5-20 00:40 發表
我阿B剛三個月時都有幾日唔多肯食奶,食量係之前既三分二咋,但幾日後自動好轉,我諗係厭奶……掛

佢因為厭奶,已經由6安減到5安,臨訓就8安減到唔夠7安,但碌完蛋之後,佢只食3安,唉!佢幾時先食得好D呢??
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

好媽媽勳章

阿B可能係厭奶期呀~~

首頁

尾頁

跳至