爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

你講嘅原因或者全部都成立﹐因人而異啫﹐你最好問返你老公啦。
我太太現在係full-time mom﹐兩個細路(最大兩歲)。不論佢想出黎做野又好﹐或者繼續做主婦又好﹐我都會支持嘅。但問心嗰句﹐到第日仔女大左﹐我係會想佢有自己嘅工作事業。因為做人好難講呀﹐我今時今日願意亦有能力擔起頭家﹐但好話唔好聽我有乜冬瓜豆腐﹐雖然我有人壽保險啫﹐但佢都要有能力繼續去照顧自己。如果無事業﹐無工作經驗﹐無人脈﹐一下子突然要佢擔起頭家﹐會係非常困難囉。

大宅

小朋友返左學之後﹐仲有無需要全職湊細路呀﹖

大宅

原帖由 阿早! 於 10-5-6 21:11 發表
未呀, 8w咋, 因為我地無老人家幫手湊, 所以要開始想想湊小朋友問題. 我當然想bb出左世就辭工湊b, 做full-time mom, 但老公又唔想.....

你老公話係怕你頂唔順全職湊BB﹐咁你試一段時間先囉。

大宅

原帖由 阿早! 於 10-5-7 16:14 發表
因為我都打算會今年讀書, 而家睇下到時亞b出世, 我又返工又讀書又湊b, 搞唔搞得掂. 如果唔掂, 就辭工專心響屋企湊b+讀書, 同老公講, 讀完書出番來做野.......

好似玩攻心計tim..... ...

你無老人家可以幫手睇﹐除非請工人﹐否則都無乜可能湊b+讀書。尤其是BB未戒夜奶之前﹐每兩三個鐘頭喂奶換片﹐真係唔係人咁品﹔兩年前我個女出世﹐我可以話頭嗰幾個星期係我一生中身心覺得最疲倦嘅日子呀。

首頁

尾頁

跳至